Manolo járókerettel – És egyszer csak…

Kovács Szilárd
2022.02.06.

Non-bát vagy bár micvá és trendi barhesz

Egy messzi, messzi galaxisban élnek furcsa emberek, akik negyvenhét foggal hirdetik a világbékét, mindennek örülnek, de sokszor maguk se értik, miről is beszélnek. Egy hely, ahol ötven fölött nem tudnak elmondani úgy egy mondatot, hogy akár egy két fős etnikumot ne sértsenek halálra és ahol egy nemi átalakító műtéten átestt rabbi vezet le egy no bináris bát vagy bár micvát. Nos, mielőtt azt hinnétek, hogy a tegnap este kicsit megszaladt a fantáziám vagy a laposüveg „csupán” annyit tettem, hogy megnéztem a korábban amúgy ebben az anyagban dicsért Szex és New York című sorozat folytatását;  az És egyszer csak… című szériát.

Ez a furcsa világ New York és nem a XiTJH3874-ES bolygó 934 fényévnyire tőlünk, gondolom ez gyorsan leesett, illetve az is, hogy nem ájultam el a szériától, pedig bevallom pasiként is meg tudott fogni az eredetileg hat évados sorozat, a filmeket hagyjuk. Értettem miért rajonganak érte a nők, milyen hatással volt a modern lányok és asszonyok világlátásának formálására, miközben izgalmas és fontos kérdéseket tárgyalt meg hétről hétre a négy dáma.

Az új szériából csupán a szex és a „Régi York” hiányzik. Itt jön az első probléma; vajon akarjuk-e látni a hőseinket megöregedni? Őszintén , kíváncsi valaki Scarlett O’Hara-ra, ahogy hetven évesen, egy doboz bonbonnal dobálja a gramofont, mindenre azt mondja, hogy majd ezt majd „holnap csinálom meg”, hízott vagy harminc kilót és még mindig az a terve, hogy vissza szerezze Rhett-et, pedig az már vagy meghalt vagy valami otthonban ül demensen? Igen, ez a kevésbé romantikus és érdekes vége a happy end utáni feliratnak. Itt a négyből már csak három nagyasszony maradt, sajnos a legizgalmasabb, a fehérmájú Samanthát alakító Kim Cattrall vagy még mindig annyira utálja a Carrie-t alakító Sarah Jessica Parkert, hogy nem volt az a sok nulla a fizetési csekken, hogy pár hónapig egy levegőt szívjon vele, vagy elolvasta a forgatókönyvet és bizony érezte, hogy van, amit nem kell erőltetni.

Carrie már nem ír, hanem podcastot vezet, ahol az amerikai „mindenkinek saját szexuális beállítottsága van” világban, annyira érdekes amit mond, hogy a mondatainak a második felére inkább rákevernek egy cikis hangeffektet a szerkesztők. Miranda kiégett, bolondos háziasszonyként érzi, hogy szeretne még valamit az élettől, de a megoldásig vezető út bizony csavaros aktimelekkel vagyis felesekkel van kikövezve. Szerencsére Charlotte ugyanolyan maradt, mint volt, leszámítva, hogy az őt alakító Kristin Davis beült a forgatás előtt egy adag botoxra, de lehet egyet fizet, tizenhármat kap akció volt a plasztikai sebészénél, mert ugyanazzal az arccal sír, mint amivel nevet. A másik két színésznő, Sarah Jessica Parker és Cynthia Nixon is biztos frissített magán egy keveset, de nekik legalább nekik még maradtak mozgó arcizmaik. A lényeg; ez a három ötvenes nő nagyon keresi a helyét ebben a világban, miközben próbálják nem elfelejteni a fiatalságukat, ezért 15 centis Manolo szandálban festenek lakást és ehhez hasonló nyaktörő mutatványokat csinálnak.

És bizony itt ez a fránya zsidó vonal is! A saját szabályai mentén egy nagyon nyitott vallásról beszélünk, szerintem ezt mind tudjuk. De mi van akkor, ha a nyitottságból paródiát csinálnak? Számos, nem csak ortodox zsidó szervezet oldalán láttam, hogy a fent említett problémákon kívül a sorozat egyik legnagyobb baja, hogy finoman szólva is lazán veszi a Tóra tanait Charlotte, Henry és a két gyerekük. Akadnak persze humoros pillanatok, de ( SPOILER) az utolsó részben látható non bineáris bát micvá/vagy bár micvá a transzexuális rabbival és külön az eseményre készült cukorkabolttal lehet picit erősere sikeredett, minden nyitottságom ide, vagy oda.

Az új széria röviden ilyen talán:

Olyan érzés volt nézni ezt a sorozatot, mint elindulni egy ígéretes randira. Érett partner, csupa jót hallottál róla, jófej, szexi és jó az ágyban. Sztorizgat, aztán az elején virít egy nagyot, pedig érzed, hogy valami fura. De elmész a következő randira is, egyre ígéretesebb, da valami végig furcsa vele. A végére meg kiderül, hogy egy címeres idióta, ezért vágod a fenébe!

És egyszer csak…lerombolták a hőseinket!