Építsd meg a Miskánt!

Orbán Anna
2022.02.07.

Első rész: Adományok

Az Örökkévaló beszélt  Mózeshez, mondván: Vedd el a felajánlásokat mindenkitől, akit a szíve késztet arra, hogy adjon. Az adomány a következőkből álljon: arany, ezüst, réz, égszínkék gyapjú, sötétvörös gyapjú, bíbor féreggel festett gyapjú, len, kecskegyapjú, vörösre festett kosbőr, kékre festett bőr, sittimfa, olaj a lámpához, fűszerek és édes illatú tömjén, drágakövek az efódhoz és a mellvérthez. Mindent úgy készítsenek, ahogy azt az Örökkévaló meghagyja.

“Készítsetek hajlékot, hogy közöttük lakozzam!”

Mi lehet az a bíborféreg?

Egy apró rovar, amelyet megszárítva és elporlasztva festékként használtak. Ha láttál már levéltetveket a növényeken, akkor könnyen el tudod képzelni.

Keresd meg az építéshez szükséges alapanyagokat!

 

Második rész: A Frigyláda

A Frigyláda legyen sittimfából, kívül belül  arannyal bevonva, oldalán négy karika a tartórudaknak, rajta koszorú, elején, hátán egy-egy kerub, szárnyaikkal lefelé. A láda teteje legyen színaranyból. Ebbe a ládába fog kerülni az Örökkévaló által adott bizonyság.

Hogy nézett ki a Frigyláda?

 

Mi az a sittimfa?

Akácfa. Szép, világos színű, kemény fa, most is használják bútorgyártásra, a virágából készítik  a méhek a legjobb mézet, az akácmézet. A Tórában sokszor találkozhatsz vele, a hagyomány szerint az emberek még a kivonuláskor is vittek magukkal sittimfát, így készülhetett el a sivatagi szentély, a Miskán.

Mi az a kerub?

A kerub nem egy létező élőlény, többféleképpen is ábrázolták őket, sasként, oroszlánként, angyalszerű lényként.

Harmadik rész: Az Asztal és a Menóra

Az Asztal legyen sittim fából, arannyal bevonva és koszorúkkal díszítve. Erre is kerüljön négy karika. A Menóra legyen tiszta aranyból, a két oldalából három ággal, középen egy ággal, hét mécsessel, melyek az ég felé világítsanak. Az ágain legyen virágdíszítés, gömbök és mandulaformájú kelyhek, mind aranyból.

Miért kellettek a karikák a Frigyládára és az Asztalra is?

Mivel a sivatagi vándorláskor készült, így mozdíthatónak kellett lennie. A nehéz arany tárgyakat a négy karikába illesztett rudak segítségével lehetett egyik helyről a másikra költöztetni.

Hogy nézett ki az Asztal?

Hogy nézett ki a Menóra?

 

Negyedik rész: Szőnyegek, takarók deszkák és függönyök

A Miskán felállításához deszkákra, szőnyegekre és takarókra volt szükség, ezekből készültek a kerítése, a falai, ajtajai és a teteje is. Az Örökkévaló ezekre a tárgyakra is részletes utasításokat adott Mózesnek. A szőnyegek készüljenek kék és bíbor bisszusból, egymással hurkokkal és arany kapcsokkal  kössék őket össze. Legyenek rajtuk szőtt kerub minták, díszítésként. A sátor teteje készüljön tizenegy kecskeszőr szőnyegből, melyek oldalt lelógnak, így védve a sátor oldalát. A szőnyegek hurkokkal és réz kapcsokkal legyenek összefogva. Körben álljanak sittim fából készült deszkák, ezüst alapzaton, két tolózáras ajtóval, elöl és hátul. A tér elválasztására és a Frigyládától készüljön díszes függöny, kék és piros színű hímzett anyagból.

Mi az a bisszus?

Természetes szálból készült fényes selyem fonal. A Tórában találkozhatunk  ebből a fonalból készült ruhákkal is. Nagyon aprólékos munka ezt a fonalat elkészíteni és szintén nehéz szőni is. Ha valakit bisszusba öltöztetnek, az a legnagyobb megbecsülés jele. Purimkor az Eszter könyve olvasásakor is találkoztok majd bisszusból készült ruhával.

Hogy nézhetett ki a Miskán?

Ötödik rész: Az Oltár és az udvar

Készüljön az oltár az égőáldozathoz sittim fából, rézzel bevont szarvakkal, hozzá fazekak és edények, szintén rézből, rács és rostély és az oldalára a  négy karika, hogy hordozható legyen.

A hajlék udvara legyen sittimfa oszlopokkal határolva, hímzett függönyöket feszítsenek az oszlopok közé, így készüljön a kerítés, színes takaróból  legyenek az udvar kapui.

Keresd meg a rajzon a Menórát, az Asztalt és a Frigyládát!

Észak

Dél

Te meg tudnád építeni a Miskán makettjét Legoból?