Mégsem ő volt az utolsó zsidó

2022.02.13.

Zebulon Szimentov nagy hírnévre tett szert, mint az utolsó zsidó Kabulban. A férfi sok nehézségen ment keresztül és nem csak származásához, vallásához, de hazájához is ragaszkodott, ezért csak tavaly volt hajlandó Izraelbe költözni. Most kiderült, még sem ő volt az utolsó zsidó Afganisztán fővárosában. Zebulon Szimentov az ország nyugati részén fekvő Herat városában született 1959-ben, és egész életében Afganisztánt tekintette az otthonának. Egy romos kabuli zsinagógában élt, tartotta a törvényeket és héberül imádkozott. Egy interjúban Szimentov azt mondta, az utolsó zsidó család 1979-ben távozott a szovjet invázió idején, azóta tulajdonképpen nem volt látható zsidóság az országban. Az utolsó években azonban nem volt egyedül, egy másik férfi, Isaak Levi is beköltözött a zsinagógába, de hamar összevesztek és a közös fedél alatt folyamatosak voltak a viszályok, a szomszédok is gyakran hallották a hangos vitákat, még együtt imádkozni sem voltak hajlandóak. Levi egyszer lopással és kémkedéssel vádolta meg Szimentovot, aki pedig azt állította lakótársáról, hogy szobákat ad bérbe prostituáltaknak. A tálibok korábban mindkét férfit letartóztatták, megverték őket, a zsinagógát pedig kifosztották, és elrabolták az ősi Tóra-tekercset. Zebulon 2005-ben egyedül maradt, mikor zsidó társa 80 éves korában elhunyt. Mindenki azt hitte, az egyedüllét nagyon meg fogja viselni Szimentovot, de ő több ízben leszögezte, hogy nem bánja társa halálát, hiszen nem kedvelték egymást.

Így lett ő Kabul utolsó zsidó állampolgára, riporterek rendszeresen felkeresték, hogy tudósítsanak a férfi érdekes és egyben szomorú helyzetéről. Szimentov örömmel vállalta a felkéréseket, de mindegyikért pénzt kért. Az újságírók beszámolói szerint a férfi egy kebabos boltot vezetett a városban, otthon whiskeyt ivott és afgán tévét nézett, de kóser életet élt. A Tablet amerikai zsidó magazinnak adott interjújában Szimentov rávilágított azokra a nehézségekre, melyeket az okozott, hogy eltűnt a zsidóság az országból. Külön engedélyt kellett beszereznie az üzbegisztáni Taskentben található legközelebbi rabbitól, hogy a zsidó táplálkozási törvényeknek megfelelően levághassa saját állatait, mivel ezt általában csak egy speciálisan képzett zsidó hentes végezheti. Kipáját csak otthon hordta, hogy elkerülje az attrocitásokat.

Amióta Kabulban a tálibok átvették a hatalmat, tulajdonképpen eltűnt a zsidóság

Külföldi zsidó csoportoktól és helyi muszlimoktól kapott rendszeresen segélyeket és ajándékokat, hogy élni tudjon. Házassága nagyon régen megromlott, felesége Izraelbe költözött két lányukkal, de a férfi az utolsó időkig elzárkózott attól, hogy ő is emigráljon. „Mit keresnék Izraelben? Nem beszélek héberül. Afgán vagyok.“- jelentette ki egy interjúban. 2014-ben kebab éttermét is be kellett zárnia, de még hosszú ideig kitartott és hallani sem akart a költözésről. Körülötte több évtizede folytak a harcok, de a tálib hatalomátvétel már neki is sok volt. Nem a félelme nőt, hanem egyre többen figyelmeztették, hogy nagy a valószínűsége, hogy elrabolják vagy megölik. Végül 2021 szeptember 7-én elhagyta Afganisztánt egy izraeli-amerikai szervezet segítségével.

Hosszú évek küzdelmei után Zebulon végül áttelepült Izraelbe

Azóta pedig kiderült, hogy mégsem ő volt az utolsó zsidó Kabulban. Tavaly novemberben ugyanis a 83 éves Tova Moradi húsz unokájával megérkezett Izraelbe Kabulból, egy, az IsraAid humanitárius szervezet által szervezett szökésben. Az asszony egy tízgyermekes zsidó családba született Kabulban, 16 évesen megszökött otthonról, és hozzáment egy muszlim férfihoz. Emiatt a helyi zsidó közösség megtagadta, de soha nem tért át az iszlám hitre, megtartott néhány zsidó hagyományt, és a környéken zsidó asszonyként emlegették.  „Soha nem tagadta zsidóságát, csak azért ment férjhez, hogy megmentse az életét, mivel fiatal lányként nem volt biztonságban Afganisztánban” – mondta Moradi lánya, Khorshid az Associated Pressnek. Tova Moradi elmesélte, hogy szülei és bátyja az 1960-as és 1980-as években elmenekültek Afganisztánból.

Tova Moradi, akiről kiderült, hogy zsidóként ő tartott ki legtovább Kabulban

Tegnap egy videohíváson keresztül láttam a nővéreimet, unokahúgaimat és unokaöcséimet körülbelül 60 év után. Órákig beszéltünk” – mondta Moradi. “Nagyon boldog voltam, láttam a gyerekeiket, és ők is látták az enyéimet.“- mondta Jerusalem Postnak, miután letelepedett Izraelben. Azóta az is kiderült, hogy Moradi, Kabul utolsó zsidó embere távoli unokatestvére Szimentovnak, akiről az elmúlt évtizedekben mindenki azt hitte, hogy ő az utolsó.