Drew Barrymore: kedvenc „lökött” színésznőnk születésnapos

Rosta Márton
Rosta Márton
2022.02.22.

A ZSIMAgazin mottója: „zsidóság a valláson túl, a bulváron innen”. Utóbbi időben azonban több volt a komoly téma, nosza, tapicskoljunk egy kicsit a bulvár világába.

Ma – február 22-én – ünnepli születésnapját a Golden Globe-díjas magyar származású amerikai színésznő: Drew Barrymore. A magyar közönség az 1982-es „E.T., a földönkívüli” című filmben a kislányt alakító Gertie szerepmegformálójaként ismerhette meg az akkor hétéves színészpalántát. Hogy miként kapcsolódik Barrymore a judaizmushoz? Arról is mindjárt lesz szó, de kezdjük az elején. Mivel Hollywoodban (is) mindenki magyar származású 😊, ez alól mai hősünk sem lehet kivétel: a németországi születésű Makó Ildikó (Ildiko Jaid Mako) és John Drew Barrymore gyermekeként látta meg Drew a napvilágot, a kaliforniai Culver Cityben, Los Angelesben. Felmenői valódi dinasztiát alkotnak: ükszülei, dédszülei és nagyszülei egyaránt sokat foglalkoztatott színészek voltak. Első televíziós szereplésére tizenegy hónaposan, egy kutyaeledel reklámfilmjében (Gainesburger Puppy Food) került sor, majd az áttörést a Steven Spielberg rendezte E. T. hozta meg számára.

Anyagi szempontból is ez lett a legsikeresebb filmje: jelenlegi állapot szerint 792 Millió dolláros bevételnél tart. (Melybe valószínűleg nem számít bele az az E.T.-s kulcstartó, melyet a budapesti Izabella utcai trafikban vételeztem 1983-84 magasságában. 😊)

Barrymore-t kilencéves korában, 1985-ben Golden Globe-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában a Kibékíthetetlen ellentétek című filmben nyújtott alakításáért. A következő jelölését 1993-ban kapta meg a Fegyvermánia című filmért a minisorozat vagy tévéfilm legjobb női mellékszereplőjeként. Játszott kemény cow-girl-t az 1994-es „Rosszlányok” westerben, megformált alter csajt az 1995-ös „Eszelős szerelem”-ben, és Charlie egyik angyala volt a híres krimisorozat mozibeli remake-jében. 2010-ben a minisorozat vagy tévéfilm legjobb női főszereplője kategóriában Golden Globe-díjat kapott a Két nő – egy ház című televíziós filmben nyújtott alakításáért. Barrymore az alkotásban Edith Bouvier Beale-t (1917-2002) alakítja, aki a First Lady, Jacqueline Kennedy Onassis unokatestvére volt.

Sajnos magánélete a tipikus hollywood-i sztereotípiák szerint zajlott: kilencévesen kezdett el alkoholt fogyasztani, tízévesen kipróbálta a marihuánát, tizenkét évesen már rendszeresen fogyasztott kokaint is. Súlyos alkohol- és drogproblémái miatt tizenöt évesen rehabilitációs intézménybe került. Már tizenöt éves korában saját lakása volt Los Angelesben. A középiskolát súlyos drogproblémái miatt nem végezte el. Korának egyik legszebb színésznőjének tartják, így érthető, hogy a férfitársaság középpontjában volt. A művésznőt a 1994-ben feleségül vette a walesi Jeremy Thomas. Alig egy évig tartott a házasság: 1995 februárjában elváltak, majd Barrymore 2001 júliusában hozzáment Tom Green kanadai színész-rapper-médiaszemélyiséghez, de 2002 októberében már el is váltak. Barrymore 2010-től egy párt alkotott a francia parfüm óriáscég, a Chanel egyik vezetőjének a fiával, Will Kopelmannal, kinek a kedvéért betért a zsidó vallás kötelékébe. A 2012. június 2-án a kaliforniai Montecitóban megtartott hagyományos zsidó esküvőjük szenzációszámba ment. A frigyből kettő lánygyermek születetett: első gyermekük, Olive Barrymore Kopelman 2012. szeptember 26-án, míg Frankie Barrymore Kopelman 2014 áprilisában jött világra. Ezen házasság sem bizonyult túl tartósnak, 2016 tavaszán Barrymore és Kopelman nyilatkozatot adtak ki a különválásukról, melyet még abban az esztendőben követett a válás hivatalos kimondása.

Barrymore Kopelman oldalán, amikor még minden rendben volt

A napokban Barrymore azzal került a pletykamagazinok címoldalára, hogy pasizni próbált a New Yorkban, a művésznő a sajtónak az alábbiakat mesélte el:

Múlt hétvégén, Manhattan szívében, egy parkban vettem észre ezt a férfit. Nagyon cukinak találtam és egyből vonzódni kezdtem hozzá. A nyomába eredtem. Egy balaclavát viseltem, csak a szemem látszódott ki. Olyan ez, mint egy símaszk. Fogtam magam, odamentem hozzá, és azt mondtam: »Szia, lehet esetleg egy kérdésem?« Mire ő: »Persze«. Szóval a közepébe vágtam: »Szingli vagy?« Amire egy »Talán?« volt a válasz. Azt is megkérdeztem, hogy meleg-e, mivel az én gaydarom [melegek felismerésére szolgáló érzék – a szerk.] nem működik. Mindig bevonzom őket, és mindig olyanba szeretek bele, akibe nem kellene – mesélte a színésznő a The Drew Barrymore Show című műsorban, hozzátéve: a férfi megnyugtatta őt afelől, hogy nem a saját neméhez vonzódik. Levettem a maszkomat és rákérdeztem az életkorára. Azt mondta, 28 éves, de szerintem nem annyinak nézett ki. Mondtam is neki, hogy mivel majdnem kétszer annyi idős vagyok, mint ő, ez valószínűleg nem fog működni – magyarázta Barrymore, akihez ezt követően odament egy fiatal lány, hogy megdicsérje: mennyire nagyra értékeli, hogy olyan könnyedén megkérdezte a fiatalembertől a kapcsolati státuszát. Mint kiderült, a lány felismerte a színésznőt – a férfinak pedig csak ekkor esett le, ki ment oda hozzá.”

És még mondja valaki, hogy nincs értelme néha egy férfiembernek egyedül sétálgatni (a Central Parkban)! 😊 Az otthonülősebbek (és a már párkapcsolatban élők) pedig nézzenek meg bátran egy jó filmet a művésznő széles repertoárjából!

 

Források:

velvet.hu

wikipedia szócikkek

people.com

ynetnews.com