A negyvenes szám üzenete

2022.02.23.

Kedves Rabbi, most leszek 40 éves, az a kérdésem, hogy van a 40-es számnak valami mögöttes Tórai üzenete?

 

A Rabbi válaszol:

Először is szeretnék boldog születésnapot kívánni. Bis hundert und zwanzig, egészségben 120 évig, az emberi kor határáig.

A 40-es számnak nagy jelentősége van a Tórában és a Talmudban. A 40-es szám az átmenetet vagy más néven a változást jelképezi, a megújulás fogalmát, az új kezdetet.

A 40-es számnak megvan az ereje, hogy felemeljen bennünket, ami a lelki állapotunkra értendő. Gondoljunk csak bele, amikor valaki rituálisan tisztátalanná válik, meg kell merülnie egy rituális fürdőben, a mikvében. A Talmud azt mondja, hogy a mikvét 40 sze’á-val (egy mérték vízzel) kell megtölteni, amelyben való alámerülés a lelki megújulás tökéletes zsidó szimbóluma.

Nem véletlen, az sem, hogy Noé történetében 40 napig zuhogott az eső, ami vízbe borította az egész világot. Ahogyan az ember tisztán távozik a mikvéből, úgy az özönvíz levonulásakor a világ is megtisztult mind attól a rossztól, amely Noé napjaiban megrontotta.

Mózes 40 napig volt a Sínai-hegyen, hogy aztán a két kőtáblával jöjjön onnan le. Ugyanis a zsidók az egyiptomi rabszolgák népeként érkeztek a Sínai-hegyre, de 40 nap után Isten népeként távoztak onnan. A Talmud szerint 40 napig tart, amíg egy embrió kialakul az anyja méhében.

A kabbalában a 40 a világ négy oldalát jelképezi, mindegyik oldalon a tíz Sefirot (ezoterikus erők) találhatók. Elul első napján, amikor elkezdjük megfújni a sofárt, hogy felkészüljünk a Ros Hásánára, és Jom Kipurra, az éves tesuva (bűnbánati) időszak vége között 40 nap telik el. Ez a 40 nap a legkedvezőbb időszak a személyes fejlődésre és megújulásra. A Talmud szerint 40 éves korban az ember a bölcsesség egyik szintjéről a másikra lép át. Eléri a biná szintjét – amely a mélyebb belátás szintje. Miután Mózes 40 évig vezette a zsidó népet a pusztában, azt mondta nekik:

“Isten nem adott nektek szívet a megismerésre, szemet a látásra és fület a hallásra, egészen a mai napig” (5Mózes 29:3-4)

Innen tudjuk, hogy a zsidó népnek 40 évbe telt, mire elérte a megértés teljes szintjét.

Sok bölcsességet kívánok a 40- hez.

 

A Rabbi