Purim a konyhában

2022.02.24.

A két következő „m” betűvel kezdődő micvénk Purim kapcsán, a misloách mánot és a misté parancsolata, azaz ajándékküldés és lakoma. A Megilában találunk utalást arra, hogy ünnepi lakomát kell tartanunk: „megülték azt lakoma és örömnapnak”(Megilát Eszter 9,17). Ez az étkezés különleges jelentőséggel bír, mert Eszter könyvében tizenhétszer fordul elő a lakoma (misté) szó, míg az egész T’nachban is csak huszonnégyszer. Ezeken a lakomákon mindig fontos dolgok történtek, ekkor határozták el a zsidók kiirtását, de ekkor határoztatott el megmenekülésük is.

„Ád lo jádá”

Az ünnep együtt jár a jó hangulattal, borivásával, játékkal. Ezeken a lakomákon bort is ittak, elképzelhető, hogy talán ezért rendelték el Bölcseink azt, hogy „Minden ember köteles annyi bort inni, hogy ne tudjon különbséget tenni az átkozott Hámán és az áldott Mordecháj között!” Ez egy nagyon különleges, ha parancsnak igazán nem is, inkább utasításnak nevezném, mert számtalan olyan törvényt hoztak már, hogy mennyit szabad inni, na de olyat, hogy mennyit muszáj, hát erre nem igazán volt példa a történelemben! Úgyhogy vállak felhúzva, karok széttárva, előre biccentett fejjel, kellőképpen ószövetségi tekintettel adjuk meg magunkat a sorsnak! Együnk, igyunk, vigadjunk!

Slách mánot! Küldj ajándékot!

Purim ünnepén legalább egy embertársunkat meg kell ajándékoznunk, legalább kétféle dologgal, amit rögtön el is tud fogyasztani! Ezt az ajándékküldést nevezzük sláchmónesznek. Ez a csomagnak összeállított ajándék általában nem más, mint süteményekkel és borral vagy szőlőlével megrakott tálca.

Közkedvelt sütemények ilyenkor a Hámántáska,Lékoch, (mézes sütemény), a Flódni,Kindli (Babácska), a Piskóta, a Kráncli. Általában ezek közül sütnek a háziasszonyok és állítják össze csomagba, de nagyon vallásos helyeken smálcbájglit sütnek a sütemények alá, és arra pakolnak rá, majd küldik el a gyerekekkel. A legnépszerűbb sütemény Purimkor a Hámántáska.

Nem fogjátok elhinni, de több elnevezése is ismert! Például: Humentás, Hámán zseb, Homentás, Oznéj Hámán azaz Hámánfüle. A Hámántáska mákkal vagy szilvalekvárral töltött háromszögletű tészta. A töltelék ezen kívül lehet még dió, alma, túró, csokoládé, bármi, amit a család szeret! A sütemény alakjának több magyarázata ismert. Az egyik magyarázat szerint a német mák (mohn) és táska (taschen) szavak összevonása mely elé héber névelőt teszünk és megkapjuk a Homontaschen szót, melyben így szerepel Hámán neve is. Más magyarázat szerint Hámán süvegének volt ilyen alakja. A harmadik magyarázat szerint a halálraítélteknek akkoriban levágták a fülét, Oznéj Hámán – Hámánfüle. Mivel magyarázatból sosem elég, így egy kevésbé ismerttel zárom a sort, mely magyarázat szerint a háromszög a három ősapát, Ábrahámot, Izsákot és Jákobot jelzi, mert az ő érdemük volt, hogy purimkor jött a segítség.

 

Hámántáska vagy Hámán füle

Hozzávalók: 

  • 35 dkg rétesliszt
  • 15 dkg margarin
  • 1 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • reszelt citromhéj
  • 2 tojás
  • kevés rum
  • szilvalekvár vagy máktöltelék

Elkészítés: a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tésztánk legyen. Kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. Kiskanálnyi szilvalekvárral, mákkal vagy dióval töltjük. Nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket középre rakjuk és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk.

Kindli (babácska)

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 6 tojássárgája
  • 1,5 dl fehérbor (édes)

Diótöltelékhez:

  • 35 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg mazsola
  • 1,5 dl fehérbor

Máktöltelékhez:

  • 30 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 3 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl fehérbor

A kenéshez:

2 tojás

Elkészítés: a tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojássárgájával és a fehérborral gyorsan összegyúrjuk. Akkor jó, ha az omlós tésztához hasonló állagú lesz. A diótöltelékhez a diót, a cukorral és a mazsolával egy tálba tesszük, amit a felforralt borral leforrázunk. A máktölteléket is hasonlóképpen készíthetjük el. A tésztát osszuk el 2-3 részre, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Vékonyra, kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk ki és kb. 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik lapocska közepére tölteléket halmozunk, a jobb és bal oldalakat kicsit behajtjuk, majd a fenti oldalát lehajtjuk és feltekerjük. Ügyeljünk arra, hogy a hajtás mindenképpen alulra kerüljön. A tetejüket két ujjal kicsit megcsipkedjük, majd bekenjük a felvert tojással. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és közepesnél erősebb lánggal (190°C) kb. 15-20 percig sütjük, de ne szárítsuk meg nagyon.

Kindli II.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt,
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tojás és 1 sárgája
  • 3 dkg cukor
  • 25dkg vaj
  • 3dl tej

Töltelék:

  • 21 dkg darált dió
  • 1 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1dl tej
  • 1 kanál lekvár (ha szükséges)
  • 1 csomag vaníliás cukor

Mákos tölteléket is használhatunk:

  • 20 dkg mák
  • 8 dkg cukor
  • fél narancs reszelt héja

Flódni

Hozzávalók:

  • 75 dkg finomliszt
  • 37 dkg vaj vagy sütőmargari
  • 15 dkg porcukor
  • 5 tojássárgája
  • 1,5 dl fehérbor

Az almatöltelékhez:

  • 1,2 kg alma
  • 1 evőkanál méz
  • kb. 4 dl fehérbor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 rúd fahéj
  • ízlés szerint fahéj

A máktöltelékhez:

  • 30 dkg darált mák
  • 20 dkg kristálycukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1,5 dl fehérbor

A diótöltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg kristálycukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1,5 dl fehérbor

A kenéséhez: 1 tojás.

A receptek elkészítéséhez itt találsz segítséget!

 

Purimkor zöldféléket, vagy akár főzeléket is szokás készíteni, emlékeztetve minket arra, hogy Eszter a király palotájában, királynéként is hű maradt népéhez. Vagyis nem ette a tilalmas ételeket, hanem kizárólag gyümölccsel és zöldségekkel táplálkozott. De ne beszéljünk zöldségeket, hanem inkább töltsük meg velük Hámántáskáinkat! Nagyobbik gyermekem vegetáriánus, az ő kedvéért azokat a zöldségeket és fűszereket fogom használni, amiket nagyon szeret!

Variációk egy témára: hozzávalóként pedig levelestészta, mint mindennek az alapja!

Töltelék gyanánt pedig: mexikói zöldségkeverék besamelmártásban sajttal, humusz, túró, gomba. A fűszerek pedig: grill fűszerkeverék, chilipaprika, majoranna, só, bors.

Elkészítés: a levelesésztát először szélesebb csíkokra, majd egyforma nagyságú háromszögekre vágjuk. Minden másodikból pedig kiszúrjuk a közepét, ide fogjuk helyezni a tölteléket. A teli háromszögeket megkenjük felvert tojással és a kivágott háromszögeket ráhelyezzük. 200 fokon körülbelül 10-12 percig sütjük. Miután kisültek megtöltjük őket, vagy ez előre elkészített tölteléket beletesszük, és azzal együtt sütjük meg.

 

Jó étvágyat! Bete ávon!