Kreatív Purim 1. rész

Orbán Anna
2022.03.07.

Purim a legkreatívabb ünnep. Készíthetünk a gyerekekkel jelmezeket, maszkokat, kereplőt, süthetünk és ajándékozhatunk. Íme néhány, a szokásostól kissé eltérő ötlet, hogy ez a Purimunk is emlékezetes legyen.

Eszter könyve szereplői és purimi bohócok muffinon

Hozzávalók 12 muffinhoz:

  • 7 közepesen púpozott evőkanál liszt
  • 6 ek cukor
  • 1 ek kakaó
  • 2 közepes tojás
  • 2 ek tejföl
  • 2 dkg puha vaj
  • ½ csomag sütőpor
  • csipet só
  • vanília

Díszítéshez:

  • marcipán massza, natúr, színes (Szamos Marcipán árul kis kiszerelésűt)
  • vagy fondant
  • ételfesték
  • pár csepp vodka, vagy pálinka (ételfestékkel összekeverve tudunk festeni a marcipánra)
  • csokicsepp, szemeknek
  • keményítő a nyújtáshoz

A hozzávalókat összekeverjük és mauffinformákba adagoljuk, ugyanazzal a kanállal, amivel a hozzávalókat mértük. Minden formába egy-egy kanálnyi tésztát teszünk. 180 fokon 16 percig sütjük. A mauffinok tetejét levágjuk, kis pohárral kerek formát szaggatunk arcnak, a 10 dkg-os marcipán bőven elég a 12 db süteményre. Megfestjük Esztert, Mordehájt, Ahasvéros és Hámánt. A koronákat készíthetjük marcipánból. A bohócokat a színes marcipánból készítjük. A marcipánt pár csepp cukros vízzel rögzítjük.

Csokis hámántáska

Hozzávalók a tésztához:

 

  • 10 dkg hideg vaj, kockákra vágva
  • 7 ek liszt
  • 1 ek kakaó
  • 5 ek porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek víz, vagy tej
  • csipet só
  • Töltelék
  • mogyorókrém
  • tojásfehérje, kenéshez

Minden hozzávalót a késes mixerbe teszünk és pulzáló funkcióval egy perc alatt összedolgozzuk. Sütőpapírra borítjuk, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és fóliába tekerve hűtőbe tesszük egy órára, vagy akár másnapig. Fontos mozzanat, ha kihagyjuk, szétterülnek a táskák, amitől még nagyon finomak, de szebb, ha szabályos. A tésztánk ugyanez, ha sima hámán táskát készítünk, fél kanállal több lisztet használunk, 10-12 db nagy sütemény lesz belőle. A kihűlt tésztát két sütőpapír között kinyújtjuk, 3 milliméteresre. 10 centis szaggatóval kiszaggatjuk, bekenjük a fehérjével, a közepére egy egy kiskanál mogyorókrémet teszünk. Felhajtjuk 3 oldalát, egyiket a másikra, majd egy órára hűtőbe tesszük. A hideg táskákat 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.

Batikolt hámán táska

Az alap tésztánkat annyi részre osztjuk, ahány színű ételfestékünk van. Fontos: használjunk kesztyűt, nekünk sajnos nem volt, így a következő hetet kék-zöld-lila-sárga tenyérrel töltjük.. Összegyúrjuk a színeket, egyesével kinyújtjuk. Egy fóliával bélelt kenyérformába egymásra tesszük a kinyújtott lapokat és jól lenyomkodjuk. Betekerjük és fél órára mélyhűtőbe tesszük. Felszeleteljük, egymás mellé tesszük a szeleteket, ügyelve a színekre és két sütőpapír között kinyújtjuk. Kiszaggatjuk, töltjük, hajtjuk és pár perc hűtés után sütjük. Ha másnap szeretnénk felhasználni, akkor a mélyhűtő helyett mehet a hűtőbe. Ha van otthon kamasz gyerekünk, elképesztő lelkesedést tudunk kiváltani, még a legfurább színű késztermékkel is. Az enyémeket nem hűtöttem le eléggé, így elterültek, de még így is nagy sikere volt.

Misloáh manot, avagy “sláhmónesz”

Nálunk az édesség sok fajtája volt tiltólistás, ám Szimhát Tóra és Purim alkalmával ehettek a gyerekek “olvadós cukrot” és “marsmelót”, így a slahmóneszek összeállításakor előszeretettel használták ezeket. Készíthetünk tematikus csomagokat, praktikus csomagokat, most egy cirkuszos sátrat csináltunk, amibe remekül mutatnak a muffin bohócok, némi fehér pillecukorral.

Jó szórakozást!