Együttműködésben a Szatmárnémeti Zsidó Hitközösség és a Magyarhoni Zsidó Imaegylet

Kovács Szilárd
2022.03.22.
A korábban már elindított együttműködés folytatásaképpen fontos támogatást nyújtott a ZSIMA, az erdélyi Szatmárnémeti Zsidó Hitközösségnek. A magyarajkú zsidó vallású hívők élete az utóbbi egy évben jelentős változáson ment keresztül, ugyanis a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke, Prof. dr. Róna Tamás főrabbi egyik kiemelt céljának tekinti, hogy a határon túli magyar zsidó közösségeket támogatása, társadalmi kapcsolataikat erősítése, a zsidó hagyományokat terjessze, szakmai találkozókat kezdeményezzen és kulturális eseményeket hozzon létre. A ZSIMA elnöke most Szatmárnémetiben adta át a fűtésrendszert Besa Adrián elnök úrnak. Az ajándéknak köszönhetően mostantól minden évszakban tudja használni a közösség a városban található kis zsinagógákat.

Az ünnepi átadáson a hívek, a főrabbi és az elnök mellett Magyar Lóránt képviselő úr, Pataki Csaba a Szatmárnémeti tanács elnöke, Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere és Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is részt vett.

Besa Adrián kiemelte a beszéde elején, hogy bár a Holokauszt előtt a Szatmárnémeti lakosság közel harminc százaléka zsidó vallású volt, közösségük a világégés után is erős maradt.

„A nehéz idők miatt már nem azok vagyunk, ami a számbeliséget és az erőt illeti. De ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy ragaszkodjunk vallásunkhoz, tiszteljük azt és hozzájáruljunk egyre nagyobb közösségünk oktatásához és a vallási élet megéléséhez. A legkedvesebb egyházi szervezetünk, a ZSIMA, melynek elnöke dr. Róna Tamás, aki mindig mellettünk állt” – mondta Besa Adrián.

„Ez a mai nap egy ünnepnap! Ünnep nap azért, mert együtt lehetünk, azért, mert a szatmárnémeti közösség előre haladhat. Úgy hisszük, hogy az elmúlt több mint két év során, a pandémia árnyékából a világ lassan szabadul. De közben a határaink mentén háború dúl. A ZSIMA feladatának tekinti hogy segítse és bátorítsa a határon túli hívők vallásának gyakorlását. A ZSIMA az egyetlen olyan magyarországi zsidó egyházi egyesület, melynek hitközségei vannak külhonban is” – mesélte Prof. dr. Róna Tamás.