Paul Stanley: Tükörkép reflektorfénybe zárva – könyvajánló

Rosta Márton
Rosta Márton
2022.03.22.

Azoknak, akik itt tartanak az olvasásban, és a cím után nem egyből rohantak a könyvesboltba, elmondom: tudják, Paul Stanley annak a KISS zenekarnak a kreatív géniusza, amelynek legénysége a ’70-es években fekete-fehér maszkokban és furcsa űrruhákban hódították meg glam-rockjukkal a világot. Igen, igen, ennek a zenekarnak a másik (főleg pénzügyi 😊) vezetője a magyar zsidó származású Gene Simmons – eredeti nevén Klein, aki „The Demon” álarcban, denevérszerű jelmezben tüzet okád és művért köp a koncertek közben.

Néha úgy érezzük, hogy a túl sok showelem a zeneiség, a tényleges produktum rovására megy, de ez csak látszólagos, hiszen a KISS összesen 30 aranylemezt adott ki, amellyel az első legtöbb aranylemezzel rendelkező amerikai zenekarnak számítanak, minden műfajban. Világszerte több mint 120 millió albumot adtak el, ebből 40 milliót az Amerikai Egyesült Államokban. A VH1 zenecsatorna A 100 Legnagyobb Hard Rock előadó listáján a 10. helyre sorolta a zenekart, míg az MTV a Legnagyobb metal együttesek listáján a 9.-ek lettek. A Hit Parader 100 legjobb koncertzenekar listáján az első helyre sorolta az együttest, a VH1 Minden idők 100 legnagyobb előadója szavazásán pedig az 56. helyre kerültek. A KISS-t 2014-ben beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame tagjai közé.

A zenekar kreatív agya, zenei géniusza Paul Stanley 2014-ben jelentkezett önéletrajzi írásával, mely a napokban jelent meg magyar kiadásban. A januárban hetvenedik életévét betöltött sztár könyvét azzal a sokak számára meglepő fordulattal indítja, hogy kisebb születési rendellenességgel született: jobb fül nélkül jött a világra, siket is ezen az oldalon. Gyerekkorában „egyfülü szörnynek” csúfolták, amint tehette kamaszkorában megnövesztette a haját. Stanley mindkét szülője zsidó származású, anyja családja a náci Németországból menekült Amszterdamba, majd New York Citybe. Apja szülei Lengyelországból származtak. A szülők házassága minden volt, csak eszményi nem, ez a családi légkörre is rányomta a bélyegét, a fiatal Paulnak a zene lett a menedéke a megpróbáltatások elől. Majd jöttek a szokásos zenei útkeresések, amikor is, de át is adom a szót Stanleynek:

„Egy este átugrottam Manhattenbe, Steve-ék Washington Heights-i lakására, egész közel a gyermekkori otthonunkhoz. Steve szobájának feketére festették a falát, a közepén pedig nagydarab, zord kinézetű srác állt. Stan – mondta Steve -, ő itt Gene Klein.”

Ahogy mondani szokták, a többi már történelem. Stanley megírja e különleges zenekar nem mindennapi történetét, és többször beszél a zsidósághoz való kapcsolatáról is. Kreativitása túlnő egy hagyományos glam rock zenekaron, Paul kiválóan fest, a legutóbbi időkben pedig Paul Stanley’s Soul Station néven soul, jazz zenekart trombitált össze. Mindenkinek ajánlom a könyvet, aki egy kicsit is szereti a KISS-t vagy érdeklődik egy csupa szív pasas igazi amerikai karrierje után. Azt pedig csak remélni tudom, hogy a COVID nem fog újra közbeszólni, és 2022. július 14-én este a Papp László Budapest Arénában, amikor elsötétül minden, egy mély hang (Simmons) belebúgja a mikrofonba a mindenki által várt koncertindító mondatot:

All right Budapest! You Wanted the Best, You Got the Best! The hottest band in the world: KISS!

Én ott leszek, és Te?

 

A kötet borítója

(Cser Kiadó, Budapest, 2022)