Pészáhi készülődés: második rész

Orbán Anna
2022.04.04.

A széder szó jelentése rend és a rendszer fontossága már az előkészületre vonatkozóan is fokozottan érvényes. Ha közösségbe megyünk, ott a rabbi és “csapata” gondoskodik a gyerekek bevonásáról, így a szülőknek viszonylag egyszerűbb dolga van.

Részletesen mondjuk el, hogy mire számíthatnak és egyezzünk meg, hogy meddig szeretnénk maradni. Utóbbi furán hangozhat, de egy éjszakába nyúló Szédert nem biztos, hogy  tíz éves kor alatti gyermekek kibírnak. Fokozatosan adagolva elérjük az afikomán keresés időpontját, ami helyenként akár éjfél körül is lehet. Az alábbi egyszerű ötletek otthoni Széderhez segíthetnek vidáman és unatkozás mentesen eltölteni az estét.

Saját Hágádá

Az előkészületek során jelöljük meg az otthoni Hágádában azokat a részeket, amelyeket biztosan fel szeretnénk olvasni. Ha van saját történetünk, amit megosztanánk, készítsünk jegyzetet és helyezzük a megfelelő helyre. Le is mérhetjük az időt, az én egyik gyermekem kizárólag akkor vett részt bármilyen programban, ha annak menetéről, időtartamáról előre és pontosan tájékoztattam. Amíg nem ismerte az órát, az óvodai délutáni alvás volt a mértékegység, vagy a kedvenc meséjének hossza. Két-három-négy éves gyerekekkel  két órás Széder simán kivitelezhető, csak aztán csúsznak az asztal alá, ehhez is mutatok egy játékot.

Macesz takaró

Készítsünk saját macesz takarót maradék anyagból, hímzőfonal,  textilfilc, vagy csillámos ragasztó segítségével. Egy maceszt nagyjából körbe rajzolunk, ráhagyunk pár centit minden irányban  és három oldalán összevarrjuk, majd kifordítjuk. A gyerekek filccel, csillámmal, hímzéssel ráírják a Pészah szót. Ugyanezzel a technikával készíthetünk egy kisebb afikomán táskát.

Tengerfenék az asztal alatt

Nyomtassunk, vagy rajzoljunk csomagolópapírra száraz tengerfeneket és tegyük az asztal alá. Ne szóljunk róla a gyerekeknek, amikor látjuk, hogy lankad a figyelem “átkelhetnek” a Vörös tengeren, száraz lábbal és helyet cserélhetnek valakivel.

Innen letölthető az átkelés teljes készlete, Mózessel, fáraóval, piramissal, tengerrel, tenger fenékkel: bit.ly/3NK8EzDbit.ly/3NK8EzD

Tíz csapás ujjbábok

Készen is kapható, viszont nagyon könnyen elkészíthetőek a  színes papír ujjbábok, a csapások szimbolizálására. Amikor oda jutunk a Hágádában, a gyerekek elhangzás sorrendjében húzzák az ujjukra a bábokat, amin az adott csapás van. Végül két nyitott tenyérrel tudják mutatni a tíz csapást.

Nagyobbak a múltkor mutatott forgón követhetik a csapások sorrendjét.

Békák szerteszéjjel

Szerezzünk be egy “béka ugrató ügyességi játékot”, azaz egy kisebb vödörnyi műanyag békát, amiket a hátukon lévő rész lenyomásával elugrasztjuk, lehetőleg célzottan a nagy kék békába. Széder előtt tegyük a békákat olyan helyre, ahol a gyerekek játszani tudnak velük és nem lépünk rájuk.

 

A békás játék innen beszerezhető: bit.ly/3LIhpbXbit.ly/3LIhpbX

Másik békás megoldás, ha kis zöld lufikat félig, lazán  megtöltünk gyurmával és alkoholos filccel békaarcot rajzolunk rájuk, majd az asztal körül helyezzük el őket, hogy, aki megfogja, vagy  rálép, érezze, milyen lehetett a békák csapást átélni. A gyurmát később “kiszabadíthatjuk” a lufiból és mehet vissza az eredeti rendeltetésére. Előre elkészíthetjük a gyerekekkel, hogy a vendégeknek meglepetés legyen a sok nyomkodható béka.

Maceszrágás, formára

A széder asztal terítésekor a három macesz közé tegyünk előre kivágott papír formákat. AZ este folyamán kérjük meg a résztvevőket, hogy erre a formára harapják, törjék, rágják a maceszukat. A végén a legpontosabb forma díjat is kaphat. Tehetünk szabályos mértani formákat, Dávid csillagot, szivecskét, középen lyukas formát, ha nehezíteni szeretnénk. A Széder este mindenképp macesz morzsával jár, így egy kicsit többel, de megéri.

Afikomán hideg-meleg

A Széder este egyik csúcspontja az afikomán keresése. Nálunk annyi afikomán került elrejtésre, ahány gyerek volt az estén. A résztvevő felnőttek elrejtik, majd a kereséskor a klasszikus hideg, langyos, meleg és tűzforró kiáltásokkal biztatják  a gyerekeket.

Macesz ház

A hanukai mézeskalács házunkat most pészáhi verzióra cserélhetjük. Két friss macesz lapból, némi olvadt csokoládé, vagy  cukor segítségével egész helyes kis házat rakhatunk össze. Jótanács: frissen vásárolt és kibontott lapokat használjunk, egyenesebbek és kevésbé törnek. Egyszerű cukormázzal (1 tojás fehérje, 1 kávéskanál citromlé 15 dkg porcukor) is ragaszthatjuk őket.

Széder esti bingó

Az egyszerű játékszabály a következő: amikor az este folyamán elhangzik a táblán lévő szavak egyike, jelöld meg, ha öt egymás melletti, alatti összejön, kiálts bingót!

Ezen az oldalon  bit.ly/3uJ2kjmbit.ly/3uJ2kjm harminc kártyáig ingyenesen készíthetjük el a saját széderesti bingónkat, nyomtassuk ki előre. Ha nem használunk tollat, macesz morzsával,  vagy bor/szőlőlé cseppel is jelölhetjük a hallott szót. Gyermekeink szívesen fognak segíteni kicsit pacsázni az asztalnál.

A kész kártyák és a tábla innen is letölthető és kinyomtatható.

Jó szórakozást!