Amikor jönnek a gondok

2022.04.06.

Kedves Rabbi, Önhöz fordulok, mert nagyon el vagyok keseredve. A legnagyobb kihívással kell szembenéznem, mert van valaki, aki szó szerint tönkre akarja tenni az életemet. Egyszerűen nem tudom felfogni, mit akar tőlem Isten ezzel kapcsolatban. Nagyon hálás lennék néhány megnyugtató lelki szóért.

A Rabbi válaszol:

Nagyon nehéz a kérdésére válaszolni, hiszen összetett problémáról van szó, amely kihat egymásra. Önt zaklatja valaki és erre, hogy miért, ha jól értem I-stentől szeretne választ kapni. Amikor “rossz” dolgok történnek, nagyon sok lehetőség van arra, hogy megvizsgáljuk, miért történik velünk. Azt gondolom, ha a következő kérdéseket felteszi magának, lehet segít abban, hogy választ kapjon a feltett kérdésére.

  • Lehet, hogy ezek a dolgok azért történnek velem, hogy helyrehozzak egy hibát, amit elkövettem?
  • Lehet azért, történik velem mindez, mert megbántottam valakit?
  • Vagy mert meghozott döntéseim ellentétes reakciókat eredményeztek?

Sokan mondják, én is ezt gondolom, hogy néha amit büntetésként fogunk fel, az valójában lehetőség a növekedésre. Az „Izsák megkötözésének” történetében a Tóra azt mondja, „I-sten próbára tette Ábrahámot”. Természetesen I-sten már tudta, hogy Ábrahám mire képes. Szóval kinek szólt a teszt?

Szeretnék megosztani egy történetet, amit egy barátomtól hallottam, aki átélte a következő esetet. Ha valaha is ült már buszon Izraelben, tudja, hogy az emberek az első ajtón szállnak fel a buszra, fizetnek a sofőrnek, a buszról leszállók pedig a hátsó ajtót használják. Néha azonban annyira zsúfolt a busz, hogy az emberek a hátsó ajtón is felszállnak, majd előre adják a pénzüket, hogy fizessenek a sofőrnek. Nos, ez alkalommal a sofőr úgy döntött, ezt nem fogja megengedni. Bejelentette, hogy aki a hátsó ajtón szállt fel, annak most le kell szállnia és körbemenni és újra felszállni a kocsi elejénél.

Mindenki morcosan engedelmeskedett, kivéve egy nagyon öreg embert, aki eleve alig tudott járni. A sofőr azonban ragaszkodott döntéséhez és bejelentette, hogy a busz addig nem mozdul, amíg az öregember a többiekhez hasonlóan oda nem megy az első ajtóhoz. Így lassan, lassan, apró lépésekkel leszállt az öreg a buszról és előretotyogott. A buszon ülők pedig mindvégig a sofőrrel kiabáltak, nem csak azért mert érzéketlen volt az öregemberrel szemben, hanem mert mindenki idejét vesztegette! Végül az idős férfinak sikerült eljutnia az első ajtóhoz, és kifizette a sofőrt. Aztán a dühös emberek felé fordult, és így szólt:

Kérlek, ne legyetek idegesek. Hálásnak kell lennünk, hogy a lábam még működik, és van erőm járni. Hála Istennek!!

A Mindenható csak olyan kihívást ad, amelyen túl tudunk lépni. Úgy tűnik, ez az a kihívás, amelyet a Mindenható adott Önnek, hogy valami változást idézzen elő. Tudom, bármilyen nehéz is lesz, Ön képes lesz rá. A következő verssel szeretném befejezni, amit egyszer olvastam és nagyon hasznosnak gondolom:

Erőt kértem és

I-sten nehézségeket adott nekem, hogy erősebbé tegyen.

Bölcsességet kértem és

I-sten megoldandó problémákat adott nekem, hogy bölcs legyek.

Jólétet kértem és

I-sten adott nekem erőt és értelmet a munkához.

Bátorságot kértem és

I-sten veszélyeket adott nekem, amelyeket le kell győzni, hogy bátor legyek.

Szeretetet kértem és

I-sten elesett embereket adott nekem, hogy segíthessek

Imáim meghallgatásra találtak. Köszönöm.

A Rabbi