Világsztár magyar ősökkel és újra megtalált zsidó hittel

2022.04.10.

Április 4-én ünnepelte 57. születésnapját Robert Downey Jr., akit a legtöbben a Marvel-univerzum hőseként ill. Sherlock Holmesként ismernek. A magyaroknak azonban ennél többet is jelent: ő is egy olyan világsztár, akinek az ősei magyarok, szépszülei a tatai zsidó temetőben nyugszanak.

Évekig ő állt a legjobban kereső filmszínészek listáján, és az egyik legtehetségesebb művésznek tartják Hollywoodban. A hírekbe azonban nem csak szerepeivel került be, hanem folyamatos drogproblémával, ami miatt még börtönben is ült. Életének ilyesfajta alakulása nem meglepő, egyszer elmondta, hogy 6 évesen kapott először drogot édesapjától, aki maga is előszeretettel használt szereket.

Robert Downey Jr. családjában nem csak ez okozott zavart, de a vallás tekintetében sem volt egyetértés.

Apám zsidó volt és ír, az anyám német és skót, katolikus. Én nem tudtam mi vagyok. A vezetéknevem még csak nem is Downey. Apám változtatta meg, amikor be akart kerülni a hadseregbe túl fiatalon. Az eredeti nevem Robert Elias” – fejtette ki a színész egy interjúban.

Ősei között pedig magyarok is vannak. Szépapja, Stern Jakab, szépanyja pedig Deutschländer Eleonóra volt, akik Tata környékén éltek. Jakab lisztkereskedő volt és korai halála után felesége újra férjhez ment, Deutsch Simonhoz, akivel egy malmot üzemeltettek Szomódon. Az asszonynak több gyermeke is született, Ilka lánya volt az, aki kivándorolt férjével Amerikába. Stern Ilkának és Ormay Rudolfnak négy gyermeke volt, a legfiatalabb, Ella Eleonóra volt Robert Downey Jr. dédnagymamája. A világsztár tisztában van magyar gyökereivel, de még sosem járt hazánkban, pedig, ha felkeresné a tatai zsidó temetőt, megtalálná szépszülei, Stern Jakab és Deutschländer Eleonóra sírját.

A tatai zsidó temető

Robert Downey Jr., akkor sincs egyszerű helyzetben, ha a vallásáról kérdezik. Életében nagy szerepe van a buddhizmusnak, ami segített neki a drogról való leszokásban, a rehabilitációban. Mikor börtönben volt, a kereszténység, azon belül főleg a katolicizmus felé fordult.

Korábban Krishnás is voltam. Volt, amikor azt mondtam, a „spirituális zöld párthoz” tartozom. Most pedig „zsi-bu”nak hívom magam. Egy zsidó buddhistának” – fejtette ki egy 2004-es interjúban.

Az elmúlt években azonban úgy tűnik, egyre jobban vonzódik ősei hitéhez. Zsidó szertartás keretében vette feleségül magát büszkén zsidónak valló feleségét, és gyermekeinek, ha nem is eredeti zsidó, de hangzásában ahhoz hasonlító nevet adtak.