Pészáhi készülődés, harmadik rész: receptek mindenkinek

Orbán Anna
2022.04.11.

Minden évben sokat gondolkozunk a pészáhi menün, kezdve a Széder esti vacsora fogásain. Ha megkérdezzük a gyerekeket, hogy mire emlékeznek az elmúlt évek ünnepeiből, általában előkerül néhány étel is, amit vagy nagyon szerettek, vagy nagyon nem. A pészáhkor hagyományos maceszgombóc, maceszpizza, maceszlisztes palacsinta és a nyolc napon átívelő macesz-melegszendvicsen kívül készítettem néhány egyszerű és húsmentes fogást, hogy újítsunk a repertoáron. Némelyiken magunk is meglepődtünk, hogy mennyire finom, ráadásul esetenként vegán és gluténmentes.

„Dínótojás”

Széder este közeledtével, a főtt tojás gondolata az én gyermekeimből már jó előre kihozta az ifjonti alkudozást. Csak a fehérjét, csak a sárgáját, egy falatot, utálom, nem bírom megenni, mit kapok, ha beleharapok és így tovább. Gondolom, ez nem csak nálunk volt így, ezért álljon itt a hagyományos szefárd tojás receptje, mely küllemre valóban hasonlít egy dínó tojásához, ízre viszont határozottan finom.

A tojásokat megmossuk, egy nagyobb lábos aljára tesszük és adunk hozzájuk, egy kanál sót, két kanál őrölt kávét, két egész hagymát, mindenestül, egy fej fokhagymát egészben, egy citrom levét és bármilyen pészáhi fűszert, majd bőven felöntjük vízzel. Lassú tűzön, félig lefedve főzzük négy-öt órán keresztül, majd egy szedőkanállal egyesével kivesszük és megtörjük őket, anélkül, hogy a héját levennénk. Így alakul ki a márványos mintázat. Az így megtört tojásokat visszatesszük a vízbe és további két órát főzzük. Ha a víz elpárolgott, azt pótoljuk. A végén hagyjuk kihűlni a főzővízben, majd megpucoljuk. A kávé aromáját nem veszi át, viszont kellemesen sós-fűszeres, inkább húsra emlékeztető íze lesz.

Vegán cukkinitekercs

Vegán, gluténmentes fogás, egyszerűen elkészíthető és meglepően finom. Amikor vegán fogást készítek, általában felkészülök valamilyen kompromisszumra, így volt ez ennél az ételnél is, viszont annyira jó, hogy a nagyon nem vegán családtagjaim – egy falat kivételével – egyszerre megették az egész tállal, így az étel fényképezése alany híján sajnos elmaradt.

A kalóriatartalma is elenyésző, egyedül a kesudió vagy a mandula energiadúsabb, ezen felül karfiol, cukkini, marinara szósz és némi olívaolaj alkotja az étel hozzávalóit.

Töltelék:

  • 10 dkg beáztatott sótlan kesudió
  • 20 dkg párolt karfiol
  • fél citrom leve
  • 2tk só
  • 1/4tk bors
  • 1ek olívaolaj

marinara szósz

  • 1 zúzott paradicsom konzerv, jó minőségű
  • vagy 1 kg paradicsom meghámozva, kimagozva
  • 1ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ ek barnacukor
  • bazsalikom, ízlés szerint

„Tészta”

1 db közepes cukkini, zöldséghámozóval felcsíkozva, enyhén sózva

A töltelék hozzávalóit egy késes aprítóban összedolgozzuk, közepesen krémesre. Érdemes belőle többet csinálni, egy hétig vígan elvan a hűtőben és magában is határozottan finom. A marinara szószt felfőzzük, kissé hevített olívaolajon kicsit megfuttatjuk a fokhagymát, ráöntjük a paradicsomszószt, fűszerezzük, összeforraljuk és kész is. A tál aljába önthetünk szószt és állítva vagy fektetve beletesszük a töltött, feltekert cukkiniket, majd a maradék szósszal leöntjük. 180 fokos sütőben 45 percet sütjük. Fagyasztott karfiolt használtam, abból ki lehet venni annyit, amennyi a recepthez kell és nem szükséges egy egész karfiolt felhasználni.

 

Mini kugel fetával

Pár hozzávaló felhasználásával gyorsan, egyszerűen elkészíthető és egy salátával akár főétel is lehet. Az alapvető hozzávalókat, mint a krumpli, hagyma, tojás, só, olaj sokféleképpen turbózhatjuk, gombával, spenóttal, sajttal, én most egy édesburgonya-cukkini-feta variációt készítettem.

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb burgonya, lehetőleg a pirosabb héjú
  • 1 kisebb édesburgonya
  • 1 fej közepes hagyma
  • 1 kisebb cukkini
  • ½ dl olaj (Pészáhra dió, szőlőmag, kókusz)
  • 2 tojás
  • 5 dkg feta sajt

Lereszeljük a zöldségeket, a levüket kicsavarjuk, sózzuk, majd a felvert tojással összekeverjük őket, majd az olajat felmelegítve hozzáadjuk. A végén belekeverjük az elmorzsolt fetát. Egy kiolajozott tálba, vagy egy tizenkettes muffinformába adagoljuk a tésztát. Ha nem új a muffinsütőnk, keresztbe tett sütőpapír-csíkokkal béleljük ki.

180 fokos sütőben 50 percet süssük.

Tejmentes avokádókenyér

 

Amióta hálós kiszerelésben érkezik hozzánk az avokádó, előfordul, hogy néhány erősen érni kezd, és emiatt fel kell őket dolgozni. Lévén semleges ízű, magas olajtartalmú gyümölcs, gondoltam, miért is ne süthetnék belőle banánkenyér-szerűséget, a tavalyi maradék maceszliszt felhasználásával. Az eredmény kimondottan jó lett, édes, ragadós, puha, enyhén roppanó bevonattal. Érdemes megvárni vele a másnapot, ez nálunk nem sikerült, a két rúd szinte azonnal el is fogyott. Nem szeretem a poharas mérést, ezúttal azonban az egyszerűség kedvéért mégis egy két decis pohár volt a mérce.

Hozzávalók:

  • 1 pohár maceszliszt (süteményliszt finomságú vagy sima maceszliszt egyszer darálva)
  • ½ pohár cukor, fehér, barna vegyesen
  • 2 db tojás
  • 4 db kicsi érett avokádó, vagy 2 db nagyobb
  • 2 db érett banán
  • csipet só
  • 1 tk szódabikarbóna
  • ½ dl kókuszolaj (elhagyható)

A banánt és az avokádót összenyomjuk, minden egyebet egy villával hozzá keverünk és pár percre állni hagyjuk, a maceszliszt miatt. Ha túl sűrű a masszánk, pár kanál kókusztejet teszünk hozzá. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A formákat olajozzuk, én az aljára barnacukrot szórtam, így sütés közben karamellizálódik, és vékony réteget képez a tetején.

50 percig sütjük, félideig letakarva. Szépen feljön, majd sütés után visszaesik, nem lesz magas a kész sütemény, cserébe viszont nagyon finom.

Vegán, gluténmentes csokis keksz

 

A pészáhi desszertek általában maceszliszttel kezdődnek, ez a keksz viszont a gluténmentes és vegán kategóriában is remekül megállja a helyét. Mogyoróallergiás személynek viszont a közelébe se vigyük. Ropogós, csokis, karamellizálódott magokkal, pillanatok alatt kész, különlegesen finom. Kell hozzá egy különlegesebb alapanyag, nevesül a mandulavaj, de azt házilag is elkészíthetjük, vagy helyettesíthetjük kis olajjal krémesre darált dióval is. Amikor valamelyik gyermekem vegán lett, beszereztem mindenféle magvajakat, közte kesudióból, mandulából és csonthéjas mogyoróból készültet is, így örültem, hogy végre használhatok belőlük. Készítéskor van egy kis pacsálás a kakaós masszával, ezt bátran bízzuk a gyermekre, viccesen néznek ki nyakig maszatosan. A tészta nyersen is ehető és kimondottan finom.

Hozzávalók:

  • 10 dkg étcsokoládé (nálam ez most egyszerű táblás csoki volt)
  • 6 dkg mandulaliszt (darált mandula)
  • 2 dkg burgonyakeményítő
  • 2 dkg kakaópor
  • 2 púpozott evőkanál mandulavaj
  • 5 dkg tört csonthéjas mogyoró, vagy pekán
  • 4 dkg barnacukor
  • ½ dl dióolaj (vagy bármilyen pészáhi)
  • 1 adag főzött feketekávé,
  • csipet só

 

A csokoládét megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, a mandulavajjal és a cukorral. Beleöntjük a forró kávét, majd sorban a száraz hozzávalókat, a legvégén hozzáadjuk a tört mogyorót is, így pedig egy sűrű tésztát kapunk. Nedves kézzel formáljunk megközelítőleg egyforma gombócokat, lapítsuk el és tegyük sütőpapírral bélelt sütőtálcára. 170 fokos sütőben, egymástól távol 10 percig süssük, a sütőtálcáról pedig csak kihűlés után vegyük le. Amikor a tészta bugyogni kezd, már készen is van, és ugyan ekkor szinte még folyékony a halmazállapota, de tíz perc alatt megszilárdul. A sütemény négy-öt napig is friss marad, ha egy zárható edényben tároljuk. Ha esetleg aggódunk a feketekávé koffeintartalma miatt, helyettesíthetjük melegített almalével, vagy forró vízzel elkevert kakaóval is.

Jó étvágyat, jó sütést és kóser Pészáhot kívánok!