Játékok és receptek Pészáh napjaira

Orbán Anna
2022.04.18.

Pészáh ebben az évben is a tavasz kellős közepén érkezett, csodálatos alkalom arra, hogy megünnepeljük néppé kovácsolódásunkat és a megújulás lehetőségét. Megszabadulásunk ünnepe remek lehetőséget ad saját történeteink megosztására, elmesélésére. Igaz ez az ünnep napjaira is, amikor az étrenden kívül, a család programja is kicsit más. Íme néhány játék és receptötlet a fennmaradó közel egy hétre.

Szabadulj ki Egyiptomból!

 

Papírcsíkokból elkészítjük Egyiptom labirintusát, versenyzőnként egyet-egyet (használhatjuk a korábban letöltött egyiptomi piramis és fáraó mintákat, vagy rajzoljunk egy térkép szerű alapot). Az egyforma “pályákat” egymás mellé tesszük, egy-egy ping-pong labdával. A versenyzők egy szívószál, vagy papírtekercs segítségével átfújják a szabadulni vágyó labdákat Egyiptomon.

Szabadtéri játékok

Szerencsés egybeesés, amikor Pészáh a tavaszi szünet napjaira esik. Menjünk ki  a szabadba és klasszikus kinti játékainkat képezzük át pészáhira. Bújócska-keresd meg Mózest! Fogócska- szaladj az egyiptomi katonák elől! Homokozó- kellj át a sivatagon!

Vizes elfoglaltságok:

Húzzuk ki bébi Mózest a vízből! Egy kis kosárba vigyük magunkkal egy játékbabát, jól bebugyolálva és vízhez érve, adjuk a gyerekeknek, hogy “mentsék meg”! Akár egy nádasnak berendezett kerti medence, vagy nagyobb lavór is tökéletes!

Kelljünk át száraz lábbal a Vörös tengeren! Egy deszka segítségével készítsünk hidat egy kismedence, vagy lavór fölé, hogy a gyerekek át tudjanak egyensúlyozni száraz lábbal a vízen.

Gyors gyerekbarát receptek, hamecmentesen

Széder este után egészen sok maradékkal szokott megtelni a hűtőm, így készítettem pár ételt ezekből.

Kugel, maradékból

Gyermekeim egyik kedvenc meséjében hangzott el, hogy hogy bármiből lehet süteményt sütni, ez nagyjából  igaz a kugelre is. A sós alaprecept, burgonya, hagyma, tojás, maceszliszt, vagy burgonyakeményítő hozzávalókból készül. Most maradék gombasalátát, hagymás burgonyát, édesburgonyát összekevertem két felvert tojással és két evőkanál burgonyakeményítővel és némi sóval, egy óra alatt 180 fokos sütőben megsütöttem. Két kicsi, vagy egy nagyobb kugelhez fél kiló reszelt zöldség 4 db tojás és  4 evőkanál maceszliszt, vagy keményítő szükséges, ízlés szerint fűszerezve. Az édes variációhoz a maradék harószet tökéletes alap. Egy nagyobb bögrényi maradék harószetet két tojással, két evőkanál maceszliszttel, két evőkanál cukorral és két evőkanál olvadt kókuszzsírral összekeverünk és 180 fokon 50 perc alatt pirosra sütjük. Kihűtve remekül darabolható uzsonna kiegészítő készíthető belőle.

Pészáhi répafasírt, paradicsomszószban

 

Hozzávalók:

 

  • ½ kg sárga és fehér répa vegyesen, lereszelve, kifacsarva
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 ek maceszliszt (5dkg)
  • 2 db tojás
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 konzerv paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kk cukor
  • reszelt sajt

A reszelt répát, az apróra vágott hagymát, a tojást és a maceszlisztet összekeverjük és pihentetjük legalább két órát, de akár előző nap is érdemes bekeverni. Gombócokat formázunk belőle, kissé lelapítjuk és olajban megsütjük. Amíg sülnek, felfőzzük a paradicsomszószt. Egy hőálló üvegedényben meglocsoljuk a kész fasírtjainkat a paradicsom szósszal, reszelt sajtot teszünk a tetejére és sütőben  200 fokon tíz perc alatt átsütjük.

SAMSUNG CSC

Mandulasüti

Sokáig őrült bonyodalomnak gondoltam a pészáhi mandulakiflit, aztán elkészítettem és azóta nem vagyok benne biztos, hogy létezik ennél egyszerűbb, elronthatatlanabb édesség.

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált mandula
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg szeletelt mandula, vagy tört törökmogyoró
  • 3 tojás fehérje, vagy két fehérje és egy egész tojás
  • 1 púpozott evőkanál kókuszzsír, vagy mandulavaj (elhagyható)

A tojásokat lazán felverjük, kikeverjük a cukorral, majd a darált mandulával és a zsiradékkal. A kanálnyi adagokat nedves kézzel megformázunk és a darált törökmogyoróba, vagy szeletel mandulába görgetjük. Sütőpapírral bélelt lapon a 180 fokos sütőbe tesszük. Alsó felső sütéssel 13 perc alatt készre sütjük.

Napokig friss marad, ebből a mennyiségből 24 db kifli készül.

Kóser Pészáhot, jó pihenést kívánok!