Peszách II.

2022.04.22.

És szólott az Örökkévaló: Nem láthatod színemet, mert nem láthat engem az ember, amíg él.” ( II.M. 33/20.)

Smot Rabba 15: „Isten dicsőségét élő ember nem láthatja. Azt csak az angyalok tudják elviselni…

I-sten a teremtéskor úgy elrendelte, hogy az emberek a földön lakjanak, az angyalok pedig az égben. Jött Mózes, és változtatott a helyzeten. Fölment az égbe, és arra kérte I-stent, hogy küldjön angyalokat a földre. Isten úgy alkotta meg az angyalokat, hogy nincs szükségük táplálékra. Ábrahám házában ennek ellenére étkeztek. I-sten elrendelte, hogy az ember táplálkozás nélkül ne élhessen. Mózes negyven napon és negyven éjjelen át nem táplálkozott és nem ivott. Így Mózes megváltoztatta a természet rendjét: kettéválasztotta a tengert, megállította a napot.

Smeléke rabbi Nikolsburg rabbija és testvére, Pinhász, a Majna-menti Frankfurt rabbija elmentek Peszáchra Rabbi Dov Berhez, a nagy Magidhoz. Kedélyes fogadtatásra számítottak, de a nagy tanító azt mondta, hogy magasztosabb vendéget vár. A két rabbi sértve érezte magát, és a viselkedést méltatlannak találta a nagy Magidhoz. A vendégek mind az ünnep utolsó két estélyén gondolatébresztő tanításra számítottak. Az utolsó estén a Magid nem is úgy beszélt, mint tanító tanítványaihoz, hanem mint jó apa, kinek kedve támadt beszélni fiaival. Az ünnep után a két vendég elbúcsúzott a Magidtól, de elutazásuk előtt még átmentek az imaházba. Ott találkoztak a hanipoli Zuszja rabbival, akit nem ismertek. Zuszja rabbi szemügyre vette a két ismeretlent és üdvözlés helyett azt mondta:

Mert a papnak ajkai őrzik a tudományt, és az ő szájából törvényt várnak, mivel a Seregek Urának angyala Ő!” (Maleáki 2/7)

Majd folytatta: Bölcseink ezt következőképpen magyarázzák: „Ha a rabbi angyalhoz hasonít, akkor a tant az ő szájából kell hallgatni!

Hogyan is érthető ez? Látott valaki közületek angyalt, hogy össze tudja hasonlítani egy rabbival? Erről van szó. Az emberek soha sem láttak angyalt, mégis, ha megjelenne, az emberek nem kérdeznének, nem vizsgálnák, nem követelnének semmilyen bizonyságot. Az emberek, hinnének és tudnák, hogy ő… angyal. Ugyanez a helyzet a mi Dov Ber rabinkkal is. Akitől ilyet tapasztalsz, attól várd a tanítást is. Mire Zuszja rabbi beszéde végére ért, a két testvér szívében a nagy Magid tanítványaihoz tartozott.