Hétszer hét, avagy, mi is az az ómerszámlálás?

Orbán Anna
2022.04.25.

Az ómer egy Tórában szereplő mértékegység, olvass tovább, és elárulom, hogy pontosan mennyi egy ómer!

Számoljunk napokat!

Képzeld el, hogy valami fantasztikus dolog fog veled történni, amire sokat kell várni! Vannak események az életünkben, amikre érdemes sokat várni. Ilyen a nyaralás, a szülinap, vagy a nyári szünet. Egy kicsit izgulsz, hogy milyen lesz és mikor értek már oda, de közben örülsz is, hiszen tudod, hogy remek lesz.  Így várták a zsidók a Tóraadást a Szináj hegy lábánál. A várakozás ideje alatt gondosan számoljuk a napokat, pontosan hétszer hetet, azaz negyvenkilencet. A számolás ideje alatt megemlékezünk a 49 nap történéseiről, a jókról és a rosszakról, a boldogról és a szomorúról egyaránt. Mi is 49 napig várjuk a Tóraadás ünnepét, Pészáh második napjától, ami egyben az ómerszámlálás első napja. Segíts nekem számolni!

A Pészáh nyolcnapos, a második napja az első nap estéjén kezdődik, tehát már az első nap végén elkezdünk számolni, pontosan hétszer hét napot. Minden este elmondjuk, hogy hányadik nap következik, a parancsolat szerint, számoljuk a napokat és a heteket is.

A hetes szám közel áll hozzánk, egy csomó dolgot fel tudunk sorolni, ami pontosan hét: hét napja van a hétnek, a hetedik napon az Ö-való megpihent, József a hét bő és a hét szűk esztendőt jövendölte, a földet hetedik évben nem vetik be, termést nem szednek, a mesebeli sárkánynak hét feje van, a szivárvány hét színből áll, a Göncölszekér hét csillagból áll, az embernek hét nyakcsigolyája, a cápáknak hét fogsora van, a dobókocka szemközti oldalain lévő számok összege mindig hét, és a zenei hangok száma is hét.

ID:70245730

 

Mikor kezdődik a számolás? Mint a legtöbb ünnepnek, az ómerszámlálásnak is köze van a mezőgazdasághoz. Régen az embereknek nem volt újságjuk vagy rádiójuk, még buta telefonjuk sem, viszont napra pontosan tudták, hogy a magokat mikor kell elvetni, mennyi idő alatt érnek meg a termények és mikor lehet őket betakarítani. Az ómerszámlálást ahhoz a növényhez tudták igazítani, amelyet Izraelben ekkor kezdenek aratni. 8000 éve terem szinte mindenhol, bírja a hideget, szereti a meleget, rengeteg dologra fel lehet használni. Ez a növény az árpa. Megterem vadon, és termesztik is, készülhet belőle mindenféle finomság. Biztosan ettél sóletet, abban is van, ott úgy hívják, hogy gersli, hivatalos nevén árpagyöngy. Süthetünk belőle süteményt, tehetjük müzlibe, készülhet belőle sör, etethetjük vele az állatainkat (a kutyák kevésbé szeretik, de a hörcsög és a papagáj odáig van érte, vagy ha van a háznál tehén, kecske, ők is szívesen fogyasztják)

 

A Szentély idejében ekkor mutatták be az ómeráldozatot, amely finommá őrölt árpából, egy fűszernövényből és olajból állt, egy részét az oltáron elégették, a többi ételül szolgált a kohanitáknak. Amikor készítették, gondosan kimérték az árpából őrölt liszt mennyiségét, ennek a mértékegységnek a neve az ómer. Nagyjából 2,3 kilogramm tesz ki egy ómert, egy kicsi görögdinnye, öt nagyobb körte, vagy egy jól megpakolt vödör homok is körülbelül ilyen súlyú. Te hány ómert tudsz felemelni?

 

Mi is történt a hét hét alatt?

Ennyi idő telik el az Egyiptomból való kivonulás és a Szináj hegyi Tóraadás között. Sok évvel később, ebben az időszakban egy bölcs tanítómester, Rabbi Akiva diákjai között súlyos betegség tört ki, ami sokuk életét követelte, ezért a szomorúság és a zene, tánc, esküvők tilalma, még a férfiak szakállát és haját sem vágják azokon a napokon. A 33. napon vége lett a járványnak. Azt a napot megünnepeljük, a hároméves fiúknak először vágják le a hajukat, a férfiak lenyírathatják a szakállukat, táncolhatunk, zenélhetünk és gyújthatunk örömtüzeket.

A 33. nap neve Lag Baomer.

Későbbiekben mesélek Lag Baomerről és Sávuotról. Ha szeretnéd látni, hogy az idő múlása hogyan hat a növényekre, ültess fűmagot, vagy csíráztass és ültess búzát egy edénybe, és nézd meg, hogy mekkorára nő hétszer hét nap alatt!

  • Számoljunk!
  • Számold meg a képeket!
  • Hányadik napja van ma az ómerszámlálásnak?
  • Hány nap van még Sávuotig?
  • Hány nap van még az iskolából?
  • Hány nap múlva lesz a születésnapod?
  • Nagyobb voltál egy ómernél, amikor születtél?