Boldog születésnapot, Izrael!

Orbán Anna
2022.05.02.

Képzelj el egy tengerparti kis országot, van folyója, sivataga, havas hegycsúcsa és  vízesése. A kis ország neve  Izrael, és 3 órányi repülőútra van Budapesttől.

Nézzük meg a térképet és számoljuk meg együtt a tengereket!

Egészen kis ország. Ha Izrael területét egy almának vesszük:

akkor Magyarország területe 2 alma, Franciaország területe  pedig egy egész kosárnyi, 30 alma lenne.

Szerinted melyik országban laknak többen, Izraelben, vagy Magyarországon? Izraelben majdnem annyian laknak, mint Magyarországon. Az ország zászlaja kékkel szegélyezett fehér mezőben kék Mágen Dávid, azaz Dávid pajzsa, közismert nevén Dávid-csillag.

A főváros neve Jeruzsálem. Itt találjuk a Sirató falat, és valószínűleg Jeruzsálem a világ legismertebb városa.

Izrael  hivatalos nyelve a héber. Néhány héber szót Te is tudsz!

  • Sálom – béke, ezzel a szóval köszönünk
  • Haver – barát
  • Sábát – szombat
  • Széder – rend

Tudtad, hogy az abrakadabra, a srác, a balhé és a mázli szintén héber eredetű szavak?

Álefbet

A héber ábécét álefbetnek hívjuk, és sokkal kevesebb betűből áll, mint a magyar, héberül pedig  pont fordított irányban írunk és olvasunk, tehát jobbról balra. Nem használunk ékezeteket, pontozással jelöljük a magánhangzókat.

Így néz ki az álefbet:

Izraelben sékellel fizetnek, 1 sékel 100 forintot ér. Egy kiló narancs, egy fagylalt, vagy egy  nagy pohár répalé 5 sékelbe kerül. Te mit vennél öt sékelből?

Izrael 1948 május 14-e óta újra független, ezen a napon alapították meg Izrael Államot. Gondolj bele, hogy Izrael ezen a héten ünnepli a zsidó naptár szerint a 74. születésnapját, tehát az államokhoz képest nagyon fiatal.

Izrael és a zsidók története sokkal korábban kezdődött. Olvastuk a Tórában, hogy az Ö-való szavára Ábrahám és a családja körülbelül 3700 évvel ezelőtt telepedett le a mai Izrael és környéke  területén, amit akkor Kánaánnak hívtak. Később, Jákob utódai az éhínség és a szárazság elől Egyiptomba menekültek, majd Mózes vezetésével újra elindultak a Szentföld felé. 3200 évvel ezel ezelőtt a zsidók újra Izrael földjén éltek, nagy királyok követték egymást a trónon, biztosan hallottad a nevüket, nagyapa, apa és fia: Saul Dávid, Salamon. Megépült a Szentély, a zsidók temploma, oda vitték fel az emberek az új termést, ott imádkoztak, ott örültek és ott sírtak. Aztán eltelt nagyon sok esztendő, hódítók jöttek, fáraók mentek, minden nagy birodalom megpróbálta elfoglalni Jeruzsálemet, és időről időre sikerült is nekik. Asszírok, babilóniaiak, perzsák, görögök, rómaiak,  majd 500 évvel ezelőtt a törökök. Ők maradtak, egészen 100 évvel ezelőttig, jó hosszú ideig. Számold ki, hány évig volt Izrael az Oszmán Birodalom része! Ekkor jöttek a britek, és 1948-ig ők irányították az országot. Ám mindvégig, a sok megpróbáltatás, háború, ostrom és uralom ideje  alatt éltek zsidók Izrael területén, legfőképp Jeruzsálemben.

Közben érkeztek a zsidók Izraelbe a világ minden tájáról, kibucok alakultak, városok épültek, például Tel-Aviv. Végül  1948-ban a sok szörnyűség után, ami a zsidókkal történt, megalakult a zsidó állam, Izrael. Ezt a napot, Izrael függetlenségét és születésnapját  ünnepeljük most, héberül Jom Ácmáut az ünnep neve. Szerinted hogyan ünnepelnek Izraelben?

 

Ünnepeljünk mi is!

Kreatív ötletek Jom Ácmáut megünnepléséhez

 

Készítsünk „tüzijátékot” papírtekercsekből és színes papírból! Rajzoljunk zászlót és díszítsünk kék-fehérrel.

Csináljunk izraeli ebédet!

Falafel, hummusz, thina és pár pita könnyen elkészíthető, és rögtön a Ben Yehudán érezhetjük magunkat.

Házi falafel

20 dkg száraz csicseriborsót egy napra beáztatunk egy kis szódabikarbónával elkevert vízben.

Lecsepegtetjük, és a késes darabolóba tesszük. Adunk hozzá korianderlevelet, esetleg petrezselymet, vagy mindkettőt, egy gerezd fokhagymát, egy kisebb vöröshagymát, vagy két szál újhagymát, két evőkanál csicseriborsó-lisztet, fél kiskanál szódabikarbónát, fél kiskanál köményt, pici csiliport és sót. Szemcsésre daráljuk, egy tálban pihentetjük fél órát, gombócokat formázunk, kissé ellapítjuk,   majd bő olajban kisütjük. Olaj Sütőben, 180 fokon 4–6 perc alatt sül készre.

Hummusz, egyszerűen

Egy csicseriborsó-konzervet leszűrünk, fél pohár levet félreteszünk. A késes aprítóba tesszük három evőkanál szezámpasztával, egy deci olívaolajjal, egy deci  lével (ez lehet jéghideg víz is) pár gerezd fokhagymával, fél kiskanál köménnyel, egy kiskanál korianderrel és  sóval. Simára daráljuk. Ha túl sűrű, mehet hozzá hideg víz kanalanként. Ne tároljuk sokáig, hűtőben legfeljebb két napig tartsuk, . Amikor elővesszük a hűtőből, keverjük át, és öntsünk egy kis olajat a tetejére. Díszíthetjük pirospaprikával, vagy chili porral.

Thina

Szezámpasztát fokhagymával, sóval, és fele mennyiségű hideg vízzel turmixoljuk össze, amíg selymes állagú és világosabb  színű nem lesz. Ízlés szerint fűszerezzük, mehet bele szinte bármi.

Pita

Fél kiló átszitált pizzalisztet egy deci olajjal, egy evőkanál sóval,  két deka felfutatott élesztővel és két és fél deci hideg vízzel jól összegyúrunk.  Teniszlabdányi  gömböket formázunk belőle, lehetőleg egyformákat. Nagyjából nyolc pita lesz ebből a mennyiségből. Sütőpapírt 15 cm-es négyzetekre vágunk, a gömböket kinyújtjuk és a négyzetekre tesszük. Letakarva meleg helyen kelesztjük negyven percig. Egyesével újra kinyújtjuk egy kissé, majd jó forró edényben, nagy lángon megsütjük. Miután emelkedni kezd, egy perc múlva fordítjuk. Gyorsan sül.  A kész pitákat konyharuhába tekerve tároljuk fogyasztásig.

Kívánjunk együtt boldog születésnapot Izraelnek!