A legszentebb város

2022.05.04.

Tisztelt Rabbi, szeretném megkérdezni, Jeruzsálem neve és maga a város, honnan származik? Köszönöm a válaszát.

A Rabbi válaszol:

Bölcseink a világ legszentebb városát Jeruzsálemmet Sálemmel azonosítják, ahol Sálemet Sionra utalva használják. A Sálem szó a shalem és shalom szavakkal áll kapcsolatban, amelyek jelentése “egész” és “béke”, így vált Jeruzsáleme a béke és a megnyugvás helyévé. Érdekes, hogy mielőtt Jeruzsálem Izrael fővárosa és a Szent Templom otthona lett volna, az emberek már felismerték a hely szentségét, és vonzódtak hozzá – hiszen a Talmud (Ta’anit 5a) szerint a mennyben egy mennyei Templom lakik, pontosan a földi Templom felett, de Isten nem hajlandó belépni oda, amíg a fizikai Templom (az ember) romokban hever. Így tehát Sém, keresett egy helyet hogy Istennek szentelje magát, hogy így válhasson a hely szenté.

Hagyományaink szerint innen származott a föld, amelyből Ádám lett teremtve, ez volt a hely, ahol Noé áldozatot mutatott be  az özönvíz után, ez volt a hely ahol Ábrahám megkötözte Izsákot, majd a “mező”, ahová Izsák kiment imádkozni,  és ahol Jákob az álmát látta, amelyben egy létre emelkedett az égbe. A Midrás  elmeséli nekünk, Jeruzsálem nevének történetét. Izsák megkötözése után Ábrahám elnevezte a helyet “lássa Isten” (“Hásem jireh”),  hogy Isten lássa jónak az ott elmondott imát és azért, hogy az Örökkévaló jelenléte (Sehiná) ott lakjon. Végül a hely neve Sém és Ábrahám nevének összerakása lett: Jireh + Shalem, így lett Jerushalajim. Aminek a  jelentése: “Békét fog látni”.

Így vált Jeruzsálem  olyan hellyé, ahonnan Isten látni fogja, hogy a béke elterjed az egész világon, és az egész emberiség egyesül a békében és az Isteni gondviselésben.

A Rabbi