„…ne hazudjatok egymás ellen.” (III.M. 19/11.)

2022.05.06.

A bölcsek között többen állították, hogy van hazugság, mely bizonyos helyzetben megbocsátható, megengedhető!  Hogyan lehet ennek morális ellentmondását feloldani?

A Talmud Szanhedrin traktátus 97a-ban vita olvasható az igazságról, igazságtalanságról és következményeiről:

Rávnak szokása mondani: „…nem létezik tiszta igazság, nincsen olyan ember, aki csak igazat mondana.” Ráv Táv mondta erre: „Ha az egész világot nekem adnák, akkor sem hazudnék.” Ő mesélte a történetet: „Egyszer egy városban jártam, minek neve Kusta (jelentése arámi nyelven: „igazság”). Sose hazudtak ott az emberek, és (ezért) soha sem haltak meg kiszabott idejük előtt. Onnan vettem feleséget, aki két fiút szült nekem. Egy nap feleségem haját mosta a szobában. Jött egy szomszéd, bekopogott, és az Asszonyt kereste. Azt gondoltam, nem illik azt mondani, hogy az asszony haját mossa… Ezért inkább azt válaszoltam a szomszédnak: „Nincs itthon.” …Erre meghalt Ráv Tám mindkét fia. A város lakói odamentek és megkérdezték, hogy mi történt. Rav Tav elmondta az igazságot. A város lakói erre mondták neki: „Hagyd el a városunkat, és ne hozz több halált az itt lakókra.”

„Ráv feleségének szokása volt, hogy bosszantsa férjét. Amikor Ráv kérte, hogy készítsen lencsét, csicseriborsót főzött és amikor csicseriborsót kért, felesége lencsét tett eléje. Amikor Ráv fia, Chijja felcseperedett, fordítva közvetítette apja kérését, így az apja azt kapta, amit kért. Ráv meg is jegyezte: „Anyád jó útra tért!” Fia azt válaszolta: „Én voltam, aki megváltoztattam kérésed előtte.” Apja válasza: „Ahogy a mondás tartja: fiad tanít majd bölcsességre.” Ettől függetlenül nem kellet volna így tenned, mert írva van:   „Nyelvüket tanítják hazugságot beszélni.” (Jer.9/4.)

Történt, hogy koszowi Hajjim rabbinak volt egy ellensége, aki mindenféle kitalált, hazug rágalmakkal próbálta rabbijuk ellen hangolni híveit. Miután a dolog a rabbi tudomására jutott, magához hívatta a bujtogatót. Te balga – mondta neki –, minek hozakodol elő csupa olyan dolgokkal rólam, melyek egytől egyig mind kitalált hazugságok? A hazugság megrontja az ember lelki békéjét! Mire jó ez neked? Előbb utóbb ki fog derülni, és a hazugságokat mind rád bizonyítják! Jer, hadd mondom el neked minden hibáimat és bűneimet. Lelkem békéjének is jót tesz, ha elmondom az igazságot. Ha ezeket hirdeted világgá, majd senki se szállhat perbe veled, és az igazság lelked békéjének is jót tesz. Mindketten jól járunk, ahogy a próféta hirdeti:

„Szeressétek azért az igazságot és a békét.” (Zaharja 8/9.)