Walter Homolka, a hatalmával visszaélő rabbi

Rosta Márton
Rosta Márton
2022.05.14.

A zsidó történésekkel foglalkozó betűvetőnek nem mindig könnyű az élete, nem lehet mindig érdekességekkel, új könyvekkel foglalkozni, hiszen van, amikor nem lehet történéseket elhallgatni, hanem át kell gondolni, és meg kell írni.

A Potsdami Egyetem Zsidó Teológiai Fakultását vezető prof. dr. Walter Homolka főrabbiról a múlt héten jelentek meg a híradások a német, majd rá pár napra az angol nyelvű sajtóban, a hazai médiában a Neokohn.hu adott hírt a történésekről elsőként, többek között azt írta a konzervatív-liberális hír- és véleményportál:

Walter Homolka, reform rabbi, a németországi Potsdam Abraham Geiger Kollégium társalapítója és rektora úgy döntött, hogy lemond minden tisztségéről, miután a Die Welt című német lap részletes cikket közölt, amelyben a vezető reform rabbi és a házastársa által elkövetett szexuális zaklatásról és visszaélésekről szóló állításokat tett közzé.

A német média szerint Homolka bejelentette lemondását és azt, hogy a továbbiakban nem fogja aktívan ellátni feladatait a zsidó közösségben és a potsdami egyetemen.

A Der Tagesspiegel szerint Homolka házastársa, aki maga is oktatóként dolgozott a főiskolán, állítólag 2019-ben szexuálisan zaklató videót küldött egy diáklánynak, amelyen állítólag a nemiszervét mutogatta. Homolka és házastársa állítólag először megerősítette ezt, de néhány nappal később egy ügyvédi iroda állítólag megpróbálta megakadályozni a jelentés közzétételét.

A Der Tagesspiegel idézte Jonathan Schorschot, a potsdami egyetem zsidó és vallástudományi intézetének professzorát, aki azt mondta, hogy további visszaélésekről, köztük szexuális zaklatásról is értesült. Állítólag az egyetemen vizsgálóbizottságot hoztak létre.

A Die Welt beszámolója szerint Homolka viselkedése hatalmi pozíciójából és státuszából fakadt, kollégái hatalommal való visszaéléssel is vádolják. Az Abraham Geiger Főiskolán állítólag „a félelem légköre” uralkodott.”

Természetesen dr. Homolkát is megilleti az ártatlanság vélelme, a vizsgálóbizottság előtt lehetősége lesz tisztázni magát. Nézzünk egy kicsit a történések mögé.

Hangsúlyozom Homolkával  az probléma, hogy – ha igazak a híradások – visszaélt a hatalmával.

Miért érdekes a magyarországi zsidó közösség számára a Homolka-sztori? A Szombat folyóirat online kiadása 2019. 08. 06-án többek között az alábbiakról tudósított:
„Ma délelőtt a Mazsihisz Síp utcai épületében együttműködési megállapodást írt alá az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora, prof. dr. Vajda Károly és a Potsdami Egyetem Zsidó Teológiai Fakultását vezető dr. Walter Homolka főrabbi.”

Hogy az együttműködési megállapodásnak lett-e bármiféle gyümölcse, hozadéka, azt az OR-ZSE viszonyait ismerők biztos tudják, Homolkának mindenesetre annyi előnye származott a kapcsolatból, hogy az OR-ZSE-n is bezsebelt egy díszdoktori címet. (lásd Szombat Online 2022. 03. 01.)

Megjegyzem, hogy Reza Pahlavi iráni sah nem sokkal bukása előtt szintén Budapesten vette át utolsó díszdoktori oklevelét, így Homolka rektor úr jó társaságba került.

Ha én Homolka lennék, akkor bizony írnék egy szép levelet, valahogy így:

 

„Prof. dr. Vajda Károly

rektor részére

Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem

 

Tisztelt Rektor Úr!

Nyilván Ön is olvasta a nemzetközi sajtóban a személyemet érintő híradásokat, melyek okán a zsidó közösségben és a potsdami fakultáson is minden pozíciómról lemondtam, mivel nem akarom, hogy szeretet közösségemet vagy az intézményt bármilyen negatív kijelentés érje személyem okán. Ugyanígy nem szeretném, ha az OR-ZSE diszdoktori pozíció személyem miatt támadható lenne, a cím méltósága kiüresedne. Mindezek alapján a diszdoktori címemről a mai nappal lemondok.

Kérem lemondásom közzétételét az egyetemi fórumokon belül.

Potsdam, 2022. május 13.

Tisztelettel:

Dr. Walter Homolka”