Harmincharmadik nap

Orbán Anna

2022.05.16.

Már sokat tudunk az Ómerszámlálásról, és végre elérkezett a harmincharmadik napja, azaz a Lág Baómer. Tudjuk, hogy az Ómerszámlálás kezdete Pészáh második napjára esik. Minden héber betűnek  van egy számértéke is, attól függően, hogy sorrendben hol helyezkedik el az álefbet-ben.  A „lág” szócska héberül írva egy lámed  és egy gimel betűből áll. A lámed értéke 30,  a gimel értéke három, ha ezt a két számot összeadjuk mennyit kapunk? 33-at! A Lág Báómer jelentése: az Ómerszámlálás 33. napja. A zsidó naptárban Ijár hónap tizennyolcadik napjára esik ez a dátum.

Lág Báómer egy örömteli nap. Két fontos  eseményre is emlékezünk: az egyik a járvány vége, amely  Rabbi Akiva tanítványai között pusztított, a másik pedig az egyik leghíresebb diákja, Simon Bár Joháj  halálának évfordulója.

Közel 2000 évvel ezelőtt a római hadsereg elfoglalta Izraelt, és elpusztította a második Szentélyt. A  rómaiak kegyetlenek voltak a zsidókkal, és rendeletben tiltották,  hogy tanulják, vagy tanítsák a Tórát. Ennek ellenére néhány bátor és nagy tudású rabbi nem volt hajlandó betartani a római törvényeket, és titokban Tórát tanítottak. Egyikük a  híres Rabbi Akiva  volt, aki folytatta a tanítás, és a továbbra is Tóra-leckéket adott. A  rómaiak hallottak Rabbi Akiváról, és elkezdték őt keresni égen és földön. A rabbi úgy gondolta, hogy a legjobb védekezés számára és tanítványai számára, ha folytatja a munkát, és továbbra is Tórát fog tanítani nekik. A legenda szerint Rabbi Akiva tanítványai részt vettek a Bár Kochba-lázadásban, íjakkal és  nyilakkal harcoltak a római elnyomás ellen.

Ki volt Rabbi Akiva?

Mielőtt rabbivá  vált volna, felnőtt koráig pásztor volt, aki feleségül vette a gazdag birtokos lányát,  Ráhelt. A felesége okos asszony volt, és  meggyőzte őt, hogy tanuljon. Akiva ben Joszef így is tett, tizenkét évig tanult Lodban, így  ismert és elismert tanító vált belőle. Támogatta a rómaiak elleni Bár Kochba felkelést, „Jákov Csillagá”-nsk nevezte a vezetőjét.

Ki volt a híres tanítvány, Simon bár Joháj?

Simon bár Joháj Akiva rabbi egyik legtehetségesebb tanítványa volt, aki  bátran harcolt a rómaiak ellen, a lázadás után pedig a zsidó nép nagy vezetőjévé lett.  A rómaiak halálra ítélték, ezért bujkálni kényszerült.  Simon rabbi és a fia, Elázár egy barlangba menekültek Izrael északi részén. Ételük és vizük nem volt, de a monda szerint csoda történt, és egy szentjánoskenyérfa sarjadt ki a barlangban, egy tiszta vizű forrással együtt.

A legenda úgy tartja, hogy Simon rabbinak és fiának egy-egy rend ruhájuk volt mindössze, és azért, hogy ne kopjanak el, egy gödörbe tették őket, magukat pedig homokkal szórták be, hogy ne legyenek pőrén. Egész nap tanultak, és amikor elérkezett az imádkozás ideje, felvették a ruhájukat, imádkoztak, majd újra eltették. Simon rabbi és fia 12 évig éltek a barlangban, és nem tettek mást, csak tanultak. Egy szép napon Éliás próféta odajött a barlanghoz, és bejelentette hogy a rómaiak vezetője  meghalt, és így Simon rabbi már nincs veszélyben. Rabbi Simon Bár Joháj nemzedékének legnagyobb Tóra-tanítója lett. Élete utolsó napján összehívta a tanítványait, és egész nap tanította nekik a Tóra legmélyebb titkait. Egyik tanítványa  erről a napról azt mondta: „a ház megtelt lángokkal, melyek egész nap lobogtak, s a tűz és a fény fala miatt senki nem tudod közel kerülni Simon rabbihoz. A nap végére a tűz alábbhagyott, és megnézhettem Simon rabbi arcát: halott volt a taliszába burkolva, a jobb oldalán feküdt, és mosolygott.”

 

Hogyan  ünnepeljük Lág Báómert?

Máglyák, tüzek, fáklyák

Lág Báómer megünneplésére a zsidók világszerte máglyákat gyújtanak. Ezek a máglyák emlékeztetnek minket a hatalmas tűzre, amely körülvette Simon Bár Joháj rabbit.  Izraelben a gyerekek már hetekkel korábban fát gyűjtenek, hogy hatalmas máglyatornyokat építsenek. Nagyszabású összejöveteleket tartanak, és a fából rakott  tornyokat elégetik Lág Báómer napján. Izraelben szokás, hogy  a gyerekek ezen a napon a természetben kirándulnak, játszanak, és főtt tojást esznek, mely hagyományosan a gyász eledele, így emlékeznek a lázadás áldozataira és Simon bár Johájra. Ezen a napon már hallgatunk zenét, lehet énekelni, táncolni, amiket az Ómerszámlálás többi napján mellőzünk. Tartanak esküvőket és hatalmas bulikat országszerte.

Íjak és nyilak

Lág Báómerkor a gyerekek nyilakkal célba lőnek, íjakat  készítenek és azokkal játszanak a szabadban. Simon Bár Johájról olvashatjuk, hogy annyira elmerült a tanulásban, hogy még az imádkozás idejére sem adott magának szünetet. A halála évfordulóján a szokás viszont az, hogy a diákok szünetet tartanak a tanulásban és kimennek a szabadba.

Miért pont nyilak?

A Midrás szerint amíg Simon bár Joháj élt, tanult és tanított, az égen egyszer sem jelent meg a szivárvány. Emlékszel, minek a jele a hét szín az égen?

Az Istennel való szövetségnek a jele, hogy a világ nem pusztul el. Rási szerint azért nem jelent meg a szivárvány, mert amíg egy ilyen tökéletes cádik él, erre a jelre nem volt szükség.

Több magyarázat létezik az íjak és nyilak szokására. Korábban olvastunk a tanítványokról, akik harcoltak. Rási szerint az íj az ima metaforája. Emlékeztek az ikrekre, Jákovra és Ézsaura? Amikor újra találkoztak, Ézsau íjakat és nyilakat ajándékozotta testvérének, aki szavakkal áldotta őt meg. A héber betűkkel leírt „nyilammal” szó betűi olvashatóak az „imámmal” szónak is (bekásti, bákásáti). Ha belegondolunk, mindkettő messze elér.

Amit mi is látunk, ha készítünk egy íjat, az az, hogy pont olyan a formája, mint a szivárványnak.

Tudtad? Angolul a nyíl bow, a szivárvány pedig rainbow.

A rabbi sírja

 

Simon Bár Joháj sírját is rengetegen látogatják meg, mely Izrael északi részén, Meron városában található. Táncolnak, énekelnek, imádkoznak, így emlékeznek meg a nagy tanítóról.

Első hajvágás

A vallásos zsidók szokása, hogy a fiaik haját  életük  első három évében nem vágják le. Mivel az Ómerszámlálás ideje alatt csak ezen a napon szabad borotválkozni vagy hajat vágni, a kisfiúk, akik a számlálás ideje alatt lesznek háromévesek,  ezen a napon állnak készen az első, ünnepélyes  hajvágásra. Így Lág Báómerkor tartják ezeknek a gyerekeknek az első hajvágását, amire elmennek a családtagok és a barátok, megajándékozzák az ünnepeltet, például egy szép új kipával.

Mit készítsünk Lág Báómerkor?

Gyűjtsünk nagyobb papírtekercseket, ragasszunk össze néhányat, mintha máglyát készítenünk, és dekoráljuk vörös és narancs színű krepp papírral, ezzel szimbolizálva a tüzet. Helyezzünk a máglyák alá kis elektromos mécsest, hogy megvilágítsák a „lángokat”!

Készítsünk ropi máglyát!

Egy muffinformába pakoljunk édességeket, lehetőleg a tűz színeiben és szúrjunk bele ropikat, mintha fahasábok lennének!

Süthetünk máglyarakás muffint is, némi fekete és vörös ételfesték segítségével.

Készítsünk lampionokat!

Leporelló papír és színes krepp felhasználásával látványos színes lámpákat készíthetünk, kis elemes mécsesekkel megvilágítva.

 

Lág báómer, kicsiknek

 

Fessünk egy lap aljára fahasábokat. A gyerekek egész kezét, vagy az ujjaikat külön tegyék erre alkalmas  vörös és narancs festékbe, majd „rakjanak tüzet”.

Megfogható (szenzoros) máglyát készíthetünk egymásra ragasztott, különböző anyagokból kivágott mintákból.

Jó mulatást!