Bon Jovi: két hatvanas ikon az amerikai szuperbandában

Rosta Márton
Rosta Márton
2022.05.17.

Az elmúlt hetekben annyi komoly téma szerepelt a ZSIMAgazinban, hogy muszáj kicsit könnyedebb terepre is kalandozni. A Bon Jovi zenekart nem hiszem, hogy 25 és 65 életév között bárkinek be kell mutatnom. A Wikipédia így definiálja a csapatot: „A zenekar a pop-metál stílus megalkotója, egyben annak legnagyobb sikert elért képviselője. A Def Leppard hangos, de dallamos metáljának és Bruce Springsteen (John Bon Jovi egyik példaképe) munkásosztálybeli érzékenységének összedolgozásával létrehozták a hard rock vonzóan melodikus, egyben professzionális változatát, mely hallgatható lett mind a tizenévesek, mind a háziasszonyok számára.”

Hívják őket glam-metal vagy hair-metal zenekarnak is, kicsit gúnyosan, utalva a ’80-as években használt csillogó, flitteres ruháikra és tupírozott hajkölteményeikre. Ebbe a tipikus amerikai műfajba sorolják még többek között a tengerentúlról Poison-t, a Cinderella-t, és a Dokken-t, míg az öreg kontinensről a földrész nevét viselő svéd Europe-ot és a német Bonfire-t.

A Bon Jovi sikereit felsorolni is nehéz: az együttes tizenegy stúdióalbumot adott ki, melyek közül kilenc elérte a platinalemez státuszt. 19 kislemezük került be a Top 40-be a Billboard Hot 100 listán, ebből négy elérte a #1 pozíciót (“You Give Love a Bad Name”, “Livin’ on a Prayer”, “Bad Medicine” és “I’ll Be There for You”). A Billboard 200 ranglistán is a Bon Jovi tartja a rekordot a Slippery When Wet című albummal, amely a hard rock lemezek közül a leghosszabb ideig tudott folyamatosan az első helyen maradni. Szintén ők büszkélkedhetnek a legtöbb Top 10 kislemezt adó hard rock albummal, a New Jersey című album öt slágerével.

Jöjjenek a csapat kerek évfordulósai. Elsőként az énekes egyben a csapat névadója Jon Bon Jovi, teljes eredeti nevén John Francis Bongiovi Jr., aki idén március 2-án töltötte be a hatvanadik életévét. Nehéz volt a korosztályom férfiúinak kamasz élete, ugyanis nem egy kislánynál magával Jon Bon Jovival kellett versenyeznünk a kis hölgy kegyeiért, hiszen számtalan tinilány táplált plátói szerelmet a sztár iránt, mely leginkább a szobájukat borító Bon Jovi plakátokban manifesztálódott. Mi, terézvárosi fiúk is próbáltuk levenni a New Jersey-i imágót, de valahogy rajtunk nem úgy állt a nagyapánk kidobásra ítélt bőrkabátjára felrakott szegecs és a Nagydiófa utcában működő Hunky Punky rockboltban vásárolt kendő, mint Jonon. Idővel azonban rájöttek a lányok, hogy Jon messze van a tengerentúlon, mi pedig tartósan ostromoltuk a szíveket. Ráadásul az amerikai tinilányok körében fekete napnak számított 1989. április 29-e, akkor vette feleségül Jon Bon Jovi középiskolai szerelmét, Dorothea Rose Hurley-t. Házasságukból négy gyermek született, a frigy azóta is fennáll, példát mutatva ezzel sokaknak, hogy nem csak a zűrös magánélet lehet a sztárság párja. I-ten éltesse Jon Bon Jovit!

A csapat másik kerek születésnapos tagja a billentyűs, David Bryan Rashbaum, ő 2022. február 7-én töltötte a hatvanat. A zsidó származású zenész a New Jersey állambeli Edisonban nőtt fel, ahol hamar megismerkedett a megkülönböztetés negatívumaival.

Edison kevés zsidóinak egyikeként nőttem fel, és az emberek azt mondták nekem, hogy a vallásom miatt gyűlölnek. Én erre azt válaszoltam: „Igen? Nos, én egy nagy, magas, tökös zsidó vagyok, és elmehetsz te…” – így emlékszik vissza Bryan fiatalkorára.

Viszont mentorként hivatkozik egy fiatal rabbira, Reb Landsbergre, aki „laza” rabbi volt, motorozott, Bryan úgy írja: jelentős szerepe van abban, hogy az vagyok, aki vagyok. Landsberg rabbival ma is élő kapcsolata van a sztárnak, ikerlányai Bat Micváján is vendég volt a rabbi, és a Rosh Hassana-t Bryan mindig Landsberg rabbi kiléjében tölti. Isten éltesse David Bryan Rashbaumot!

A Bon Jovi 2015-ben adta első koncertjét a Szentföldön, ötvenezer rajongó volt jelen, amikor Jon Bon Jovi a „Régóta várok erre!” felkiáltással kezdte meg a bulit, és többször megfogalmazta az est folyamán kiállását és szolidaritását Izrael Állama mellett. Hallgassatok sokat Bon Jovit, de figyelem, szfira (omerszámlálás) ideje van, vigadni, zenét hallgatni Sávout ünnepéig nem lehet, kivéve a Lag Ba’omer napját.

Források:

Wikipedia-szócikkek

Foeward: Five Questions For David Bryan

Toronto Star: Toxic Avenger found his bard in Bon Jovi

Times of Israel: Empathetic Jon Bon Jovi dedicates song ‘We Don’t Run’ to Israel