Járvány és ünnep

2022.05.18.

Tisztelt Rabbi!

Lenne egy kérdésem Lag BaOmerrel kapcsolatban. Úgy olvastam, hogy ez az a nap, amikor a nagy járvány véget ért, de sajnálatos módon, Rabbi Akiva összes tanítványa, 24 000 fő viszont meghalt a pestis járványban. Ebbe belegondolni is borzasztó, főleg, hogy megéltünk mi is egy járványt. A kérdésem az, hogy tulajdonképpen miért ünnepnap, hiszen  inkább ez egy szomorú nap kellene, hogy legyen a sok halál miatt. Vagy rosszul gondolom?

A Rabbi válaszol

Nagyon köszönöm a kérdést. Azzal kezdem, hogy minden kedves olvasó értse, a Lag BaOmer egy zsidó vallási ünnep, amelyett az Omer számlálásának a 33. napján ünneplünk. A Chidah, teljes nevén Chaim Josef Dovid Azulai, 18. századi marokkói rabbi felteszi ugyanazt a kérdést, amelyet Ön is feltett. Miért ünneplünk ezen a napon, hiszen semmi okunk sincs rá, aztán azt a választ adja, hogy mivel Lag BaOmer volt az a nap, amikor megszűnt a járvány Rabbi Akiva tanítványai között, így ez volt az a nap is, amikor Rabbi Akiva elkezdhetett új tanítványokat keresni a Tanházába/Jesivába. Így tanulhattak ott, olyan kiválóságok mint  Rabbi Meir, Rabbi Joszi, Rabbi Eliazar Ben Shaumma, és Rabbi Simon Bar Jocháj, akik a legfontosabb feladatukká emelték, hogy a Tórát minden jövőbeli generációhoz eljuttassák.

Van egy szép történet Rabbi Meirről, aki egyszer Purim előestéjén egy olyan zsidó közösségben találta magát, ahol Eszter könyvének egyetlen példánya sem volt megtalálható, ezért fogta magát, és hibátlanul, emlékezetből megírta a tekercset, hogy legyen mit olvasni Purim este. (Megilla Tosefta 2) Évekkel később – Lag BaOmer ugyanezen, napján – Simon Bar Jocháj rabbi feltárta a „Zohár”, azaz a kabbala titkát és megosztotta azt a  zsidósággal.

Ez ad okot az ünneplésre a zsidóság számára Lág  BaOmer napján.

 

A Rabbi