Az ifjú szakács, aki tarol a neten, és méltón képviseli a zsidóságot

2022.05.22.

Azok a fiatalok, akik a közösségi oldalakon néznek angol nyelvű főzős tartalmat, mind ismerik Eitan Bernath nevét. A fiú még csak 20 éves, 7 millióan követik, és tavaly meghívást kapott a Fehér Ház hanukai ünnepségére.

Amikor a New York Jewish Week először foglalkozott Eitan Bernath-tal, még „csak” 75 ezer követője volt oldalának, ahol főzős videókat és recepteket osztott meg. Ekkor 15 éves volt, és már kiérdemelte, hogy bekerüljön az újság válogatásába. Ma már összesen 7 millión követik oldalain, állandó főző vendége a The Drew Barrymore Show-nak, május elején jelent meg az első szakácskönyve, és felkerült egy újabb listára, a Forbes beválogatta őt a 30 kiemelkedő személy közé, akik még nincsenek 30 évesek. Mert Bernath még csak 20 éves! Már kiskorában imádta az ételeket, érdekelte a konyha világa, ma pedig már saját kulináris cége van, melyben 7 alkalmazottat is foglalkoztat.

Mindig is az volt a célom, hogy azt csinálhassam, amit most csinálok” –nyilatkozta a New York Jewish Week-nek. A fiatalember hozzátette, bár keményen dolgozik, de azt nem gondolta volna, hogy ilyen hamar ér el ekkora sikereket. Gyerekként a Yavneh Akadémián és a Frisch School-ban, egy modern ortodox középiskolában tanult. Szabadidejében nem edzésekre, vagy bulizni járt, hanem recepteket tanult, és olyan tartalmakat gyártott a netre, amelyekkel egyre több követőt tudott szerezni a közösségi médiában. Régebben azt mondtam a szüleimnek: Egy nap híres szakács leszek, és emberek milliói előtt főzök. Támogattak, és hittek az álmomban, és ez sokat jelent egy gyereknek” – fogalmazott. Miközben elkezdett ételekkel kapcsolatos videókat készíteni, és egyre jobban belelátott a kulinária világába, arra is rájött, hogy az emberek szórakoztatása is nagy örömmel tölti el. És jól is megy neki: stílusa, beszéde, hangja mind szimpatikus és szerethető.

Ugyanannyira szeretek szórakoztatni, mint főzni. Emiatt nem akarok éttermet nyitni, nem akarok, hátul egy konyhában állni egész nap. A kameráknak akarok beszélni, hogy tanítsam az embereket, és megszerettessem velük az ételeket.” – fogalmazott.

De ez a munka sem könnyű, Bernath hetente több mint 20 posztot tesz ki oldalaira, videókat, képeket és leírásokat. Egyedül már nem is bírná, ezért egy csapat segíti őt. A fiatalembernek sosem volt másik munkahelye, az iskolapad után azonnal saját cége vezérigazgatója lett. „Az egy dolog, hogy képes vagy követőket szerezni és tartalmakat gyártani, de az egy másik, hogy egy céget kell irányítani!” – mondta egy nyilatkozatában. Otthonról dolgozik, de igazán jó körülmények között. Manhattan szomszédságában van egy penthouse lakása, amelyben még egy stúdió-konyha is helyet kapott, valamint a cége irodái.

Terapeutája figyelmeztette, nem jó ilyen értékben összemosni a munkát és a magánéletet, de Bernath örül, hogy bármikor dolgozhat, amikor csak akar. Átlagban 16 órát dolgozik naponta, de igyekszik magára, az egészségére is odafigyelni. Imádom ezt, ezt akartam, de tényleg nem való mindenkinek ez az életstílus” – hívta fel a figyelmet. Ráadásul nem csak ő elégedett, de beosztottjai is, mert Bernath igazán jó főnök.Tiszteletben tartja a munkaidőmet, és mer kérdezni olyan dolgokról, amelyekkel ő nincs tisztában” – mondta Dolfi az egyik beosztottja. Nagyon öntudatos, és nagyon magas az érzelmi intelligenciája” – mondta Olivia Anderson, egy másik kolléga. „Még a nehéz napokon sincs passzív agresszió. Ez egy nagyon nyitott, támogató munkahely.

Bernath a zsidóságával kapcsolatban is nagyon nyitott, médiamegjelenései során általában hordja a Dávid-csillagos nyakláncát, de magától sosem beszél származásáról vagy hitéről.

Komolyan veszem a nyilvánosság előtt a zsidóságomat, ez nagy felelősséggel jár. Bergen megyében nőttem fel, jobbára mindenki, akit ismertem, zsidó volt. De rájöttem, hogy a követőim között lehetnek olyanok, akiknek én vagyok az egyetlen zsidó, akivel kapcsolatba kerülnek. Ez nagyon stresszes tud lenni. Tisztában vagyok, hogy a tetteim alapján ítélhetnek meg más zsidókat is.

Azt mondja, igyekszik gondoskodni arról, hogy tettei mindig a kedvesség és a tikkun olam, vagyis a világ megjavításáért tett erőfeszítéseit tükrözzék. Tavaly decemberben az a megtiszteltetés érte Bernathot, hogy meghívták a Fehér Házba, a hanuka gyertyagyújtás-ceremóniára. Bernath bevallotta, hogy sírt, miközben az elnök és az alelnök jelenlétében hallgatta az áldásokat. „Az, hogy a Fehér Házban nyíltan és büszkén lehettem zsidó, egy olyan hagyományt ünnepelve, amely mellett egész életemben felnőttem, leírhatatlan büszkeséggel töltött el” – mondta.

Forrás: jta.org