„Luke, én vagyok az apád!” – 45 éves a Star Wars

Rosta Márton
Rosta Márton
2022.05.24.

Piros betűs ünnep minden év május 25-e a Star Wars (magyar fordításban: Csillagok háborúja) mozisorozat rajongóinak, 1977-ben e napon mutatták be az amerikai mozik a sorozat első, a történet szempontjából a negyedik epizódját az „Egy új reményt”-t. Azaz éppen negyvenöt éves a filmlegenda.

A film gyorsan a popkultúra megkerülhetetlen klasszikusává vált, amely számos más filmre és tudományos-fantasztikus műre volt hatással. Az első filmet két sikeres folytatás követte, az 1980-ban bemutatott „A Birodalom visszavág”, illetve az 1983-as „A Jedi visszatér”, ez a három film alkotja az eredeti Star Wars trilógiát. Az eredeti trilógiát 1999 és 2005 között egy előzmény trilógia követte, amely megosztó reakciókat váltott ki mind a rajongókból, mind a kritikusokból. 2015-ben „A Jedi visszatér” eseményei után játszódó újabb trilógia vette kezdetét „Az ébredő Erő” című epizóddal. Az első nyolc film több Oscar-díj jelölést is kapott, ám díjat csak az első két film nyert. A filmek hatalmas sikernek bizonyultak, az összes bemutatott Star Wars film együttvéve 8,5 milliárd dollár bevételt termelt a mozik kasszáinál, ezzel a Star Wars második legjövedelmezőbb filmsorozat a Marvel Cinematic Universe filmjei mögött.

Napjainkra a filmeken kívül könyvek, televíziós sorozatok, számítógépes és videójátékok, vidámparkok, képregények együttesen birtokolják a Star Wars nevet. A filmsorozathoz köthető a legsikeresebb filmes merchandising (kereskedelmi szuvenírek) Guinness-rekord is, 2015-ben a Star Wars márka értékét 42 milliárd dollárra becsülték.

A sorozat három legsikeresebb színésze a Leia Organa hercegnőt megformáló Carrie Fisher,

a Luke Skywalker bőrébe bújó Mark Hamill,

valamint a Han Solo kapitányt alakító Harrison Ford.

Az oroszországi zsidó apai felmenőkkel rendelkező Fisher számos más filmben is szerepelt (pl. Blues Brothers – 1980, Magas barna férfi felemás cipőben – 1985, Hannah és nővérei – 1987), de a mozilátogatók szemében összeforrt híres galaktikus szerepével. Hasonlóképpen járt Mark Hamill is, a Der Stern című német magazinban arra a kérdésre, hogy ártott-e a karrierjének Luke Skywalker, a következőt válaszolta:

Bizony, voltak problémáim, mert mindenki az akcióhős szerepével azonosított. Amikor kicsit később New Yorkban, a Broadwayn elfogadtam az Elefántember című színdarab főszerepét, senki sem hitte, hogy megbirkózom vele. Azonban a premier után dicsértek a kritikusok és újabb előadásokra is kaptam ajánlatokat. Igaz, a színházigazgatóimnak furcsa volt, hogy mindig voltak olyan nézőink is, akiknek fénykard világított az oldalán.

Az anyai ágon Minszkből zsidó bevándorlócsaládból származó Harrison Ford büszkélkedhet azzal a leginkább, hogy nem szorult be a Star Wars (szerintem egyáltalán nem kényelmetlen) skatulyájába, hiszen ő volt dr. Henry „Indiana” Jones Jr., a kalandvágyó régész az Indiana Jones sorozatban, játszott a Szárnyas fejvadászban, illetve ártatlanul elítélt orvost (dr. Richard Kimble) alakított a Szökevény című akciófilmben, hogy csak a legismertebb filmjeit idézzem fel. 2010-zel bezárólag filmjei 3,4 milliárd dollárt hoztak az amerikai jegypénztáraknál, míg világviszonylatban ez az összeg megközelíti a 6 milliárdot. Azaz bevételben mérve Ford a 3. legnagyobb mozisztár Észak-Amerikában Tom Hanks és Eddie Murphy mögött.

A három színész közül Carrie már egy égi színtársulat tagja: 2016. december 23-án, egy Londonból Los Angelesbe tartó repülőgépen szívinfarktust kapott, és bár egy ott tartózkodó orvos újraélesztette, kritikus állapotban szállították kórházba. Egy ideig úgy tűnt, hogy stabilizálódik az állapota, de december 27-én a kora délelőtti órákban elhunyt. A későbbi vizsgálatok megállapították, hogy háromféle drog is volt a szervezetében, bár azt nem tudni ezek mennyiben játszottak szerepet a halálában. Egy nappal később édesanyja, a szintén színésznő Debbie Reynolds is elhunyt, halálát valószínűleg stroke okozta, melyben közrejátszhatott leányának halálhíre.

Míg el nem felejtem, Darth Vader soha nem mondta az általam is idézett szállóigét, miszerint: „Luke, én vagyok az apád!”. A konkrét jelenetben ugyanis csak annyit mond Vader nagyúr, hogy „én vagyok az apád”, Luke neve viszont nem hangzik el előtte. Az érthetőség kedvéért biggyesztette elé a „szájhagyomány” a nevet.

A holnap 45 éves Star Wars-legenda még ma is rabul tudja ejteni a fiatalokat, ez jól látszik a rajzfilmes változaton, a folyamatosan érkező új játékokon is. Legkisebb gyermekem olyan 5-6 évesen így foglalta össze a sorozat lényegét: „Darth Vödör: a félelmetös!”

Az Erő legyen Veletek!