De kicsoda Mayim Bialik?

2022.06.12.

A világ egyik fele úgy ismeri őt, mint az Agymenők című, fantasztikusan sikeres sorozat egyik színésznőjét; de sokan a zsidó asszonyt látják benne, aki számos fórumon mesél hitéről, szokásairól, a zsidó élet örömeiről, sok-sok humorral megfűszerezve.

Az Agymenők című sorozatban, a Sheldont alakító Jim Parsonssal

Sikeres színésznő

 

Mayim Chaya Bialik 1975 decemberében született Kaliforniában. Már kislányként több filmben feltűnt, első legnagyobb szerepe a Blossom című sitcomban volt 1991 és 1995 között. Közben lediplomázott, mint neurológus, majd megkapta – minden bizonnyal – élete legnagyobb szerepét az Agymenőkben. A 12 évadot megélt sorozatban Dr. Amy Farrah Fowler-t alakítja, egy kocka” tudóst, aki elméleti tudásával kiérdemli a zseni jelzőt, szociális viselkedése miatt azonban úgy tűnik, mintha spektrumzavaros lenne. A nagyon vicces sorozat az egész világon – Magyarországon is hatalmas sikert aratott, több tévécsatornán is megy az ismétlése. Mayim Bialikot az ebben nyújtott alakításáért háromszor jelölték Emmy-díjra, és elnyerte a Critic’s Choice Television legjobb komédiamellékszereplőnek járó díját. Azóta is számos filmben szerepel.

Származása

Felmenői Lengyelország, Csehország és Magyarország területéről emigráltak az Amerikai Egyesült Államokba. Bialikot reformer zsidóként nevelték fel, de jelenleg ortodox zsidónak tartja magát.

Híres rokon

Chaim Nachman Bialik (1873-1934)

Chaim Nachman Bialik a modern idők egyik legismertebb héber költője. Író, esszéista, fordító, szerkesztő és kiadó is volt, nagy hatást gyakorolt a modern héber kultúrára. Elsősorban héberül írt, de jiddis nyelven is alkotott. Bár még Izrael Állam megalakulása előtt meghalt, az ország egyik legnagyobb költőjének tartják, utcák, iskolák viselik a nevét. Ő Mayim dédapjának az unokatestvére volt.

Már egészen kis koromban tudtam, hogy a rokonom. A családunknak van tőle jó néhány dedikált tárgya. És ingyen mehetek be a Bialik múzeumba” – mesélte nevetve a színésznő. A bat mitzvah-mon is elhangzott az egyik költeménye. Egész életemben volt otthon bekeretezett kép a Telavivi Bialik utcanévtábláról. Izraelben a vezetéknevem mindenkinek mond valamit.”

Tanulmányai

Alapdiplomáját idegtudomány, illetve héber és zsidó tanulmányokból szerezte. 2007-ben Ph.D. fokozatot szerzett idegtudományból. A disszertációja a Prader-Willi-szindrómában szenvedő betegek hipotalamikus aktivitását vizsgálta.

Bialik a neten

A színésznő mindig is nyíltan és büszkén beszélt származásáról, és arról, mennyire fontos számára a zsidósága, a hite. Az elmúlt években youtube csatornát indított, myjewishlearning néven, ahol a zsidó ünnepekről beszél röviden és mindenki számára érthetően. Saját csatornáján magánéleti kérdésekről is teljes őszinteséggel beszél, a gyereknevelésről, a válásáról, arról, miért lett vegán, édesanyjával pedig nőket érintő kérdésekről. Emellett saját podcastet is indított, ahol a mentális egészség témájával foglalkozik.

Kezdet és a vég

Bialik a Weitzman Nemzeti Amerikai Zsidó Történeti Múzeumban beszélt, az USÁ-ban – 90 évvel korábban megrendezett az első bat mitzvah tiszteletére rendezett ünnepségen. A színésznő elmondta, hogy családjában ő az első nő, akinek bat mitzvah-ja volt, hozzátéve, hogy szerinte a nők elismerésének a zsidó közösségekben az egyik legfontosabb eleme ez a szertartás. A bat mitzvah a kezdet és nem a végfogalmazott. A színésznő a The Jerusalem Post-nak adott interjújában arról is beszélt, hogy könnyen ment számára az átállás az ortodox útra. A négy nagyszülőmből három migránsként érkezett Amerikába. Anyukámat ortodoxnak nevelték, de letért erről az útról, mikor tinédzser lett.” Ugyanakkor arról is beszélt, hogy Hollywoodban nem egyszerű ortodox zsidónak lenni. Bár sok ortodox írót és producert ismer, de ők nagyon eltérnek a szakma többi képviselőjétől. Az is nehézséget okoz, mikor fel kell öltöznie egy vörös szőnyeges eseményre, ahol mindenki szebbnél szebb ruhákban tündököl, és miközben ő is szeretne vonzónak és divatosnak látszani, neki a zsidó szabályokat is figyelembe kell vennie.

Zsidó gyermeknevelés

Mayim több ízben beszélt arról is, hogy számára nagyon fontos, hogy gyermekeinek átadja a zsidó értékeket. A 15 éves Miles és a 12 éves Frederick nevelésében számos zsidó hagyományt, rituálét használ. Minden este, lefekvés előtt például eléneklik az esti Shema-t.

Közösségi munka

Mayim Bialik szimpatizál Rabba Sara Hurwitz-cal és a Yeshivat Maharat-tal, és támogatja az Eshel munkáját, amely azon dolgozik, hogy a zsidó világ biztonságos környezetet tudjon teremteni az LGBTQ+ embereknek is.

Én is lelkes cionista vagyok, és különösen nagyra értékelem az izraeli arabok és zsidók közötti szakadék áthidalására irányuló erőfeszítéseket. Szintén támogatom az olyanok fantasztikus munkáját, mint a Pardes és a LIMMUD, amelyek új szemszögből vizsgálják, hogy miként tekintünk a közösségünkben a zsidó oktatásra a felekezeteken kívül.”