Mese szülőknek: Sámson, a különleges gyermek

Orbán Anna
2022.06.13.

A Nászó szakasz hatodik fejezetében olvashatjuk a názir, azaz a fogadalomtevő, „felszentelt”, vagy „elválasztott” törvényét. A szerzetességtől eltérően a názir nő vagy férfi egy meghatározott időre tesz fogadalmat, mely idő alatt tartózkodik a borivás minden formájától és haját, szakállát nem nyírja. Vonatkozik rájuk még jónéhány szabály, melyek határozottan megkülönböztetik őket a közösségtől és szabályozzák mindennapjaikat.

Nazaritává válni egy önkéntes küldetés, és annak időtartama alatt az ember különösen szentté válik az Örökkévaló számára.

A hetiszakasz háftárája a Bírák Könyvének az a fejezete, mely Sámson születésének körülményeit tárgyalja. A Dán nemzetségéből való Mánoa és felesége meddőnek bizonyult, „nem szült”. Egyszer egy ember, akiről mi már tudjuk, hogy angyal, meglátogatta az asszonyt, és elmondta neki, hogy tartózkodnia kell a bor, vagy más alkohol fogyasztásától, s hamarosan teherbe fog esni, és fiút szül majd. A fiú az anyaméhtől názir lesz, tehát életében nem ihat bort, és nem vághatja a haját. Nem tűnik túl nagy árnak egy gyermekért. A feleség hazamegy, és elmondja a férjének, hogy milyen instrukciókat kapott. Mánoa kéri az Örökkévalót, hogy újra küldje el az embert, aki a feleségével beszélt. Adott a feleség, aki rohan, és mindent elmond a férjének, szóról szóra, ahogy történt, megosztja a boldogságát, és adott egy férj, aki az asszony szavait követően kéri az Urat, hogy küldje el újra a küldöttjét, és neki is ismételje el az utasítást. Az asszony tesz-vesz, dolgozik, majd ismét megjelenik neki az Úr angyala, és ő rohan a férjéért, hogy az a saját szemével lássa, saját fülével hallja, hogy mit kell tenniük a gyermekért. A férj fut, kérdezi, mi lesz a dolga, hogyan cselekedjen, amikor ez a különleges gyermek megszületik. Az angyal annyit mond: „Amit az asszonynak mondtam”, és elismétel minden szabályt és teendőt a férjnek, Mánoának is, aki megköszöni az Örökkévalónak az útmutatást. Jogos a kérdés, miért kérte Mánoa az Örökkévalót, hogy újra küldje el az embert, ezúttal hozzá? Nem hitt a feleségének? Nem bízott benne, hogy jól adta át, amit hallott? Miért kérdezett rá a názirság szabályaira? A Bírák idejében akár utána is olvashatott volna, például a most aktuális hetiszakaszban. Miért kellett neki ennyire a megerősítés? Vajon kapott további útmutatást a második látogatás során, annak ellenére, hogy az angyal gyakorlatilag elismételte, amit a feleségnek mondott?

Feleségként azt gondolom, hogy határozottan bosszantó, amikor mondjuk az autószerelőtől hazaérve életünk párja csak rácsörög a szakemberre, hogy valóban azt az alkatrészt kell kicserélni, vagy egy teljesen másikat. Amikor ezt esetleg szóvá tesszük, azt a választ kapjuk, hogy csak biztos akartam lenni. Itt is ez történt? Mánoának kellett a bizonyság, vagy valami egészen másról van szó?

Rav Schwab[1] lenyűgöző magyarázatot adott Mánoa kérdésére és az angyal válaszára. Elmondta, hogy Mánoát rettenetesen nyugtalanította a gondolat, hogy egy olyan gyerek felnevelésére kérték, aki tőle eltérő szabályrendszer szerint kell éljen. Olyan háláhák vonatkoznak a gyermekre, melyek, rá, az apára nem. Megkérdezte az Örökkévalót: „Hogyan fogok felnevelni egy názirt én, aki magam bort iszom? Hogyan fogom oktatni a fiamat én, aki más szabályok szerint élek?”

A második látogatás során, amikor Mánoa a názirok törvényére kérdezett rá, az angyal azt mondta Mánoának, hogy „Tartsd be, amit a feleségednek mondtam!”. Rav Schwab szerint az Örökkévaló megértette az apa aggodalmát, hogy hogyan fogja ezt a különleges gyermeket felnevelni, így arra utasította Mánoát, hogy vegye fel ő is a názirokra vonatkozó szigorú törvényeket.

A gyermek megszületett, a neve Sámson lett, Mánoa és felesége minden bizonnyal jó munkát végeztek, különleges hőse lett ő a zsidóságnak.

Minden szülőben felmerül a kérdés, hogy hogyan fogom én a gyerekemet jól felnevelni? A példánk szerint kevésbé nehéz egy különleges gyermek nevelése, ha a rá vonatkozó szabályokat részben, vagy egészében magunk is betartjuk.

[1] Rav. Shimon Schwab; (1908-December 30, 1908. Frankfurt am Main; 1995 február 13, New York)