Karthago: Rocktisztelgés Máté Péter emléke előtt

Rosta Márton
Rosta Márton
2022.06.21.

Úgy vélem, Máté Péter táncdalénekes-zeneszerzőt senkinek nem kell bemutatni idehaza, dédmamáktól kisgyerekekig fújja mindenki a dalait. A közismert művész idén februárban lett volna 75 éves, de fájdalmasan fiatalon, mindössze 37 évesen távozott e világról 1984-ben. Mai napig tartó népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy egy 2016-os kimutatás szerint a rádiókban legtöbbször elhangzó mű még mindig Máté Péter Elmegyek című száma.

Első dalait a Magyar Rádió Könnyűzenei Stúdiójában, az Illés együttes kíséretével készítette. 1967-ben készítette el első saját felvételeit, az Úgy várom, jössz-e már? és a Mondd márt még ugyanebben az évben a Néger zongorista dala című felvétellel a pol-beat fesztiválon első díjat nyert.

Máté Péter (1947-1984) most volna 75 éves

1979-ben megkapta a Magyar Rádió nívódíját, 1981-ben a legjobb hangszerelés díjával jutalmazták a táncdalfesztiválon. Elmegyek című dala Nicolas címmel, Sylvie Vartan előadásában világsláger lett. Hangszerelt musicalt (Jesus Christ Superstar), írt színházi kísérőzenét (A királynő katonái, Kaméleon). Az S. Nagy István–Máté Péter szerzőpáros írta a Krízis című rockmusicalt is, amit a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon adtak elő, az egyik főszereplő balesete miatt csupán néhány alkalommal. (E műnek különlegessége, hogy a rockzenészeket és a színművészeket itthon talán először állították egy színpadra; a szereplők többek között: Csongrádi Kata, Vikidál Gyula.) Számtalan duettet is énekelt, többek között Kovács Katival, Cserháti Zsuzsával, Házy Erzsébettel, Dékány Saroltával és Zalatnay Saroltával.

Máté 1984. szeptember 7-én Hódmezővásárhelyen, másnap Mindszenten lépett fel különböző vendéglátóhelyeken. Ezek voltak az utolsó előadásai. „Szeptember 9-én, vasárnap szívroham végzett vele” – állt a hivatalos közleményben. Ám a dolog, úgy tűnik, ennél kissé bonyolultabb… Köztudott volt, hogy Máté Péter napi 10 kávét ivott, két doboz cigit is elszívott. Amikor felszedett pár kilót, drasztikus diétába kezdett, majd lefogyva szinte végigette az étlapot – így az infarktus nagyon is elképzelhető esetében. Temetésén a Farkasréti temetőben több tízezren vettek részt.

Nos, generációm kamaszkorában volt nagyon nagy sztár Máté Péter, azonban akkor nehezen tudtunk dalaival azonosulni, túl slágeresre, táncdalosra voltak hangszerelve, és különben is, hogyan rajongjon egy kiskamasz olyan dalokért, amelyeket a nagyszülei generációja is együtt dúdol a Colorion első generációs színes tv előtt, melynek tetejét csipketerítő és porcelán cica díszítette. Ezt az áthidalandó kérdést oldotta meg számunkra a Karthago zenekar. A Guinness-rekordként is felfogható módon 43 esztendeje változatlan felállásban – Takáts Tamás (ének), Szigeti Ferenc (gitár, ének), Kiss Zoltán Zéro (basszusgitár, ének), Gidófalvy Attila (billentyűk, ének), és Kocsándi Miklós (dobok, ének) – működő banda a napokban Máté Péter in Rock! címmel feldolgozáslemezt adott ki a táncdalénekes népszerű dalaiból.

A Karthago együttes – munkássága elismeréseként – tavaly Máté Péter díjat kapott, ennek átvétele után született meg az ötlet Szigeti Ferenc zenekarvezető fejében, hogy egy teljes nagylemeznyi dal feldolgozásával tisztelegjenek Máté Péter kivételes életműve, hatalmas zenei öröksége előtt. Illetve, további plusz „löketet” adott a tényleges kivitelezéshez, hogy 1979-ben a Karthago közösen dolgozott két, Máté Péter jegyezte LP-n, együtt vettek részt különböző zenés tévéműsorok felvételein, pár évvel később pedig őt kérték fel a Requiem című daluk nagyzenekari áthangszerelésére – amivel aztán meg is nyerték az 1983-as villachi Nemzetközi Táncdalfesztivált –, így nem csak munka-, hanem baráti kapcsolat is kialakult közöttük az évek során, ezáltal sokkal személyesebbé téve a mostani megmozdulást.

Mostantól újfajta hangszerelésben, jó rockos hangzásban, de az eredeti előadó művét nem sértő módon, hiteles tolmácsolásban lehet friss verzióban hallani olyan örökbecsű dalokat, mint a Zene nélkül, az Ez majdnem szerelem volt vagy az Egy darabot a szívemből. Nekem a személyes kedvencem a Hazám című dal átirata. A Karthago Máté Péter in Rock! lemeze megvásárolható, megrendelhető számos helyen, illetve elérhető a digitális platformokon is.

Utószó: kamaszkoromban élt a városi legenda Máté Péter zsidó származásáról, mely azonban ténylegesen városi legenda, azaz nem igaz. Édesanyja, néhai Nyitrai Gabriella Margit gyászjelentése 2019 elérhető az interneten, mely végérvényesen eldönti a kérdést. Mindez természetesen semmilyen szempontból nem érinti a mátéi életművet, csak a ZSIMAgazin jellegéből adódóan kívántam tisztázni a kérdést.

Források:

  • Blikkrúzs: Kiderült: valójában így halhatott meg Máté Péter
  • Wikipédia szócikk
  • Artisjus adatok
  • shop.music.hu lemezismertető