Értékmentés Szolnokon

2022.06.29.

„Ilyenek voltunk….” címmel tart emlékévet Szolnokon a zsidó hitközség. A programsorozat célja, hogy megmentse a feledésbe merüléstől az egykor szépszámú helyi zsidó közösséggel kapcsolatos emlékeket – legyen az tárgyi vagy szellemi érték -, valamint hidat építsen múlt és jelen között azzal, hogy felidézi, milyen szervesen és sikeresen épült be a közösség a város mindennapjaiba egykoron.

A Szolnoki Galériában – a Baumhorn Lipót által tervezett gyönyörű egykori zsinagógában – bemutatott Szenes Hanna vándorkiállítást követően most egy négy alkalmas előadássorozat első programjára várták az érdeklődőket, ahol „Mindennapi zsidó élet a két világháború között” címmel tartott előadást Tokai Attila doktorandusz, szolnoki helytörténész a Tisza-parti város kis zsinagógájában, amely Hősök Zsinagógájaként épül be egyre inkább a köztudatba.

Szolnokon maroknyi, de lelkes közösség él, akik sokat tesznek azért, hogy minél több tárggyal idézzék fel elődeik két világháború közötti boldog és termékeny évtizedeit: leszármazottaknak és amatőr kutatóknak köszönhetően egyre gazdagodik a Hősök zsinagógája tárlata.

Tokai Attila előadásából kiderült, hogy a két világháború közötti időszakban a szolnoki zsidó közösség tagjai megbecsült és köztiszteletben álló polgárai voltak a városnak, akik jelentős mértékben hozzájárultak annak gazdasági fejlődéséhez, miközben a tudományok és a kultúra területén is jelentőset alkottak. Ezt az időszakot is lefedte dr. Heves Kornél főrabbi munkássága, aki 1898-tól 48 éven át vezette a hitközséget, és még a II. világháborút túlélve 1945-ben is azzal a szándékkal tervezte visszatérését Szolnokra, hogy a megfogyatkozott közösséget újra összekovácsolja. Sajnos ezt már nem élhette meg…

Napjainkban újra él a szándék, hogy benépesüljön a szolnoki kis zsinagóga, még ha mindez jelenleg csupán azt jelenti, hogy felidézik a múltat, illetve a zsidósághoz, a valláshoz kapcsolódó ismeretek átadásával igyekeznek minél több embert elérni. Az előadássorozat ősszel folytatódik.