Hűtsd le magad!

2022.06.30.

Nyár van, és tikkasztó meleg. Embert és állatot egyaránt megviselő hőség. Vágyunk egy kis hidegre, hűsítő, kellemes dologra, legyen az étel, ital, vagy egy kellemesen lehűtött szoba. Nem tudom ki, hogy van vele, de nekem nincs túlságosan sok kedvem a konyhában állni, és nehéz ételeket főzni, ezzel is felmelegíteni a lakást. De azért szívesen kényeztetem a családot valami finomsággal, ami hamar és könnyen elkészíthető. Ilyenek például a gyümölcslevesek, a minestrone leves, tésztasaláta, fagylaltok és pohárkrémek, túró vagy sajttorták, természetesen rengeteg gyümölccsel kiegészítve!

Legegyszerűbben a pohárkrémeket készíthetjük el. Ezek látványosak, elronthatatlanok, és nagyon könnyen szezonálissá tehetők. A pohárkrém alapja lehet a görögjoghurt, amelynek a sima joghurttal ellentétben sokkal jobb állaga van, de akár mascarponét is használhatunk a krémekhez, vagy főzhetünk pudingot is. A pohárkrém krémje ízesítésének csak a fantáziánk szab határt! A krémet ízesíthetjük lekvárral, gyümölcsvelővel, jó minőségű szörppel, keverhetünk hozzá olvasztott csokoládét, mogyorókrémet. Ne feledjük, hogy ezekkel az alapanyagokkal akár az édességét is beállíthatjuk a desszertünknek! De adhatunk hozzá darált vagy tört diót és mogyorót, csokoládéforgácsot, reszeléket.

Tipp: ha azt szeretnénk, hogy a csokiforgácsunk szépen megmaradjon, akkor a lereszelt forgácsokat rövid időre tegyük be a mélyhűtőbe, mielőtt a krémhez kevernénk.

Az így kapott krémet rétegezzük egymással, felvert tejszínnel, gyümölccsel, tehetünk a szintek közé babapiskótát, tört kekszet, egy kevés granolát vagy más típusú müzlit, esetleg amaretti kekszet, maradék piskótát. Az elkészített pohárkrémeknél ezután, már csak arra kell várni, hogy a hűtőben minden szint íze összeérjen, s utána kínálhatjuk is. A pohárkrémeknél megalkotott krémekkel nem csak tálkákat tölthetjük meg, hanem elkészíthetjük velük az ismert és kedvelt süteményeinket is.

 

Citromos tiramisu

Hozzávalók:

  • 150 g hosszú babapiskóta
  • 50 g porcukor
  • 1 citrom
  • 80 ml citromlikőr
  • 3 kiskanál instant kávé

A krémhez:

  • 250 g mascarpone krémsajt
  • 300 g túró
  • 200 ml tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 150 g porcukor
  • 2 tojássárgája

 

Elkészítés:

50 ml vízbe szórjunk bele 50 g porcukrot, majd főzzük sűrű sziruppá. Adjuk hozzá a citrom levét, a citromlikőrt és az instant kávét, majd keverjük jól össze, és hagyjuk kihűlni. A mascarponét dolgozzuk össze a túróval, a tejföllel és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a tojássárgákkal alaposan összekevert porcukrot. A citomos-kávés keverékben áztassuk meg a piskótákat, majd rakjuk őket egy hosszúkás tál vagy egy mély forma aljára. Erre tegyünk egy réteget a krémből, majd újra a piskótából és újra a krémből. A tiramisut tegyük hűtőszekrénybe, tálaláskor díszítsük reszelt citromhéjjal és citromfűvel, kandírozott citromdarabokkal vagy más savanykás gyümölccsel. A joghurt- és sajttorták esetében is bármilyen krém kerülhet az alapra. Alapnak használhatunk piskótát, tört kekszet, esetleg tört vagy darált magvakat. Ám az alapra kerülő krém esetében nagyon fontos az állag. Feltétlen tegyünk bele valamilyen zselírozó anyagot, esetünkben agar-agart. Az agar-agar egy teljesen növényi alapú zselésítőszer. Tehát következik belőle, hogy bátran használhatjuk!

De térjünk vissza a tortánkhoz!

Tehát a krémbe és a krém tetejére is kerülhet gyümölcs, csupán arra ügyeljünk, hogy a krém biztosan megálljon, miután lepattintjuk róla a forma oldalát. Nyugodtan betehetjük a hűtőszekrénybe, de akár egy-másfél órára akár a fagyasztóba is.

 

Epres sajttorta sütés nélkül

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 15 dkg étcsokoládés zabkeksz
  • 6 dkg vaj vagy margarin

 

A töltelékhez:

  • 1 db citrom
  • 40 dkg krémsajt
  • 25 dkg ricotta
  • 4 ek cukor
  • 2 kanál agar-agar

Elkészítés:

Az apró darabokra tört kekszet és a felolvasztott vajat vagy margarint összedolgozzuk, majd kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk. Legalább 20 percig pihentetjük. A töltelékhez összekeverjük a citrom lereszelt héját a krémsajttal, a ricottával és a cukorral. Elkészítjük az agar-agart, minden csomagoláson van elkészítési tanács! Ha elkészült, a sajtos krémhez forgatjuk. Elkenjük a kekszes alap tetején, és néhány órát állni hagyjuk. Bátran és gazdagon díszítsük eperrel, de bármilyen más gyümölcsöt is használhatunk!

 

A házilag készített fagylalt az egyik legjobb megoldás a nyári melegben. Elkészítéséhez jó, ha rendelkezünk egy-két bevált recepttel. Érdemes kitapasztalni egy tejes alapú fagylalt és egy sorbet elkészítését, amelyet utána kedvünk szerint variálhatunk a kapható gyümölcsök függvényében. A fagylaltnál az alkoholra vigyázzunk, minél magasabb az alkoholtartama, annál nehezebben köt meg. Fagylaltgép nélkül is készíthetünk fagylaltot, a lényeg az, hogy kellő gyakorisággal keverjük át a fagyasztóból kivett krémet, így törve meg a fagylalt szerkezetét, ezzel téve egyre krémesebbé azt. Ennél egyszerűbb, ha a jégkrémkészítő formákat töltjük fel gyümölcsvelővel, gazdag gyümölcslével vagy gyümölccsel elkevert joghurttal.

 

Meggysorbet

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy (magozott)
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl víz

Elkészítés:

Szirupot főzünk a cukorból és a vízből, majd hagyjuk kihűlni. Simára turmixoljuk a magozott meggyet, és hozzákeverjük a hideg szirupot. Dobozba vagy tálba öntjük, lefedjük, és legalább 6 óra hosszat fagyasztjuk. Közben óránként 3–4 alkalommal átkeverjük. Tipp: idénynek megfelelően, bármilyen gyümölcsből elkészíthető!

 

Tejszínes fagyi (alaprecept)

Hozzávalók:

  • 5 dl habtejszín (teljes zsírtartalmú, hideg)
  • 2.5 dl növényi tejszín (szobahőmérsékletű)
  • 1.5 dl tej (teljes zsírtartalmú, hideg)
  • 30 dkg sűrített tej (cukrozott) (cukrozott)
  • 1 csomag habfixáló
  • 0.5 dl méz

Elkészítés:

A növényi tejszínen kívül mindent jól hűtsünk le (néhány órára a hűtőben, esetleg előző este). A méz kivételével, robotgéppel az összes alapanyagot egyben verjük fel. Amikor már jó kemény, sűrű habot kaptunk, belecsorgatjuk a mézet. Jól záródó műanyag dobozokba osztjuk szét, több mint 2 liter fagyink lesz. Mélyhűtőben fagyasztjuk néhány órán vagy egy éjszakán át. Kedvünk szerint ízesíthetjük vaníliával (vaníliafagyi), vagy apró csokidarabokkal (sztracsi), 2 citrom kifacsart leve (citromfagyi) vagy gyümölcsökkel és tejszínhabbal díszítve.

 

Remélem, hogy kedvet kaptatok valamelyik recept elkészítéséhez! Az elkészítésnél bátran vonjátok be a gyerekeket is!

Úgyhogy bátran hűtsétek le magatokat!