Két feleség

Orbán Anna
2022.07.04.

Emlékeztek még Koráh lázadására? Röviden az történt, hogy Koráh és még néhányan a Lévi törzsből fellázadtak. Ezúttal nem az étel, vagy a vándorlás miatt, hanem a hatalomért. Azért, amiről úgy gondolták, hogy nekik is kijár, hiszen ők is ugyanabból a törzsből valók, mint Mózes vagy Áron. Egészen komoly zendülés kerekedett, Koráh kétszázötven embert állított maga mellé. Kezdetben Dátán, Ábirám és Ón csatlakozott az elégedetlenkedő Koráhhoz, de a történések folyamán Ón, Pelet fia kiszállt a csapatból, így elkerülve a többiek végzetét, akiket végül elnyelt föld.

Hogyan lett Koráhból, Mózes unokatestvéréből lázadó, és miért hagyott fel Ón a forrongással?

A Midrás szerint a feleségeik miatt. Koráh becsvágyó felesége uszította a férjét a Mózes és Áron elleni lázadásra, mondván: „Mózes a király, a bátyját, Áront nevezte ki főpapnak, annak fiait pedig a főpap helyetteseivé. A leadott tized hozzájuk megy, az áldozatokat is nekik kell adnunk. Mózes, amikor a Tabernákulumba hívott téged, rosszul bánt veled, megparancsolta neked, hogy borotváld le az összes hajad, hogy elcsúnyítson!”. Hiába mondta Koráh, hogy Mózes is leborotváltva a saját haját, az asszony hajthatatlan maradt. Egyre-másra hozta fel a példákat arra, hogy milyen méltatlanul bánik Mózes Koráhhal, és ha ez még nem lenne elég, még a törvényekkel is hibákat vét. Koráh felesége hatalomra és elismerésre vágyott, így módszeresen hangolta férjét, szítva annak elégedetlenségét, addig a pontig, míg Koráh elindult és cselekedett. Okos asszony lehetett, először a férje érzelmeire játszott: „Látod, Mózes a rokonait emelte fel, téged meg a porban hagyott”, aztán emlékeztette az állítólagos megaláztatásra: „Lám leborotváltatta a hajatokat csak, hogy elcsúfítsa a többi levitát!”, majd logikusnak tűnő érvekkel támadta Mózes tanítását: „A cicesz törvénye értelmetlen, ha a kék szál a fontos, miért ne lehetne az egészet abból szőni? Mózes csak kitalálta a rojtokat!”

Végül Koráhot és őt is elnyelte a föld. „Az asszony felépítette a házát, majd gondosan le is rombolta azt.”

Ón felesége viszont másképp gondolkodott a lázadásról. Látta, hogy a férje, Ón, Pelet fia csatlakozik a lázadókhoz, de szemben Koráh feleségével, ő nem támogatta a Mózes és Áron elleni felkelést. Cselhez folyamodott, így megmentve férjét és önmagát a pusztulástól. A Tórában Ón neve egy ponton eltűnik a lázadók névsorából innen tudjuk, hogy ő még időben felhagyott a gonosz összeesküvéssel. Ón felesége így érvelt: „Most, hogy Mózes a tanár, te diák vagy. Ha a lázadás sikeres lesz és Koráh lesz a tanár, te akkor is diák maradsz. Mit nyerhetsz te ebből az egészből?”. Ón elgondolkodtató, és igazat adott a feleségének, de már elkötelezte magát a zendülők felé. „Mit tehetnék? Ígéretet tettem nekik, hogy velük tartok! Keresni fognak!”

A felesége megnyugtatta: „Van egy tervem, te csak ülj és maradj a sátorban!”. Ón így is tett, beült a sátorba, és ki sem mozdult. A felesége szépen megitatta borral, amitől elálmosodott, és kidőlt, majd mély álomba merült. Mire felébredt, a lázadókat már el is nyelte a föld. Közben persze jöttek Koráh emberei, és keresték őt, de az asszony okos volt, és tudta, hogy a szemérmes nép az övé. Kibontotta a haját, mint aki fürdeni készül, úgy ment ki, amikor valaki kereste a férjét. A forradalmárok irulva-pirulva szaladtak el, amikor nem illendő viseletben látták őt. Így sikerült Ónt, Pelet fiát és önmagát megmentenie. [1]

Tudtad?

Ón nevének jelentése lamentálás, siránkozás, mert lamentálva ült a sátorban, az apja neve Pelet, melyben megtaláljuk a „pele”, azaz csoda szót, mely a megmenekülésükre utal.

Érdekességek héber nyelvről, zsidóságról és zsidókról

  • Az izraeli jelnyelvnek nincs köze a héber nyelvhez. A német jelnyelv az alapja, és ma nagyjából tízezren használják.
  • A „haverkodik”, azaz barátkozik szó a héber haver, azaz barát szóból származik.
  • A Barbi baba megalkotója egy lengyel származású zsidó nő volt, aki a kislányának szeretett volna egy öltöztethető babát. A kislányát Barbarának, a fiát pedig Kenneth-nek, röviden Kennek hívják.
  • A jeruzsálemi állatkert állatait Pészáhkor kizárólag pészáhra kóser takarmánnyal etetik.
  • A Star Trek főszereplője, Leonard Nimoy azért járt egy brooklyni pszichológushoz terápiára, hogy ne felejtsen el jiddisül.
  • A „pizza” szót héber betűkkel előszőr – פיצה – a 14. századi nehéz szavak szószedetében írták le Maimonidész  Misnéi Tórájában.
  • Jiddisül a katicabogár „Móyshe Rabéyne’s kíele”, azaz szó szerinti fordításban Mózes kicsi tehene.
  • A koktélparadicsomot Izraelben fejlesztették ki.
  • Jaffón lehet kapni hummuszízű fagylaltot.

 

[1] jwa.org, Tamar Kadari, Wife of Korach, Wife of On alapján