Áldás a miniszterelnökre

2022.07.06.

Tisztelt Rabbi, néztem a Hegedűs a háztetőn című musicalt, amelyben elhangzik, hogy kell-e mondani áldást a cárra? A kérdésem az, hogy tényleg van ilyen áldás? És ha van, akkor ezt kell mondani egy miniszterelnök láttán is? Köszönöm a választ.

A Rabbi válaszol:

Köszönöm a kérdést. Azt tudjuk, hogy számos áldást kell mondanunk minden nap, hiszen mindaz, ami körülvesz bennünket, az első lélegzetvételünktől az utolsóig, ajándék, amit kaptunk a JóIstentől.

A legismertebb áldás az, amelyet az evés és ivás előtt mondunk el. De ezen kívül a Talmud felsorolja azokat az áldásokat, amelyeket különböző jelenségek vagy események láttán kell mondani. Mint például: szivárvány láttán, tenger láttán, jó hír hallatán, Talmud- és Tóra-tudós jelenlétében, stb. És valóban, van egy áldás, ami akkor hangzik el, amikor egy király vagy királynő jelenlétében vagyunk.

Áldott vagy Te, Örök Istenünk, a Világmindenség Ura, aki dicsőségedből adtál a halandó embernek.

Fontos kiemelni, hogy ez az áldás nem az uralkodó iránti hódolat egy formája. Ez az áldás nem a földön megszerezhető haszonról vagy az elégedettségről szól, hanem egy olyan lehetőség a számunkra, ahol újra megemlíthetjük Isten dicsőségét. Ezért, mondja a Talmud, hogy még egy vak is mondja el ezt az áldást, ha tudatában van az uralkodó jelenlétének. Mi a helyzet egy elnökkel vagy miniszterelnökkel?! Nos, vannak, akik azt mondják, hogy azok jelenlétében, akiket választanak, mint például az elnököket, miniszterelnököket, tehát technikailag választások útján leválthatók, nem kell elmondani ezt az áldást. De vannak olyan nézetek is, hogy miután számos hatalom birtokában vannak, például a köztársasági elnök kegyelmet adhat egy elítéltnek, így az áldást szabad elmondani a jelenlétében. Én azt tanácsolom, hogy hagyatkozzunk minden esetben a józan megítélésünkre, és akképpen cselekedjünk.

A Talmud szerint minden elmondott áldás közelebb hozza a Messiási korszak eljövetelét, és ezáltal tanuljuk meg Isten felénk érzett megbecsülését és tiszteletét.

A Rabbi