Évfordulók: Elvis és a Stones

Rosta Márton
Rosta Márton
2022.07.12.

Július 12-éhez két érdekes eseményhez köthető a beat- vagy rockzene kezdeteiből: 1954-ben ezen a napon Elvis Presley aláírta első lemezszerződését a Sun Records-szal, míg 1962-ben ezen a napra esett a Rolling Stones együttes első hivatalos fellépése a londoni Marquee Klubban.

Elvis Aaron Presley (Tupelo, Mississippi, 1935. január 8. – Memphis, Tennessee, 1977. augusztus 16.) amerikai énekes, zenész és színész. Mint kulturális ikon, Elvis, a Rock ‘n’ Roll királya, akit gyakran csak „a Király”-nak neveznek. A  mai napig a világ egyik leghíresebb énekese. Tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből hármat meg is nyert. Emellett 1971-ben a Grammy Életműdíját is neki ítélték. 1973-ban az ő koncertjét közvetítették először műholdon keresztül. Élete vége felé gyógyszerfüggőségtől szenvedett, amely megviselte szervezetét. Negyvenkét éves korában, 1977-ben hunyt el. Magyar vonatkozás, hogy 2011-ben a Fővárosi Önkormányzat Budapest díszpolgárává avatta az 1956-os forradalom melletti kiállásáért.

A király zsidó gyökereivel a Jerusalem Post foglalkozott cikkében újra, miután kiállították az énekes édesanyjának sírkövét, amin egy Dávid-csillag is helyet kapott. Négy évtizeden át feküdt érintetlenül az a doboz, ami Elvis Presley édesanyjának, Gladynek a sírkövét is rejtette. A sírkövet egykor maga Elvis tervezte, aki egy Dávid-csillagnak is helyet adott rajta a bal felső sarokban, mivel a „Rock and Roll királya” bizony zsidó gyökerekkel bírt anyai ágon.

Nancy Burdine, Elvis szépanyja még gyakorló zsidóként élt. Bár életéről nem sokat tudni, valószínűleg családja az amerikai forradalom idején költözött Amerikába Litvániából. Elvis tinédzserkorában Alfred Fruchter rabbi szomszédságában élt, és időnként ő volt a sábeszgój a családnál – azaz olyan feladatokat végzett el, amiket a zsidók nem tehettek meg a sábát idején. Az egykori rabbi gyermeke nemrég azt nyilatkozta, hogy szüleinek nem volt tudomása akkoriban arról, hogy Elvis maga is zsidó. Marchese szerint Elvis különösen közeli kapcsolatban állt édesanyjával, akinek elveszítése után nagy segítséget adott számára a „zsidó hit”. Az énekes családja protestáns gyülekezethez tartozott, ám Elvis később más vallásokkal is megismerkedett. Élete során számos zsidó intézményt támogatott, és saját könyvtárában is helyet kaptak judaizmushoz, zsidó történelemhez kapcsolódó kötetek. Élete végén rendszeresen viselte nyakában Dávid-csillagos vagy Chai-jelű medálját. A szakértő szerint lehetséges, hogy sokáig Elvis menedzserei akarták eltitkoltatni vele zsidó származását, de erre máig nincsenek bizonyítékok.

A The Rolling Stones egy brit rockegyüttes, mely az 1960-as évek elején részt vett az úgynevezett brit invázióban. Az 1960-as évek brit blues-hullámának vezető zenekara volt. A Rolling Stones ma a világ egyik legrégebben működő rockzenekara, még ma is készítenek felvételeket és turnéznak. Gyakran a Stones turnéja az adott év anyagilag legsikeresebb koncertkörútja, új albumaik pedig rendre az amerikai Billboard 200 slágerlista első öt helyezettje között vannak. A Stones ötvenéves pályafutása során Mick Jagger, Keith Richards és Charlie Watts (tavaly bekövetkezett haláláig) mindvégig az együttes tagjai voltak. Lemezeikből világszerte több mint 200 milliót adtak el.

A Rolling Stonest 1989-ben iktatták be a „Rock and Roll Hall of Fame”-be, a Rolling Stone Magazin „Minden idők 100 legjobb előadója” listáján a negyedik helyre kerültek.

Charlie Watts dobos a magyar közönség kedvence volt a Stones 1995-ös magyarországi koncertjén. Az óriás kivetítő többször mutatta a rajongók által készített Charlie-t éltető molinókat. (Saját szememmel láttam, csak az eső ne esett volna aznap este annyira.) Watts a legstílusosabban öltözködő rockzenészek közé tartozott. A Daily Telegraph a legelegánsabb férfiak (World’s Best Dressed Men) közé választotta 2006-ban, a Vanity Fair magazin pedig fölvette a legjobban öltözött hírességek csarnokába (International Best Dressed List Hall of Fame). Leonard Cohenhez hasonlóan a klasszikus öltönyök híve volt, de a színpadon sose viselt ilyeneket. Egy interjújában Watts háláját fejezte ki apjának, aki fiatalkorában elvitte őt a szabójához. „Annak idején volt egy kis zsidó szabó az East Enden, nála csináltattunk öltönyöket” – mondta Watts. 2014. június 3-án a Rolling Stones Tel-Avivban lépett föl. Előző nap Watts ellátogatott a jeruzsálemi Siratófalhoz, ahová elkísérte Ron Wood, az együttes gitárosa.

Források:

  • Wikipédia szócikkek
  • Jerusalem Post
  • The Times of Israel
  • Neokohn
  • Szombat