Szomorúságból ünneppé

2022.07.15.

Vasárnap kezdődik a három hét, amely Tammuz 17-étől Áv 9-éig tart. Szomorú időszaka ez az évnek, mert sok tragédia sújtotta népünket ezekben a napokban. Ez a szomorúság Áv hónapban éri el a tetőpontját és érdekes módon az Áv egyike annak a két hónapnak, minek kettős neve van. Az első Cheshván, amelyet közismerten Már Chesván, a keserű Cheshván, míg Áv-ot Menáchem Áv-nak, a vigasztaló Áv-nak hívják.

A hagyományosan Cheshvánt már Cheshvánnak hívják, mert nincs benne semmi különleges se ünnep, sem semmi más izgalmas. De ha van egy hónap a naptárunkban, amelyet már-nak, keserűnek kellene nevezni, akkor az mindenképpen Áv, mert ez az év legkeserűbb időszaka. Az Ávot azonban Menáchemnek hívják, és jelen időben van; Áv hónapja továbbra is vigaszt és vigasztalást nyújt számunkra.

Nagyon kevés olyan nemzet van, amelyik a naptárában nemzeti zavara pillanatát megjelölné. Néhányan újraírják a történelmet, mások kényelmesen megfeledkeznek róla. De a zsidó naptár tele van olyan napokkal, amelyeken vereségeinkre, hibáinkra emlékezünk. Ennek az az oka, hogy felismertük annak fontosságát, hogy tudjuk, hol hibáztunk a múltban, és ez vigasztalás és vigasz forrása legyen. A három hétben nem csak a történteket fogjuk felidézni, hanem talán még fontosabbat, hogy miért történtek Tammuz 17. szomorú és tragikus eseményei; miért történt templomaink elvesztése és más nemzeti tragédiák Áv hónap 9-ikén. És ha felismerjük, hol hibáztunk, elkezdhetjük a sikeres jövőt építeni.

Chesván tehát érthetően „mar”, keserű, mert nem tanulunk benne semmi különöset. Áv-ban azonban megvan a lehetőség, hogy édes legyen, mert ez egy hónap, amely vigaszt nyújt számunkra, hiszen a múltunk tanulságaiból remélhetőleg egy dicsőséges jövő lesz. Nem csoda tehát, hogy a próféták Tisha beÁv napját ,,moéd”-nek, azaz ünnepnek nevezték, jelezve, hogy ez az év olyan időszaka, amely Isten kedvére szomorúságból ünneplésre változik.

Az Áv hónapnak köszönhetően mindannyian erőt kapunk, hogy hatással legyünk a világra, hogy tetteinkkel a végső megváltás gyorsabban még napjainkban eljöjjön.

Com kál! Könnyű böjtöt