Vezetni tudni kell!

Orbán Anna
2022.07.18.

„(…) ne legyen az Örökkévaló községe, mint juhok, melyeknek nincs pásztoruk.”

M IV.27:17

 

Sziasztok, itt Józsua, ismét. Emlékeztek rám? Én lennék az egyik kém, aki nem terjesztett rémhíreket az országról, ahova hamarosan eljutunk, ha az Örökkévaló is úgy akarja. Ismét rengeteg dolog történt a házunk, pontosabban a sátrunk táján. Harcoltunk és győztünk, járvány tört ki és sokan meghaltak. Pinhász, Áron unokája bátran kiállt azért, amiben hitt, így mentett meg sok zsidót a biztos haláltól. Zajlik az élet, nem kérdés. Tudjátok, mi az a népszámlálás? Amikor összeírják a népet, egytől egyig mindenkit, aki él és mozog. Ez történt velünk is, meg lettünk számlálva. Gondoljatok egy jó nagy számra, annyian vagyunk. Mennyire gondoltatok? Elárulom, egész pontosan hatszázezer és ezerhétszázharmincan vagyunk húsz évesnél idősebbek, tehát felnőttek. Sikerült megtippelni?

Mózes egyre idősebb, és a Cin pusztai történések óta tudja, hogy ő sajnos nem fog belépni Kánaán országába, ahogy egyik testvére sem. Itt fog meghalni, a sivatagban. Igazatok van, ez nagyon szomorú. Ő cseppet sem aggódik emiatt, inkább az bántja, hogy ki fogja vezetni a zsidókat, ha ő már nem lesz. Én is azt gondolom, hogy kell egy vezető, de olyan elszántat és olyan hűségeset, mint Mózes, nehéz lesz találni.

Szerintetek milyen egy jó vezér? Először is kell, hogy ismerje az embereit, és az sem árt, ha őt is ismeri mindenki. Legyen okos és bátor, elég viharos időket élünk. Legyen határozott, de rugalmas és nyugodt. Némi szerénység sem árt, ha elszáll magától, hamar oda a csapatszellem. Ismertek ilyen embert? Én sokat gondolkodtam, talán Mózes fiai közül az egyik, vagy Áron rokonai közül valaki lesz a befutó. Ahogy elnézem a népet, elég nehéz dolga lesz. Néha perlekednek, néha veszekednek, néha elégedetlenkednek, néha fegyelmezetlenek, őszintén szólva elég idegesítőek tudnak lenni így közel negyven év után. Engem személy szerint nem zavar a perlekedés, veszekedés, elégedetlenkedés. Szép türelmesen meghallgatok bárkit, aki hozzám fordul, segítek, ha tudok, ha nem tudok, akkor megkérdezek valakit, aki tapasztaltabb nálam. Egész jó memóriám van, emlékszem, kinek mi a búja, nyűge. A törzsemből gyakran fordulnak hozzám tanácsért, a gyerekek is sűrűn megkeresnek, ha valami bántja őket, vagy harcosat játszanak, és kell néhány jó taktikai tanács. Harcolásban elég jó vagyok szerintük, ami kedves, de azért én legalább egy tucat embert ismerek, akik jobbak nálam.

 

Mózes nélkül minden más lesz, az biztos. Nem hiszem, hogy annyi viszontagság után más is úgy kitartott volna, mint ő. Hányszor húzott ki bennünket a bajból! Emlékeztek, újra és újra visszament a fáraóhoz, kérni, hogy engedjen el minket? Vagy amikor aranyborjút készítettek a zsidók, nem sokkal azután, hogy megmenekültünk a rabszolgaságból, és az Örökkévaló éktelen haragra gerjedt? Mózes hozta el a törvényt, neki köszönhetünk annyi mindent, hogy felsorolni is hosszú lenne. És most valakinek a helyébe kell lépnie.

Valakinek, aki képes lesz bennünket elvezetni Kánaánba, aki meg tudja vívni a csatákat az idegenekkel, aki elég határozott és következetes.

Nektek van ötletetek, hogy ki lesz a nép új vezetője?

 

Játszunk!

Ha vagytok legalább tízen, de nem többen, mint tizenöten, álljatok egy tömött csoportba. Nevezzetek ki egy vezetőt, aki irányítani fog benneteket. Forogjatok körbe kétszer és fogjátok meg a mellettetek álló kezét mind a két irányból. Így kaptok egy nagy összegabalyodott gyerekcsomót. A vezetőnek az lesz a feladata, kibogozzon benneteket, és egy körbe álljatok, anélkül, hogy elengednétek egymás kezét. A vezető a neveteket mondja és hogy mit csináljatok. Például: Sári, emeld fel a jobb kezed, Balázs bújj át alatta, és fordulj balra! Összesen ötször szakíthatja meg a láncot, úgy, hogy megmondja ki engedje el a másik kezét és kiét fogja meg.  Ha nem sikerül öt perc alatt, a vezető beáll a csapatba és új irányítót választotok, újra összekeveritek magatokat, és indulhat a következő menet.

Jó nyarat, jó szórakozást!