Ősi forrás

2022.07.27.

Kedves Rabbi, sokszor hallom, hogy Mózes öt könyve, de mi is az valójában? Hogyan kell ezt a könyvet látni vallási szempontból? Köszönöm.

A Rabbi válaszol:

Mózes öt könyve, amelyet a zsidóság Tórának nevez, a judaizmus alapját képezi. A szent szöveget – amely héber nyelven, pergamentekercsre íródott – a mai napig gondosan őrzi a zsidó nép. Chumás és Pentateuchos néven is ismert (a héber és görög ,,öt” szóval rokonítva). Ahogy a nevük is jelzi, a könyveket Mózes írta, úgy, ahogyan azt I-ten diktálta neki.

A vallásos zsidó emberek minden betűre és minden szónak minden árnyalatára úgy tekintenek, mint egy szent közleményre I-tentől, amely tele van üzenettel és jelentéssel.

A könyvek 613 micvát, más néven parancsolatot tartalmaznak, amelyek a vallásához hű zsidó emberek mindennapjait szövik át. Mózes öt könyvének vallási szempontból való jelentősége igen magas, hiszen a zsinagógai istentiszteleten hetente nem kevesebb, mint négyszer olvasnak belőle, az ünnepnapokat nem számolva. Sokan minden nap tanulmányozzák a szent szöveg adott hétre kijelölt részét. Bár a zsidó tanítások több ezer könyvre terjedtek ki–beleértve a Tanachot (a teljes héber Bibliát), a Talmudot, a Midrást és még sok mást–, mindezek forrása Mózes öt könyvének időtlen, Isteni ihletésű szavaiból ered.

A Rabbi