Énekes, dalszövegíró, költő, regényíró, és büszke zsidó

2022.07.31.

Leghíresebb dalában Isten héber nevét dicsőíti, Dávidról énekel, ortodox szertartás közepette helyezték végső nyugalomra, mégis volt, hogy kifütyülték Izraelben. Leonard Cohen élete nem volt könnyű, de csodálatos dalai és írásai a mai napi rengeteg embernek adnak megnyugvást.

Áron leszármazottja

Leonard Cohen egy lengyel-litván eredetű zsidó családban született 1934-ben Kanadában. Családja a kohaniták leszármazottjának tartotta magát. „Nagyon messianisztikus gyerekkorom volt. Azt mondták, hogy Áron főpap leszármazottja vagyok.” – mesélte egyszer. Már gyerekként gitározott, de fiatalkorában elsősorban mégis irodalommal foglalkozott. Zenei karrierje 1967-ben indult, és 2016-os haláláig az egész világot bejárta koncertjeivel.

A zsidó muzsikus

Sok gyönyörű szerzeménye tartalmaz zsidó utalásokat. Az 1974-ben írt „Who by fire” című dalt saját bevallása szerint a Jom kippur ihlette, és a U’Nesaneh Tokef imádságra reflektál.

Leghíresebb dala, a „Halleluja” többek között Dávid királyt is megénekli. Vannak olyan dalai is, amelyek zsidó megélésekből születtek.

A 80-as években Cohen Európában élt, nagyon szerette, de úgy fogalmazott, nem tudja elfelejteni, hogy ezen a földrészen mit tettek a zsidókkal. „Szeretem a testedet, a lelkedet és a ruháidat, de látod az állomáson átvonuló sorokat? Mondtam, mondtam, mondtam neked, hogy egyike voltam azoknak” – írta az ekkor született „First We Take Manhattan” című dalában.

Vágyni Izraelbe

1973-ban Görögországban tartózkodott a zenész, mikor Izraelben kitört a jom kippuri háború, és azonnal úgy érezte, hogy mindent meg akar tenni a zsidó állam megsegítéséért. Cohen repülőjegyet foglalt Tel-Avivba és arra gondolt, hogy önkéntesként jelentkezik egy kibucba, hogy segítsen pótolni a munkaerőhiányt, mivel a fiatal férfiakat harcra hívták. Végül egy helyi zenész, Oshik Levi meggyőzte, hogy tartson vele körútján, ahol a katonákat szórakoztatja. Leonard hónapokat töltött koncertezéssel Izraelben. Első fellépése után születtek meg az egyik legmeghatóbb dalának , a „Lover lover lover”-nek a sorai, mely tulajdonképpen egy fohász az izraeli katonáknak: „És ennek a dalnak a szelleme emelkedjen fel tisztán és szabadon. Legyen neked pajzs, pajzs az ellenség ellen.” Később úgy magyarázta, a harcolók bátorsága ihlette meg.

A csődbe ment zen buddhista zsidó

A következő évek kaotikusak voltak számára. Elkezdett vonzódni a buddhizmushoz és aktívan tanulmányozta annak hitrendszerét. „Nem keresek új vallást. Elégedett vagyok a régivel, a judaizmussal.” – mondta akkor, de kitartott a buddhizmus mellett és 1994-ben visszavonult a Los Angeles közelében fekvő Mount Baldy Zen Központba, ahol a következő öt évet a világtól elzárkózva töltötte. 1996-ban rinzai zen buddhista szerzetessé szentelték és felvette a Jikan nevet, ami azt jelenti: a csöndes. Miközben lelkével foglalkozott, producere, Kelley Lynch kiforgatta a vagyonából, Leonard kishíján csődbe ment. Ha ez nem lett volna elég, anticionisták kiszemelték maguknak, nyilvánosan zaklatták és felszólították, hogy ne lépjen fel többet Izraelben.  Miután Cohen 2009-ben bejelentette, hogy fellép Izraelben, az anticionisták igyekeztek megzavarni a koncertjeit bekiabálásokkal, beszóltak a közönségének és Izrael-ellenes plakátokat tartottak fel Cohen koncertjei alatt. Cohen eleinte tárgyalni próbált kritizálóival, és mikor azok azt kérték, hogy segítse az arabokat, a zenész koncertet szervezett Ramallahban, és bár ő maga is rászorult volna a bevételre, mégis azt kérte az Amnesty International-től, hogy segítsenek neki szétosztani koncertje bevételét békecsoportok között. Ahelyett, hogy értékelték volna a világsztár gesztusát, az  Amnesty elutasította az együttműködést, sőt a Cohen koncertjének otthont adó Ramallahi Kulturális Palota is lemondta az eseményt, mondván, az énekest nem látják szívesen Ramallahban, ha Izraelben is fellép. Leonard azonban nem volt hajlandó lemondani tervéről. 2009. szeptember 24-i Tel-Aviv melletti koncertjére a jegyek órákon belül elkeltek, és mintegy 55 000 ember előtt játszott. „Legyen édes az életed, mint a mézbe mártott alma” – mondta Cohen rajongóinak, és áldásokat mondott a tömegre.

Noha nagy szüksége lett volna a pénzre, egy fillért nem tartott meg magának a koncert bevételéből, hanem az 1 millió dollárt felajánlotta jótékony célra. Mivel az Amnesty International megtagadta a vele való együttműködést, Cohen saját alapítványt hozott létre, és Megbékélés, Tolerancia és Béke Alapnak nevezte el. Az egyik Cohen által finanszírozott program összehozta azokat az izraelieket és palesztinokat, akik szeretteiket elveszítették terrortámadásokban és háborús összecsapásokban.

Jó zsidóként távozott

Leonard Cohen utolsó albuma, a „You Want it Darker” 2016-ban jelent meg, igazán komor hangulatú, fajsúlyos dalokkal, melyek elsősorban az élet elmúlásával foglalkoznak.  A címadó dalban Gideon Zelermyer, a montreali ortodox zsinagóga kántora is énekel. A megjelenés után nem sokkal  Cohen  örökre lehunyta a szemét, ortodox zsidó szertartás keretében helyezték örök nyugalomra. A montreali Shaar Hashomayim gyülekezet kiadott egy nyilatkozatot, miszerint Cohen „szeretett és tisztelt tag volt”, és „Leonard vágya az volt, hogy hagyományos zsidó szertartás szerint helyezzék örök nyugalomra szülei, nagyszülei és dédszülei mellett”.