Hogyan is nevezzelek?

2022.08.10.

Tisztelt Rabbi, sokszor hallom, hogy valakit úgy neveznek, hogy izraeli, izraelita vagy zsidó. Mi a különbség az elnevezések között? Köszönöm a válaszát.

A Rabbi válaszol

Az a személy akit úgy neveznek, hogy izraeli, az egyszerű, mert az illető izraeli állampolgár. De más a helyzet az izraelita és a zsidó megnevezéssel. Mind az izraelita, mind a zsidó megnevezés a héber szó mint főnév szinonimája. Az izraelita megnevezés az Izrael névből származik, amelyet Jákobnak, Ábrahám unokájának és a 12 törzs atyjának adott az Örökkévaló, miután győzelmet aratott Ézsau angyala felett, akivel a Jabbok folyó partján küzdött meg. Ez a gyökere a (ritkábban használt) Jeshurun névnek is, amely az eredeti bibliai héber nyelvben az Izraelhez hasonlítható. Történelmi szempontból a ,,héber” (ivri) elnevezés Ábrahám óta használatos, az ,,izraelita” szó pedig akkor jelent meg, amikor Jákob utódai nemzetté váltak.

Ezzel szemben a ,,zsidó” (jehudi) a perzsa száműzetés korában vált népszerűvé – ekkor a nem júdeai uralom alatt álló izraeliták bálványimádásba merültek, és örökre száműzték őket –, és minden megmaradt izraelitát (még a nem Júda törzséből származókat is) zsidónak neveztek el.

A Rabbi