A Te házad ajtófelei

2022.08.17.

Kedves Rabbi, mi a Mezuza jelentősége az ajtókon? Köszönöm a választ.

A Rabbi válaszol

A mezuza felrakásának a micváját/parancsát kétszer említi a Tóra. Mind a két esetben a „S’ma Jisrael, Halld Izrael“ imában hangzik el, mivel ez a két bekezdés említi meg a mezuza feltevésének a parancsát. ,,És írd fel azokat a te házadnak ajtófeleire és a te kapuidra” (Mózes-5 6:9 és 11:21).

A zsidó hagyomány azt tanítja, hogy Isten megvédi házainkat a Mezuza érdemében. Miért kell ennek így lennie? A magyarázat viszonylag egyszerű. Isten részvételének mértéke az életünkben arányos azzal, hogy mennyire vagyunk tudatában az Ő felénk irányuló jóságának. Minél inkább eszünkbe jut Isten jelenléte, annál inkább megtapasztaljuk jelenlétét és részvételét az életünkben. A mezuza létfontosságú eleme a tudatosságunk megteremtésében és annak fenntartásában, aminek következménye az isteni védelem a részünkre. A Mezuza üzenetét, mint az „otthon biztonsága”, a Talmud egy lenyűgöző epizódban mondja el.

Onkelosz, Titus római császár unokaöccse áttért a judaizmusra, és a zsidó bölcsek tanítványa lett. Titus ennek hallatán egy csapat katonát küldött hozzá, hogy vigye vissza az ,,eltévelyedett” unokaöccsét Rómába. De amikor Onkelosz beszélgetésbe kezdett a katonákkal, és megmutatta nekik a Tóra szépségét, ők is áttértek a judaizmusra. Titus ezután egy másik csapat katonát küldött, utasítva őket, hogy ne beszéljenek Onkelosszal, csak hozzák haza. De ugyanúgy döntöttek mint korábban küldött társaik: ők is áttértek a judaizmusra. Végül Titus egy harmadik csapatot küldött, és utasította őket, hogy ne csak ne beszéljenek, de ne is hallgassanak Onkeloszra. Ez már úgy tűnt, hogy sikerrel fog járni, de amikor Onkeloszt elvezették, ő a Mezuzára tette a kezét, és megkérdezte a katonáktól: – Tudjátok, mi ez?

– Mondd meg nekünk Te – válaszolták.

Onkelosz ekkor így felelt: – “Általában a földi királyok bent ülnek a palotáikban, a szolgáik és a hadsereg pedig kint állnak, és őrzik őt. De az Örökkévaló, az égi király szolgái és katonái ezzel szemben bent vannak a házban, és a király őrzi őket kívülről.” Ekkor ők is megtértek, így Titus nem küldött több katonát.

A Rabbi