Matisyahu, aki színpadra vitte az ortodox zsidóságot

2022.08.21.

A szeretetem kilyukasztja a mennyezetet/ Teljes lényemmel átadom magam/ A szeretet és a gyógyulás dalait éneklem Istenemnek/ Várom a Messiást” (Matisyahu: King without a crown)

Mikor a 2000-es évek elején berobbant a zenei életbe, mindenki zavarba jött. Ott állt egy férfi a színpadon, nagy szakállal, ortodox ruházatban, és elképesztő reggaet és beatboxot nyomott. Matisyhu valami nagyon újat hozott, és az egész világon imádták dalait, vele énekelték az Istenről, Izraelről és a Messiásról szóló sorokat.

Matthew Paul Miller 1979 júniusában született az Amerikai Egyesült Államokban, Pennsylvaniában, egy vallásos zsidó családban. 16 éves korában Izraelbe került, és tanulmányai során ortodox lett, nevét lefordította héberre, és így született meg Matisyahu, aki imádja a reggae zenét. Hazatérve egy New York-i lubavicsi közösség tagja lett, és úgy döntött, zenész álmait is megvalósítja.

Hiszek a Tóra próféciáiban, de nem vagyok konzervatív. Szívem mélyén lázadó maradok, mert összehozom mindazt, ami sokak számára összeegyeztethetetlen. Lehet valaki egyidejűleg vallásos, rocksztár és családapa egy turnébuszban éldegélve? Eddig ez ment nekem. Amit nem tudok, az az, hogy valaki követheti-e az én életmódomat: az egyetlen, amit az együttesem tagjaitól elvárok, hogy ne hozzanak fel csajokat a turnébuszba.” – magyarázta korábban egy interjúban, mikor már az országot, sőt az egész világot bejárta, mert az emberek imádták a zenéjét és fura külsejét. Még azt is elfogadták, hogy szombaton sosem mehetnek Matisyahu koncertre, hiszen a zenész szigorúan betartja a sabbathot.

Sikerem valószínűleg nem korlátozható a vallásra. Mégis: ez az első alkalom, hogy egy hitvalló zsidót a mainstream is elismer. A zsidók – ellentétben az iszlámmal és kereszténységgel – nem térítenek. Ezen kívül a történelem során zsidónak lenni határozottan nem volt király dolog. Most eljönnek a népek a koncertre, és egy popsztárt látnak a színpadon… Eztán már hirtelen nem ciki az öltözetem sem. És talán az emberek a szövegeimre is egy kicsit jobban odafigyelnek.” – fogalmazott a zenész.

Koncertjeinek elmaradhatatlan eleme a tánc, melynek ő haszid változatát jelenítette meg a színpadon. Egy, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban azt mondta, hogy a tánc az Isten és a teremtés iránti szeretetet, örömöt erősíti meg, és célja, hogy a táncolók kapcsolatba tudjanak lépni a bennük lakó isteni természettel és egymással is.

2012 óta nem ortodox ruhában lép fel, kipát sem visel, és nagy szakállát is leborotválta. A Magyar Narancs 2015-ben készített vele interjút, a magyar lapnak akkor arról mesélt, hogy külseje megváltoztatását nem csak zsidó rajongói nem fogadták jól.

Továbbra is nagyon vallásosnak és nagyon zsidónak érzem magam, ezer szálon kötődöm a zsidó spiritualitáshoz, de új fejezetet kellett kezdenem, tiszta lappal, tiszta arccal, szakáll nélkül. Magamat akartam látni a tükörben, nem a vallásos külsőségeket.” – mondta akkor.

Új külseje, ami nem minden rajongójának tetszik

Miközben naptára most is tele van koncertdátumokkal, fia, a 16 éves Laivy Miller is bemutatkozott, mint zenész. Idén augusztusban adta első koncertjét Brooklynban. A fiú is vallásos nevelést kapott, az Ohr Yisroel jesivában végzős, és egy zsidó, szombattartó jégkorongcsapatban is játszik.

Matisyahu fia, Laivy Miller