Marc Bolan: a glam rock zsidó származású kitalálója

Rosta Márton
Rosta Márton
2022.08.23.

A köztudatban úgy szerepel, hogy a glam rock egy amerikai műfaj, melyet a KISS, a Bon Jovi, a Poison vagy éppen a Cinderella fémjelez. Pedig az igazság az, hogy a glam rock is az öreg kontinensen, jelesül Nagy-Britanniában született meg, csakúgy, mint a beatzene (The Beatles, The Rolling Stones), a hard rock-heavy metal (Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin) és a hagyományos heavy metal (Iron Maiden, Judas Priest). A glam rock dallamos zenéjét az angol T. Rex zenekar ismertette meg a világgal, melynek motorja, egyszemélyes mindenese mai főhősünk a mindössze harminc évet élt Marc Bolan (született: Mark Feld) volt.

Bolan Londonban született, 1947. szeptember 30-án, idén szeptemberben lenne 75 éves. Apja lengyel-orosz zsidó származású teherautósofőr volt, és bár Marc zsidónak nevelkedett, a köztudatban csak volt félig zsidó. (Mint tudjuk vallási szempontból nem volt zsidó, hiszen nem zsidó anyától származott, vallási értelemben a „félzsidó” kifejezés nem létezik, értelmezhetetlen.) Ennek ellenére Bolan büszke volt örökségére. A visszaemlékezések szerint Marc nevét egy nagybátyja tiszteletére kapta, akit egy antiszemita támadásban ölt meg „egy ír káplár”, akinek nem tetszett, hogy zsidó volt. Egy másik kortársa, ismerője egy dokumentumfilmben így fogalmazott: „Bolan egyszerűen imádta a zsidó életmódot, a melegséget és mindent.

A 60-as évek elején az akkor 15 éves, önmagát mindig jól reklámozó Mark Feld gyakran tűnt fel a médiában, mint a trendi divatifjú, az úgynevezett „mod” alaptípusa, és rövid férfimanökeni pályát futott be. Többek között a londoni Town magazin címlapján is szerepelt a fotója. Később elvetette a piperkőc stílust, helyette laza, virágos ruhákban, gyöngyökkel teliaggatva a hippi mozgalom „flower power” ideológiájának az élharcosa lett. Később németes hangzású nevét megváltoztatta, a Deccánál készült, The Wizard című bemutatkozó albumán (1966) már az angolos Marc Bolan néven szerepel.

Marc Bolan 1967-ben Steve Peregrine Tookkal karöltve megpróbált összetoborozni egy öttagú zenekart, de a kölcsönző cég visszavette a felszerelésüket. Ezután Bolan és Took 1968-ban megalakította a kétszemélyes, akusztikus folk rockot játszó Tyrannosaurus Rex együttest.

Még abban az évben az együttes nevét T. Rexre rövidítették. A T. Rex az elkövetkező két évben szinte példa nélküli sikersorozatot ért el. A lágy, de gyors ritmusú Ride A White Swan meglepetésre 2. helyezésig jutott fel a brit sikerlistán, továbbá 16 hétig szerepelt a Top 30-ban, amire addig alig volt példa az angol rockzene történetében.

Bill Legend dobossal és Steve Currie basszusgitárossal kiegészülve, kimondottan a tini poprajongóknak készült a Hot Love című kislemez, amely 1971 elején hat hétig listaelső lett. Még ebben az évben a Get It On volt második No.1 daluk. A Get It On című szám Bang A Gong címmel az együttes legnagyobb amerikai sikerévé vált. Annak ellenére, hogy a Jeepster című szám a brit listán 2. helyezett lett, a Fly Record Bolannal való egyeztetés nélkül kihúzta a dalt az új Electric Warrior albumról. A művész ezután dühében szakított a céggel, és az EMI-hoz pártolt. Az ezután következő többi Bolan-sláger (Telegram Sam, Metal Guru, Children Of The Revolution, Solid Gold Easy Action, 20th Century Boy, The Groover) szintén Top 10 siker lett. Utoljára a Beatles tagjai büszkélkedhettek ilyen eredménnyel.

Bolan a Beatles, majd a Monkees után a kistinik bálványa lett, egyfajta guru, aki a felnőtteknek szóló rock világában a műfaj új csodáit testesítette meg a 10–16 évesek számára. Ő volt az első, aki a popkultúrán belül generációs szakadékot nyitott: amikor az idősebb testvérek Led Zeppelin- vagy Deep Purple-lemezt vásároltak, a kisebb testvérek egy-egy T. Rex-kislemezért ostromolták az üzleteket. Bolan egyedül jelentette számukra azt, amit a Beatles, a Rolling Stones és a többi beatzenekar a hatvanas években közösen fejezett ki: a különállást, a lázadást, az idősebb generációk világával való szembefordulást. A sajtó is az új generáció „prófétájaként” írt róla, akinek személyes varázsa „rextasy” néven a beatle-mániára emlékeztető tömeghisztériát váltott ki.

A jelenség az ex-Beatles-tag Ringo Starrt is megfogta, aki 1972-ben Born To Boogie címmel filmet forgatott az együttes két koncertjéről. A Wembley Empire Poolban rendezett koncertekről a T. Rex zenéjét egyébként „zig-zag boogie”-nak tituláló kritika is azt írta, hogy „a legnagyobb popzenei esemény volt a hatvanas évek óta, egy hihetetlen koncert, amely megváltoztatta a brit rock arculatát”. A gyors sikerek után azonban hamar megfakult a ragyogás, a mindig újra vágyó, marketing által befolyásolt fiatal közönség az évtized közepére új bálványokat talált magának. A T. Rex zenéje 1975-re már divatjamúlt terméknek számított Angliában.

A sikerek elmúlása Bolan magánéletére is kihatott. Otthagyta feleségét, June Childot és összeköltözött az amerikai fekete soulénekes Gloria Jonesszal, későbbi gyermeke édesanyjával.

Bolan ijesztő gyorsasággal elhízott, egyre gyengébb számokat produkált. 1975 márciusában szakított munkatársával, Mickey Finnel, ezáltal megszűnt a T. Rex, nem sokkal később a nagy jövedelmű zenészeket különösen sújtó magas angol adó elől Los Angelesbe menekült. 1976 elején Bolan és Jones egy új T. Rexet alakított Herbie Flowers, Miller Anderson és Tony Newman stúdiózenészek, valamint Dino Dines billentyűs közreműködésével, majd a visszatérés reményében a The Damned punkzenekar támogatásával 1977 tavaszán turnéra indultak. Az új T. Rex-albumokon és -koncerteken felül Bolan egy tévéshow házigazdája is lett.

Marc Bolan sohasem vezetett autót, egy esetleges autóbalesetből adódó idő előtti halál gondolata miatt egész életében félt az autóvezetéstől. 1977 szeptember 16-án kora reggel, egy szórakozóhelyen töltött éjszaka után hazatérőben a barátnője, Gloria Jones által vezetett Mini otthonuktól mindössze egy percnyi távolságban egy kanyarban letért az útról, majd egy fának rohant. A baleset következtében a kocsiban ülő 30 éves Marc Bolan meghalt, barátnője többszörös sérülést szenvedett. A balesetkor egyikük sem használta a biztonsági övet. Az ekkoriban már részben elfeledett énekes tragikus halálával újra a figyelem középpontjába került. Balesetének helyszíne, az ütközést túlélt fa és Bolan síremléke zarándokhellyé, személye egy nemzedék ikonjává vált. Marc Bolan munkáit egy brit emlékbizottság gyűjti össze újrakiadás céljából, a még kiadatlan anyagokat pedig saját Marc On Wax márkanevük alatt jelentetik meg.

A balesetért önmagát hibáztató Gloria Jones teljesen összetört, és nehéz időket élt át. Később dalszerző fivére segítségével slágereket írt több művész, így a soul világában jól ismert Gonzalez számára. A Haven’t Stopped Dancing Yet diszkó világsiker lett, a 60-as években írott Tainted Love című kompozíciója a Soft Cell 1981-es sikerszáma volt.

Bolan és a T. Rex zenei örökségét talán a szintén angol glam metal banda, a 100 milliós lemezeladással és 45 év munkássággal büszkélkedő Def Leppard viszi tovább. Idén tavasszal megjelent tizenkettedik stúdióalbumuk címe, a Diamond Star Halos Marc Bolan által írt T. Rex-dal Get It On című dalának szövegéről kapta a nevét.

Nyugodj békében, drága Marc Bolan, és let’s get rocked Everybody!

Források:

Jewish Chronicle

https://ultimateclassicrock.com/ Classic Rock & Culture

https://www.jewage.org

Wikipédia szócikkek