Európa-bajnoki cím atlétikában, úszásban és tornában

2022.08.28.

A Maccabi Haifa bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe

Szó se róla, sikeres hónapon vannak túl az izraeli sportolók. Talán még sosem fordult elő olyan az izraeli sport történetében, hogy alig egy hét alatt három különböző sportágban is Európa-bajnoki címet ünnepelhessenek a szurkolók. Most viszont igen! Rómában az úszó Anastasia Gorbenko nyert, míg Münchenben a multisport Európa-bajnokságon atlétika a férfi maratoni futó csapat, tornában pedig Artem Dolgopyat. A labdarúgó nemzetközi kupákban a Maccabi Haifa a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott, míg az Európa-konferencialigában a Hapoel Beer Sheva szintén folytathatja, a Maccabi Tel-Aviv viszont hosszabbításban elbukott az utolsó akadályban.

Két éve, Budapesten, az Európa-bajnokságon némi meglepetésre győzött Anastasia Grobenko női 200 vegyesen, most Rómában címvédőként állhatott rajthoz. Ráadásul a kettő között, 2021-ben, Kazanban a rövidpályás kontinensbajnokságon is nyert ebben a számban, amelyben már 2018-ban, az ifjúsági olimpián is az élen végzett. Ám tavaly, a legfontosabb versenyen, Tokióban az olimpián nem jutott döntőbe, és néhány hónapja, a budapesti világbajnokságon sem szerepelt jól.

Az olasz fővárosban az előfutamok során a legjobb időt úszta, ám az eldöntőben már csak az 5. legjobb volt az övé. Igaz, futamában második lett, így nem számított, mert ezzel döntőbe jutott. Az első hosszon, pillangón egy tizeddel előbb érte el a falat, mint a második, s háton és mellen is a legjobban teljesítők között volt, az utolsó 50-re bő két másodperces előnnyel fordult. Még az is belefért, hogy gyorsan a legrosszabb időt ússza, mert 22 századdal előbb ért célba, mint az ezüstérmes holland Steenbergen. Több érmet nem szereztek az úszók, a férfiaknál, szintén 200 vegyesen, Ron Polonsky az 5. helyen zárt, ahogy a férfi 4X200-as gyorsváltó is. Míg a 4X200-as mixed (2 lány, 2 fiú) gyorsváltó a 6. helyen végzett. Lapzártánk után kezdődött Splitben a vízilabda Európa-bajnokság, s ez az első alkalom, hogy a férfi és a női izraeli válogatott kiharcolta a részvételt.

Ha valaki az úszó eredményeket böngészné!

München multisport Európa-bajnokságnak adott otthont, s szinte egy időben küzdhettek az érmekért, az asztaliteniszezők, az atléták, a kajak-kenusok és a tornászok. A férfi maratoni futók remekeltek, ám kicsit talán mégis keserű a szájíz. Bár minden éremből begyűjtöttek egyet, nem sokon múlt, hogy ezüst helyett még egy arany legyen. Két nappal 20. születésnapja előtt sokáig vezetett, és szinte győztesnek tűnt Maru Teferi, ám a hazai szurkolók biztatása mellett Richard Ringer a hajrában megelőzte. A dobogó harmadik fokára is izraeli atléta, Gashau Ayele állhatott, s izraeli végzett a 7. és a 9. helyen is (Getahun és Amare), így a csapatversenyt Izrael nyerte.

Este női 10 ezer méteren a 2018-as berlini győztes, Lonah Salpeter-ben bíztak az izraeliek. Két éve, a Covid járvány miatt elmaradt a Párizsba tervezett Eb, így a futónő címvédőként várhatta a rajtot, s új országos csúccsal, bronzérmet szerzett. Míg a már említett Maru húga, a csupán 18 esztendős Selamawit Teferi egyéni csúccsal az ötödik helyen végzett. Három nap múlva pedig 5000-en lett, szintén egyéni csúccsal nyolcadik. Másnap a Hanna Minenko hármasugrónő gyűjtött be egy bronzot. Említsük meg Blessing Akwasi Afrikah-t, aki férfi 200 méteres síkfutásban a döntőbe jutott és a 7., míg a női 3000 méteres akadályfutásban Adva Cohen remek hajrával a 8. helyen zárt.

Aki a többi eredményre is kíváncsi!

A tornászok Európa-bajnokságán Artem Dolgopyat immár olimpiai bajnokként sétálhatott a szerek közé, s kedvenc szerén, talajon megvédte a két éve, a törökországi Mersinben szerzett kontinensbajnoki címét, mögötte a magyar Mészáros Krisztofer lett a második.

Eredmények bővebben: https://tinyurl.hu/gXBv

A labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében a Maccabi Haifa ott folytatta, ahol Pireuszban abbahagyta, igaz ezúttal hazai pályán győzött 4–0-ra, az Apollon ellen Mohamed duplájának, a remek nyári szerzemény Pierrot-nak és egy öngólnak köszönhetően. Limaszolban alig félóra elteltével már csak kettő maradt az előnyből, ám több gól már nem esett, így jöhetett a Crvena Zvezda a BL főtábláért. A párharc mindkét találkozóját nézhették a magyar focirajongók is, s a haifai találkozón azt láthatták, hogy Pierrot bő negyedóra után vezetést szerzett, de egy megpattanóval és egy szép találattal a szünet előtt fordítottak a vendégek. A második félidő elején Haziza beívelését Pierrot bólintotta a kapuba, s tíz perccel később Chery bombája után ismét a Maccabi került előnybe és nyert is.

A Haifa korábban kétszer jutott a BL csoportkörbe: a 2002/03-as szezonban hazai pályán, az akkor még remek Manchester Unitedet is legyőzte 3–0-ra, végül a négyes harmadik helyén végzett. A 2009/10-es idényben viszont pont és rúgott gól nélkül zárt az utolsó helyen. Két év múlva csak az utolsó akadályban botlottak el a zöldek, ráadásul csak 11-esekkel maradtak alul a belga Genk ellen. Míg tavaly már az első kör után véget értek az álmok, Kajrat ellenében. Érdekesség, hogy a következő fordulóban, a CZ ütötte ki simán a kazahokat.

A múltidéző után a visszavágó: Belgrádban félóra elteltével Sundgren körülményeskedett, majd Goldberg nem elrúgta a labdát, hanem Pesichez passzolt, aki élt a lehetőséggel… Két perccel a szünet előtt Ivanic gólját követően már összesítésben is jobban állt a szerb bajnok. Még nem volt vége a félidőnek! A kétperces ráadás végén, egy szöglet után a VAR segített, és kezezés miatt büntetőhöz jutott a Maccabi. Haziza lövését Borjan hárította, de Taylor játékvezető még engedte a játékot, s Sundgren javította hibáját, labdát szerzett, vezette néhány métert, majd 25-ről ellőtte, Borjan pedig bevédte…

A második játékrészben többet és veszélyesebben támadott az izraeli bajnok, ám eredmény nélkül. Az utolsó percben Atzili bosszankodott, hogy hiába pattant hozzá a labda, az angol bíró nem alkalmazott előnyszabályt. Aztán már Atzili is örült. Ő végezte el a szabadrúgást, a kapu elé ívelte a labdát, amelyet Pavkov rosszul talált el, és az a kapuba vágódott. Ezzel a Haifa egyenlített, majd kibírta a jelzett három helyett hét percre duzzadó hosszabbítást, így kiharcolta a BL-főtáblára jutást is. Itt a következő ellenfelekkel találkozik a Haifa: PSG, Juventus, Benfica.

Az Európa-konferencialigában (Ekl) a Maccabi Tel-Aviv Jovanivic, és a PSV-től visszatért, 35 esztendős, ezúttal csereként beállt Zahavi góljaival 2–0-ra verte az Arisz-t. Görögországban Glazer kiállítása miatt bő félórát játszott emberhátrányban a Tel-Aviv. Ráadásul a piros lap után rögtön gólt is kapott. Zahavi ismét beállt, s ismét gólt szerzett, a házigazda ugyan végül 2–1-re győztek, de ez csak szépségtapasz lehetett.

Az Ekl csoportkörébe jutásért a Nice következett otthon. Zahavit nem be-, hanem lecserélték, s a helyére érkező Perica lőtte a győztes gólt. A visszavágón a gallok nyertek 1–0-ra, jöhetett a ráadás, melynek első félidejében kiállítottak egy hazai játékost. Ennek ellenére hat perccel a vége előtt a Nice szerzett újabb gólt és jutott tovább.

Egy fordulóval korábban úgy gondoltuk a Hapoel Beer Sheva-ra nehezebb feladat vár, ehhez képest Yosefe és Selmani találataival győzött Luganóban. Aztán hazai pályán akadt némi ijedtség, de a svájciak kihagyták az első félidő hajrájában megítélt 11-est. A második félidőben ugyan már sikeresen lőtték a helvétek a büntetőt, ám előtte kettő, utána pedig egy gólt kaptak, így a Beer Sheva kettős győzelemmel lépett tovább.

A csoportkörért Craiova otthonában 1–1-re végzett, a skót Walsh mindkét csapatból kiállított egy játékost. Hatuel szerzett előnyt a Hapoelnek, amely ismét büntetőből kapott gólt. Hazai pályán sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem esett gól. A 11-es párbajban az izraeli egyszer sem hibázott, míg a román kétszer is megtette. Ezzel a Hapoel Beer Sheva az Ekl csoportkörébe jutott, ahol a Villareal, az Austria Wien és a Lech Poznan vár rá.

A férfi kosárlabdázók augusztus utolsó hetében két világbajnoki selejtezővel hangoltak a szeptember első napján rajtoló Európa-bajnokságra. Az izraeli válogatott az előző körben remeklő finnekhez utazott, a találkozó érdekessége az volt, hogy pénteken aztán éppen a finnek ellen kezdi meg az Eb-t. Ezért kérdés volt, hogy a felek mennyire titkolóznak, s mennyire tekintik felkészülési meccsnek az első összecsapást. Nos, Tamperében az első negyed közepéig ugyan vezetett Izrael, ám a finnek fordítottak és a második negyed végén már tízzel álltak jobban. A záró etapban ugyan egyszer egy pontra olvadt a különbség, ám végül Finnország 79–73-ra nyert, s így egyre nehezebb lesz kijutni a világbajnokságra, mindenesetre Izrael lapzártánk után Svédországot fogadta. Az Eb-n a finnek után a hollandok, a vébéselejtező előző körében vetélytárs lengyelek, a szerbek, s végül a(z egyik) házigazda csehek jönnek a csoportban.

A kosárlabda Eb honlapja