Weisz Péter: Nem hiszek a különbségekben

Kovács Szilárd
2022.08.29.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából életútja, szakmai munkássága, egyházközi tevékenysége elismeréseként Novák Katalin  köztársasági elnök Magyar Érdemrend Tisztikeresztje  kitüntetést adományozott Weisz Péternek, a Bugát Pál Kórház főigazgatójának.  Az elismerést  Weisz Péter 2022. augusztus 19-én Budapesten,  az államalapítás napja alkalmából, a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttesben rendezett központi ünnepségen  vette át.

 

Gratulálunk ehhez a kitűntetéshez!

Köszönöm, hihetetlen jó érzés! Tíz évente lehet állami kitüntetést kapni és én az egyházközi tevékenységemért 2011-ben kaptam lovagkeresztet. Ennél nagyobb elismerést még életemben nem kaptam.

Az ilyen rangos elismerésekhez mindig jár egy indoklás! Mi volt ez az ön esetében?

Az indoklásban szó szerint az állt: „mély elhivatottságú, szakmai, kórház-igazgatói munkája és közösségformáló tevékenysége miatt” érdemelte ki ezt a díjat. Ezzel a pár szóval azt hiszem tökéletesen leírták azt, amiért évtizedek óta dolgozom.

Nem csak kórházigazgatóként, de a gyöngyösi zsidó közösség oszlopos tagjaként is hatalmas munkát végzett az utóbbi években! Hogyan erősödött meg  a hitközösség?

Hatalmas munka volt, ugyanis 35 év után támasztottam fel a Gyöngyösi Zsidó Hitközséget. Nagyon kis számú zsidó maradt Gyöngyösön. 2011-ben, amikor én odakerültem külsősként, majd igazgatóként a kórházba, elszármazott barátaimat kérdeztem meg, hogy vannak-e zsidók a városban. Szépen lassan találtuk meg egymást és egyszer csak azon kaptam magam, hogy már vagy két tucat ember keresett fel, akkor leültem az egyik elszármazott barátommal, Ferenczfalvi Kálmánnal, aki valóságos ikon Gyöngyösön. Az édesapja keresztény ember volt , aki a II. világháború alatt több mint 2800 zsidót mentett meg. Talán pont ez a beszélgetés adta meg a kezdőlökést ahhoz, hogy újra szervezzem a közösséget.

Mikor született meg a közösség végül?

Miután több mint húsz zsidó megkeresett, a huszonegyediknek azt mondtam; nem fogadok el semmit, de látta-e A tanú című filmet? Megkérdezte tőlem, miért? Azért, mert majd egyszer kérni fogok magától valamit -feleltem neki! 2014 decemberében, Haunkká előtt összehívtam egy baráti társaságot és közfelkiáltással létrehoztuk újra a Gyöngyösi Zsidó Hitközösséget.

Olyan egyszerűnek hangzik! Valóban az volt?

Nem volt könnyű munkánk, hiszen nem az ellenségektől kell félni, hanem a barátoktól. Volt olyan tagja a közgyűlésnek, aki nem akarta megszavazni a tagságunkat, ezért nem is jelent meg a szavazáson, de végül felvételt nyertünk a MAZSIHISZ-be. Igyekszünk a lehető legtöbbször összejönni, leginkább szombat délutánonként, imakönyvet olvasunk, Sábátkor a hetiszakaszt magam olvasom fel. A ZSIMA  és a MAZSIHISZ IS sok segítséget nyújtott már nekünk és remélem hamarosan lesz rabbink is a támogatásukkal. Emlékszem még azokra az időkre, amikor persona non grata voltam egy rövid ideig, de Róna Tamás főrabbi akkor is mellettem állt, ezt sosem felejtem el. Fontos, hogy sűrűsítsük a foglalkozásainkat és megtartsuk a temetői mártír megemlékezéseket is.

Hány főből áll a közösség?

A legnagyobb ünnepeinket, a Haunkkát és Purimot több, mint háromszázan szokták látogatni, ami gyönyörű szám.

Miben látja az erejét annak, hogy ilyen gyorsan fejlődik a gyöngyösi zsidó közösség?

Azt szoktam mondani, hogy nem hiszek a különbségekben, én mindig azt kerestem, ami összeköt bennünket.

Hogy látja a közösség jövőjét?

Nagyon sok változás áll előttünk! 20 millió forint állami támogatásból megújult a kis imaházunk, ennek pont a napokban volt a műszaki átadása. Indítjuk az őszi szabadegyetemeket a zsidóság története, a zsidó vallási és kultúra témakörökben, kiváló szakmai előadókkal. Tavasszal egy rendhagyó kántor hangversennyel készülünk; három operaénekes és három tehetsége kántor mutathatja meg a tudását egy kis csavarral, az operaénekesek zsidó dalokat, a kántorok pedig operát énekelnének.

Fontos megemlíteni a Barankovics Izraelita Műhelyben végzett munkáját! Ott mivel készülnek?

A Barankovics Izraelita Műhely megállapodása van számos helyi iskolával, ahol előadásokat tartok a teremtés történettől kezdve napjainkig a zsidóság életéről. Külön kiemelném az Együttélés magyarországi történelme: Zsidó és keresztény vallású magyarok együttélése illetve az Akik zsidóként alkottak nagyot című előadásainkat is. Egyetemeken is tartunk előadásokat, többek között a Károli Gáspár Református Egyetemen, a SOTE-n, Szegeden és Pécsett is.