Egy sokoldalú művész

2022.08.31.

Zádor István, született Weisz István, grafikus, festő és portréfestő, Weisz Gyula és Jokly Sarolta fiaként látta meg a napvilágot 140 évvel ezelőtt Nagykikindán. Rá emlékezünk.

Zádor István (1882-1963)

A középiskola elvégzése után banktisztviselőként dolgozott, és munka mellett képezte magát a budapesti Mintarajziskolában. Később Párizsban, majd Firenzében folytatta tanulmányait. A Műcsarnok 1907-ben rendezett tárlatán szerepelt először. 1912-ben az állami illusztráció-díjat, 1913-ban a Lipótvárosi Kaszinó-díját, 1919-ben pedig egy enteriőr képével a kis aranyérmet nyerte el.

Zádor István: Enteriőr

Az I. világháború alatt hadirajzoló volt Vadász Miklóssal és Vaszary Jánossal, 1918–19-ben riportrajzokat készített. A kommün bukása után Weimarban, majd Münchenben élt. Rajzait, litográfiáit és rézkarcait külföldön is elismerték. Német városokról 80 lapból álló rézkarc-sorozatot, magyar városokról és Budapestről litográfiasorozatot adott ki.

Zádor István: Budai látkép, rézkarc

1927-ben számos rajzot és litográfiát készített szentföldi útjáról. Élete során sok rajzát és grafikai lapját állították ki a bécsi Albertinaban, a londoni British Museumban, a Szépművészeti Múzeumban és más külföldi gyűjteményekben is.

Zádor István: Jeruzsálem

Visszatérve Magyarországra a Szinyei Merse Pál Társaság egyik alapító tagja lett. A Szolnoki Művésztelep rendszeres látogatója volt az 1930-as években. 1938-tól Hollandiában élt, és csak a II. világháború után tért ismét haza.

Zádor István: A szolnoki művésztelep kertjében, 1935.

Művészetére hatással volt a nagybányai művésztelep, a szecesszió stílusa és Fényes Adolf szimbolikus világa.

Zádor István: Önarckép

Zádor István: Önarckép

Zádor sokoldalú stílusa grafikusként és festőként is megmutatkozott. Számos önarcképe mellett festőként főleg portréival és enteriőrjeivel vált ismertté, melyek a szecesszió mellett a realizmus jegyeit is magukon viselik.

Zádor István: Hölgy kalapban

Zádor István: Hölgy arany selyemkimonóban

 

Forrás:

Zádor István