Készülődés az őszi ünnepekre I.

Orbán Anna
2022.09.12.

Üdvözlő kártyák

Utóbbi időben a gyerekeknél megfigyelhető egy merőben új és meglepő trend, jelesül, hogy kitörő lelkesedéssel fogadnak mindent, ami postán jön, vagy megy. Használjuk ki a lehetőséget és küldjünk igazi lapokat, igazi borítékokban családtagjainknak és barátainknak Ros Hásáná alkalmából!

Íme, négy könnyen kivitelezhető újévi üdvözlőlap ötlet, egészen kicsikkel is könnyen elkészíthető és az alapanyagok szinte biztosan megtalálhatóak otthon.

 

Lépesmézes, méhecskés

Szükségünk van fehér lapra, sárga temperára, vagy akrilfestékre, ecsetre és egy darab buborékfóliára a léphez, a méhecskéhez pedig egy gombra és fekete lakkfilcre.

A buborékfólia darab buborékjait befestjük, a kivágott lapra fordítjuk és a gyermek hüvelykujjal szép akkurátusan rányomkodja a papírra, buborékonként. Én a műveletet megelőzően véletlenül kipukkasztottam a buborékokat, ami utólag jó ötletnek tűnt, mert a kipukkasztást elkerültek alól kissé kispriccelt a festék.

A megszáradt lapra írjunk üzenetet és helyezzünk el méhecskét. Vagy egy csíkozott sárga gomb, vagy narancs festékes hüvelykujj lenyomat segítségével. A hüvelykujj lenyomatokra a filccel rajzoljunk szárnyakat és arcot.

Gránátalmás üdvözlőlap

A gránátalma az egyik legismertebb újévi “szimán”, azaz jelzésértékű étel. Emlékeztet a 613 parancsolatra és Izrael terményei közül való. Egészen jellegzetes formája miatt könnyen készíthető egyszerű krumplinyomat. Szükségünk van egy kisebb burgonya felére, ecsetre, piros és barna temperára, vagy akrilfestékre, egy radíros végű ceruzára, fehér lapra és egy éles késre a faragáshoz. A félbevágott burgonyába rajzoljuk rá egy kifogyott tollal a formát, a közepét vájjuk ki egy hegyesebb kiskanállal. A festéket hígítsuk, fessük be a krumplit, vagy mártsuk a higított festékbe és már kezdődhet is a nyomtatás. A formák belsejét töltsük meg “magokkal” úgy, hogy a radíros végét a ceruzának bemártjuk a festékbe és szépen kitöltjük a gránátalmákat.

Gombszemű halak

 

Az újévi halevés sok gyermeknek komoly gondot okoz, de halnyomdát mindenki szívesen készít. A fentiekhez hasonlóan vájjunk ki egy fél krumplit, keverjünk ki festéket, és némi csillámpor is elengedhetetlen a megfelelő hal-hatás eléréséhez. A pikkelyeket a kissé megfaragott radírral nyomjuk a testbe. Keressünk néhány színes gombot, vagy csak simán rajzoljunk szemet és uszonyt a halakra. Ügyeljünk a kóserságra, legyen a halnak jó sok pikkelye és két pár úszója!

Klasszikus almanyomda

Talán a legismertebb újévi szokás a mézes alma fogyasztása. Készítsünk egy apróbb fél alma segítségével almás üdvözlőlapot!

Szükségünk van továbbá tetszőleges színű temperára, vagy akrilfestékre, ecsetre és fehér lapra. A félbevágott almát a szárával együtt alaposan festékezzük be és nyomjuk a papírra. Kicsit tartsuk ott és óvatosan vegyük fel, elkerülve az elkenődést.

Fessünk magokat a magházba, írjuk meg a jókívánságainkat és száradás után mehet is a borítékba!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó szórakozást!

Újévi rejtvény alsósoknak

crossword-O4A2xKIey8

 

Almás kuglóf kicsit másképp

Az újévi almás sütik széles skáláján talán a klasszikus almás mézes süteményt kedveltem legkevésbé, mert hamar kiszáradt, túl édes volt és túl fahéjas. Az alapreceptet átdolgozva készült ez a nagyon egyszerű, egy edényben összeállítható, pár perc előkészületet igénylő kuglóf.

Hozzávalók egy kisebb kuglófhoz:

  • – 3 db közepes alma
  • – 2 db tojás
  • – 1 dl olaj, vagy olvadt vaj
  • – 10 dkg liszt
  • – 12 dkg zab (lehetőleg kásának való)
  • – 2 ek méz
  • – 2 ek barnacukor
  • – vanília
  • – 1 ek sütőpor, vagy szódabikarbóna
  • – csipet só

Mázhoz:

  • – 3 ek porcukor
  • – 1½ ek almalé, a reszelt almából

Az almákat lereszeljük, egy maréknyit kicsavarunk a mázhoz és félretesszük. Mindent egy keverőtálba borítunk és odaadjuk csemetéinknek, hogy bátran kavarják össze. A kuglófformát alaposan kikenjük olajjal, beletesszük a tésztát és 170 fokon nagyjából negyven perc alatt készre sütjük. A tésztához adhatunk még egy reszelt répát, az is újévi étel és jól is mutat. A kuglófot 10 percig hűtjük, addig nem zaklatjuk. Ezután fordítjuk egy nagyobb tányérra és kikeverjük a mázat. Egy zacskóba töltjük, apró lyukat vágunk és a teljesen kihűlt kuglófot díszítjük mi, vagy a gyerekek, ha megígérik, hogy nem fogyasztják el a mázat a zacskó egy kisebb darabjával együtt. Kellemesen édeskés süteményt kapunk, napokig friss marad.

 

Jó étvágyat!

Sáná Tová!