Amikor egy világsztár szembesül a holokauszttal

2022.09.18.

Lisa Kudrow színésznő kétségkívül a Jóbarátok sorozattal szerezte meg hírnevét. Hollywood egyik legismertebb arca, akiért milliók rajonganak évtizedek óta. Nem olyan rég szembesült azzal, hogy családja is érintett a holokausztban, és ez az egész életét megváltoztatta.

 

Színésznő, producer

Lisa Kudrow színésznő már korábban is fel-fel tűnt filmekben, de az átütő sikert a Jóbarátok című szitkom, Phoebe-jeként érte el. A sorozattal hat jelölésből egy Primetime Emmy-díjat, tizenkét jelölésből két Screen Actors Guild-díjat, továbbá egy Golden Globe-jelölést kapott. 2005-ben producerként, forgatókönyvíróként és főszereplőként vett részt a HBO A visszatérés című sorozatának elkészítésében. 2014-ben a sorozat egy második évadot is kapott, Kudrow-t legjobb női főszereplőként mindkét évadért egy-egy Primetime Emmy-díjra jelölték. A 2011 és 2015 között futó Web-Terápia című online vígjátéksorozatot megalkotóként, forgatókönyvíróként és vezető producerként jegyzi. Filmszerepei közt található a Romy és Michele (1997), a Nem ér a nemem! (1998), a P.S. I Love You (2007), valamint a Rossz szomszédság (2014), csak hogy néhányat említsünk a rengetegből.

2010-ben producerként vett részt, a magyarra fordítva Mit gondolsz, ki vagy? című sorozat elkészítésében. Ebben családfakutatók és történészek segítségével kutatják fel híres emberek családját. A sor pedig egyszer csak Lisára került és ekkor az egész élete megváltozott.

Lisa, a zsidó

Lisa Kudrow mindig is nyíltan beszélt zsidó származásáról. Apai nagyszülei David Kudrow és Gertrude Farberman zsidó bevándorlóként érkeztek Amerikába Belarusziából. A színésznő anyai nagyapja Henry Stern, magyar zsidó volt, anyai nagyanyja pedig Németországban született orosz zsidók gyermekeként. Lisa nem volt vallásos, de a zsidóság mindig is foglalkoztatta.

„Én döntöttem úgy, hogy legyen bar mitzvám. Minden zsidó gyereknek, akit ismertem, volt, ezért én is akartam. A családunknak volt egy rabbi barátja, ő adott kazettákat, hogy tanulhassak, felkészülhessek az imákra, amiket el kellett mondanom. Utána láttam a Hegedűs a háztetőn filmet, tudtam, hogy abban a térségben játszódik, ahonnan a családom származik, és nagyon szépnek találtam. Elmélyedtem a vallásban, vettem magamnak sabbati gyertyákat, és a kis szobámban megtartottam magamnak a szertartást. Nem sokáig tartott ez az időszak, de az iskolában például minden olyan órát felvettem, ahol a zsidó történelemről volt szó, mert nagyon érdekelt” – mesélte Lisa Kudrow nemrégiben egy podcast adásban, ahol arról is szót ejtett, hogy családja mit mesélt neki a történetükről.

 

Apám anyai ágán vagyunk érintettek a holokausztban. Apám mesélt nekünk a holokausztról, de én túl fiatal voltam ahhoz, hogy ezt halljam, kb. 6 éves lehettem. Nem sokkal később volt egy történelmi sorozat a tévében, aminek egyik része a holokausztról szólt. Azt apuval néztük. De azt hiszem, ahhoz is túl fiatal voltam. Utána nem tudtam elaludni, mert kiderült, hogy gyerekeket is érintett. Én pedig addig azt hittem, hogy a gyerekek mindig biztonságban vannak. Talán ennek a következményeképpen, tudtam a holokausztról, de az nem jutott el hozzám, hogy a családom is érintett volt. Pedig a nagymamám is mondta, amikor kb. 7 éves voltam, hogy a szüleit Hitler ölte meg. Én meg: miről beszélsz? Ő egy sorozatgyilkos volt? Ő meg elkezdett sírni.  Nagyon furcsa ez a hülye tagadás dolog” – fogalmazott Kudrow.

 

Szembesülés a múlttal

Lisa Kudrow igazán akkor értette meg a holokauszt tragédiáját, és hogy mi történt a családjával, mikor elkezdték forgatni a Mit gondolsz, ki vagy te? című műsor róla szóló epizódját. A stábbal el is utaztak oda, ahonnan apai nagyszülei származtak és ahol meghaltak.

Voltak halálosztagok, amelyek körülbelül egymillió zsidó meggyilkolásáért voltak felelősek Galíciában. Egyszerűen összeterelték és lelőtték, majd tömegsírokba temették őket. Néhány ember elmenekült, és később emlékművet állított, így most jelzi egy emléktábla, hogy pontosan hol történt, de sok helyen, szerte Fehéroroszországban, Ukrajnában és más területeken egyáltalán nincs semmilyen emléktábla. Szerencsésnek tartottam magam, hogy láthattam, mert még mindig vannak olyanok, akik azt mondják, hogy ez nem történt meg” – fogalmazott a színésznő, aki azt is őszintén bevallotta, hogy mennyire nehezére esett a szembesülés.

 

A forgatás közben volt, hogy azt éreztem, hogy ebből még egy percet nem tudok megcsinálni. Beszéltem pl. egy férfival, aki gyerek volt és elmesélte, hogy végignézte a borzalmakat.  És gondolkoztam Hitleren és a rengeteg katonáján, akik mind agymosottak voltak, és megtették, amit meg kellett tenniük és utána egész életükben ezzel a tudattal kellett élniük. Annyi élet lett tönkretéve!” – mondta Lisa Kudrow a podcastban.