Idegenvezető és szolga

A.Rabbi
2022.09.21.

Tisztelt Rabbi, meg tudná mondani, hogy mi a zsinagógában funkcionáló rabbi feladata? Több személyt is kérdeztem erről, mindegyik mást mondott. Köszönöm a választ.

 

A Rabbi válaszol:

Azt gondolom, hogy ha három rabbit kérdezne meg, valószínűleg három egyedi választ kapna a kérdésére. Talán azért, mert mindegyikük három különböző közösséget szolgál, különböző emberekkel, különböző igényekkel és vágyakkal. Most az én véleményemet írom meg a kérdésről, ahogy én gondolkodom a rabbi feladatairól.

Egy rabbi azért van ott, hogy szolgálja a közösségét, odafigyeljen a legapróbb részletekre is, és biztosítsa jelenlétével, szavaival az élet minden területén azokat, akik hozzá fordulnak. Ez a vallási szükségletek kielégítésével kezdődik. Néhány embernek szüksége lehet némi útmutatásra a vallási szokásokhoz, a zsidóság megéléséhez és a válaszok megtalálásához. Aztán ott van a társadalmi szempont. Vannak, akiknek tanácsadásra van szükségük a házasságukhoz, míg másoknak támogatás az élet nehézségeihez, míg másoknak segítségre lehet szükségük a traumák és gyász feldolgozása terén.

A rabbi minden, és még sok más. Mindez csupán reaktív, az, hogy egy rabbi hogyan reagál a közösségére, és hogyan szolgál megfelelően. De van a rabbi proaktív oldala, az, amelynek ösztönöznie kell a növekedést, amelynek elő kell mozdítania az egységet az adott közösségben, és elő kell mozdítania a zsidó identitást és büszkeséget a gyülekezet körében.

Leginkább fel kell állnia, és bele kell néznie a közössége szemébe, és meg kell látnia, mit tehet annak érdekében, hogy minden szempontból jobbá tegye azt a közösséget, vallási és társadalmi szempontból egyaránt.

Mondanom sem kell, hogy a fentiek mindegyikét úgy, hogy az legyen átitatva és megtestesülve a Tóra szellemével; mivel a Tóra a mi útmutatónk az erkölcsi, etikai és vallásilag produktív élethez.

A rabbi az idegenvezető a közösségekben, és még valami, ami nagyon fontos: a rabbi szolgája a közösségnek, de nem rabszolgája. Egy normális egészséges közegben a rabbi nagyon mély tiszteletnek örvend, tudásával, példamutatásával, és a közösség felé megnyilvánuló odaadásával.

A Rabbi