Sáná Tová! – Táslich, kenyérrel, vagy anélkül?

Orbán Anna
2022.09.25.

A Táslich, ami szó szerint „eldobást, elküldést” jelent, egy szertartás, amelyet Ros Hásána első napjának délutánján hajtunk végre. A szertartás során szimbolikusan levetjük magunkról az előző év bűneit úgy, hogy kenyérmorzsát dobunk természetes, lehetőleg folyó vízbe. A rituálé során olyan dolgokra gondolunk, amelyeket az elmúlt évben rosszul csináltunk, majd elküldjük őket, és a következő évre javulást ígérünk. A gyerekek könnyen megértik a jobbra vágyás és a „bocsánatkérés” gondolatait, így egy egyszerű, életkoruknak megfelelő Táshlich szertartáson való részvételük nagyszerű módja annak, hogy megértsék a szokást, miközben vidám családi hagyományt teremtünk. Nem minden zsidó közösség dobja a morzsákat, vannak, akik a Táslich szertartás során a tórai idézetek felolvasása közben a ruháik zsebeit, szegélyét rázzák ki, hogy ne maradjon “bűn” az előző évről.

Ha nincs a közelben élővíz

Akár a fürdőkádnál is elvégezhetjük a gyerekekkel a Táslichot, fürdőszobai krétával írjunk, rajzoljunk a belsejére olyan gondolatokat, amiket szeretnénk elküldeni magunktól, majd eresszünk rá vizet.

Gedáljá böjtje

Tisri hónap harmadik napján Gedáljára emlékezünk, aki az első Szentély pusztulása utáni időszakban élt. Amikor Nebukadneccar, Babilon királyának seregei elpusztították az első Szentélyt és Jeruzsálem városát, a Júda földjén élő zsidók többségét Babilonba hurcolták, vagy száműzték. Az elszegényedett zsidók kis számú megmaradt lakosságának megengedték, hogy Júdában maradhassanak, hogy a föld ne maradjon műveletlenül. A megmaradt zsidók kormányzására a király egy zsidó vezetőt, nevezett ki kinek neve Gedalia ben Achikam volt. Sok zsidó, aki elmenekült az országból Júda babilóniai hódítása során, a Jordán keleti oldalán telepedett le, Moavban, Edomban és Ammonban. Most ők és mások, akik távolabb éltek, visszatértek otthonaikba, hogy élvezzék a viszonylagos békét a babiloni uralom alatt. Gedalia és Jeremiás próféta azt tanácsolták a zsidóknak, hogy fogadják el a babiloni uralom igáját. Gedalia őszinte erőfeszítéseket tett a zsidó nemzet megmentésére. Uralma azonban csak két hónapig tartott.

Sajnos a zsidók között voltak árulók, akik féltékenyek voltak Gedalia hatalmára és babilóniakkal sem akartak békét. Belis, Ammon királya is nagyon keserű volt és elhatározta, hogy csellel pusztítja el Júda országát. Megkörnyékezte az árulók egyikét, Ishmael ben Netaniat, Júda egykori királyi családjának leszármazottját, hogy vele összeesküvést tervezzen Gedalia meggyilkolására.

Tisri hónapjának egyik estéjén Ishmael megjelent egy összejövetelen, melynek Gedalia volt a házigazdája. Más vendégek figyelmeztették Gedaliát Ishmael gonosz szándékaira. Gedálja nem hallgatott a szóbeszédre. Rosszul tette. Ismael ben Netania orvul megölte Gedalját, a zsidókat és a babilóniai katonákat, akik ott voltak az összejövetelen. A bátor Gedaljára emlékezve napkeltétől napnyugtáig böjtölnek a felnőttek a Ros Hásáná utáni első napon.

Készítsünk méztartót!

Üvegből már csináltunk ajándék méztartót, most készítsünk egyszerű tartókat az ünnepi asztalra. Szükségünk van annyi almára, ahány tartót készítünk, mondjuk gyermekenként egyet. Válasszuk ki a legszebb almákat, mossuk és szárítsuk meg őket. Vágjuk le a tetejüket, hegyes késsel jelöljük meg a kikaparandó rész szélét és vagdossuk apróbb darabokra a magházat. Egy kiskanál segítségével a gyerekek kikaparhatják a belsejét. Vágjunk egy V alakú formát az alsó rész szélére a kanálnak. Töltsük meg mézzel és használjuk az ünnepi vacsora végéig, majd fogyasszuk le a mézzel átitatott almákat. Ha megmaradnak, másnap tegyünk kis darab vajat a kivájt közepébe és 180 fokon 20 perc alatt süssük meg őket köretnek.

“Kakaós”

A kedvenc újévi reggelink a folyós kakaós kalács. Volt már szülinapi torta is, annyira szeretjük. Sok töltelékkel, vagy rengeteggel, kicsit szárazon tejbe mártva, vajjal kenve, bárhogy. Le is fagyaszthatjuk kész állapotában. Sokáig nem mertem megsütni, mert roppant bonyolultnak tűnt, szerencsére első próbálkozásra jól sikerült, most megosztom a receptjét. Kétféleképpen csinálom, egy órát kelesztve, hosszan dagasztva, akkor kalácsosabb eredményt kapunk, vagy röviden dagasztva, kelesztés nélkül, több zsiradékkal, akkor még kakaósabb a végeredmény.

Hozzávalók két nagy, vagy négy kisebb kalácshoz:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás + 2 sárgája
  • 18 dkg vaj, margarin
  • 1,5 dl meleg víz
  • ½ dl gyümölcslé
  • 1 kiskanál só

Töltelék

  • 3 tojásfehérje
  • 1 bögre kakaópor (3 dl-es)
  • 2 bögre cukor
  • 2 dl olaj, vagy olvadt vaj
  • 2 evőkanál meleg víz, vagy fél presszókávé

Az élesztőt a meleg vízben egy kanál cukorral felfuttatjuk, a tésztát bedagasztjuk, duplára kelesztjük és elosztjuk annyi részre, ahány kalácsot szeretnénk. A tölteléket csomómentesre keverjük. Téglalapra nyújtjuk, olajjal lekenjük, a tölteléket bátran egy kanállal elosztjuk, széleket kihagyva. Rövidebb oldalról felhajtogatjuk. Tojással lekenjük és 180 fokos sütőben, nagyságtól függően 35-45 perc alatt sötétebb aranybarnára sütjük.

Tipp:

Sütés előtt az egyik rudat felszeleteltem, egymás mellé sorakoztattam a fektetett szeleteket egy babka formában, lekentem tojással és 30 perc alatt készre sütöttem.

Jó étvágyat!

 

 

 

Sáná Tová!