Nemzetek Ligája: megnyerték csoportjukat a labdarúgók

2022.10.02.

Kiharcolták a világbajnoki részvételt a női vízilabdázók

Saját kezébe vette sorsát az izraeli labdarúgó válogatott és utolsó meccsétől függetlenül megnyerte csoportját, így a következő kiírásban már a legmagasabb osztályban, az A-ligában szerepelhet. Míg a kupacsapatok felemásan szerepeltek szeptemberben.

A nemzeti sportnak számító kosárlabda Európa-bajnokságán a várakozás alatt teljesített az együttes és még a csoportból sem jutott tovább. Nem úgy a női pólós alakulat, amely nem csak továbblépett, de először vívta ki a jogot, hogy világbajnokságon szerepelhessen.

Szeptember 24-én Tel-Avivban fogadták az izraeli labdarúgók Albániát a Nemzetek Ligája B Ligájában. Az izraeli együttes korábban kétszer játszott döntetlent Izlanddal, míg Albániában győzni tudott. A csoport negyedik tagját, Oroszországot – mint ismert, a háború miatt – az UEFA kizárta minden tornáról. A következő volt a képlet a mérkőzés előtt: ha Izrael nyer, akkor az Albánia-Izland meccstől függetlenül a csoport élén végez és feljut a legjobbak közé. Döntetlen esetén izgulni kell, ha Izland nem nyer az is jó, míg többgólos Izland siker a szigetországiak elsőségét jelenti, egygólos győzelemnél pedig a több rúgott gól, vagy akár sorsolás dönt. Ha Izrael veszít, csak a döntetlen a megfelelő eredmény. Illetve az albánok csak két győzelemmel lehetnek elsők. Nos, ennek megfelelően, a találkozó elején inkább a vendégek támadtak, aztán az első félidő közepén már átvette az irányítást az izraeli válogatott, de csak helyzetekig jutott. A második játékrészben viszont Weissmann révén már egy perc elteltével megszerezte a vezetést. Bár az albánok próbálkoztak, de veszélytelenül. Aztán ahogy haladt az idő, egyre több kontra végén volt esély, hogy Izrael lezárja a mérkőzést, ám kimaradtak a lehetőségek. Ez két perccel a vége előtt megbosszulta magát, ugyanis egy szöglet utáni ki/lepattantót a Ferencváros korábbi csatára, Myrto Uzuni bombázott pazarul a jobb felsőbe. Ám még nem volt vége, a hosszabbítás második percében egy középre ívelésnél hibázott az egyik albán védő, Tai Baribo köszönte az ajándékot és hat méterről a kapuba passzolt. És megkezdődött a visszaszámlálás. Már csak öt perc, négy, három… majd végre a litván Rumsas háromszor fújt a sípjába. Izrael nyert és feljutott az A-ligába. Jöhetett az ünneplés!

Tai Baribo ünneplése a győztes gól után

 

A Bajnokok Ligája eddigi két mérkőzése után viszont már nem lehettek olyan boldogok az izraeli focirajongók. Persze az is öröm, hogy idén újra van izraeli csapat a BL főtábláján. A Maccabi Haifa elsőre Lisszabonban lépett pályára a Benfica ellen. A portugálok ugyan több lehetőséget is kidolgoztak, de az izraeliek jól védekeztek és olykor ellentámadásra is jutott erő, ám gól nem született. A második félidő nem indult jól, a hazaiak öt perc után vezetést szereztek, majd újabb öt perc elteltével növelték az előnyt, végül 2-0-ra nyertek.

A második körben a világsztárokkal teletűzdelt PSG látogatott a kikötővárosba. Érdemes megnézni, miként fogadták a játékosokat a pályára kísérő gyerekek Lionel Messit.

A 24. percben pedig már a felnőttek, a haifai szurkolók ugráltak egymás nyakában, ugyanis Chery góljával meglepetésre az izraeli bajnok vezetett.

Chery gólöröme a PSG ellen

Szűk negyedóra múlva egy kisebb védelmi hibát kihasználva Messi egyenlített. A második félidő elején több veszélyes hazai támadást is láthatott a publikum, ám rendre hiányzott a pontosság, vagy a napokban a magyar szurkolók szívét is elkeserítő Donnarumma védett. A játékrész közepén aztán Messi remek passzát Mbappe értékesítette, nem sokkal a vége előtt a harmadik párizsi csatárász, Neymar is betalált. Ráadásul négy nappal később, a bajnokságban is elveszítette veretlenségét a Haifa miután a Hapoel Jerusalem vendégeként simán, 3-0-ra kapott ki.

A folytatásban, október 1-én bajnoki rangadó, a Maccabi Tel-Aviv vár(t) otthon a Haifára, míg négy nappal később, a BL-ben az utóbbi időben nem túl acélos, szintén két zakóval rajtoló Juventus vendége lesz. Az Európa-konferencialigában (Ekl) hiába birtokolta többet a labdát a Hapoel Beer Sheva, a kilenc lövéséből egyszer talált kaput, s bár az Austria Wien olykor fölényben játszott, s ezen mutatója (17/6) is lényegesen jobb volt, ám egyik fél sem szerzett gólt. A következő találkozón az izraeli együttes a Villareal-t fogadta, amely az első félidő közepén vezetést szerzett.

 

Hatuel egyenlít a Villareal ellen

A Beer Sheva ugyan egyenlített a második játékrész közepén, de csak rövid ideig tartott az öröm, mert négy perc múlva a második, s egyben győztes gólt is megszerezték a spanyolok. Az együttes a bajnokságban három győzelem mellett két vereséget gyűjtött be, ráadásul mindkettőt otthon. Másodjára éppen a Maccabi Haifától kapott ki. A Beer Sheva a következő körben a Lech Poznanhoz utazik.

 

A világbajnoki selejtezők nem várt kudarcai, s az utolsó két meccsen elszenvedett két vereség nem sok jóval kecsegtetett, az izraeli közvélemény várta a férfi kosárlabdázók szereplését az Európa-bajnokságon. Az első meccset (is) pocsékul kezdte az együttes, a finnországi világbajnoki selejtezős zakó után úgy nézett ki, ezúttal is a finnek ünnepelhetnek majd, mert az első negyed végén kilenccel álltak jobban. A folytatásban ugyan összeszedte magát a csapat és többször is vezetett, ám a végén mégis egy tripla kellett az egyenlítéshez. Ha nem is könnyen, de aztán a hosszabbítást sikerült behúzni (89-87). A csoport leggyengébbje, a hollandok ellen az első tíz perccel még nem volt gond, ám itt a szünetre gyűlt össze tetemes (nyolcpontos) hátrány. Fordulás után szerencsére változott a játék, a hajrában fordított a csapat és nyert (74-67).

Deni Avdija 21 pontot szerzett Hollandia ellen

A lengyelek elleni meccsen ismét jött a gyenge kezdés, ám ezúttal elmaradt a felzárkózás és sima vereség lett a vége (76-85). A hatos és az egész mezőny (egyik) legjobbjának tartott szerbek ellen csak a feldobásig volt esély, a vetélytárs könnyedén nyert (78-89). Az utolsó találkozón egyértelmű volt a képlet, a továbbjutáshoz nyerni kellett az addig csupán a hollandokat legyőző csehek ellen. Ám ezúttal még a korábbiaknál is pocsékabbul kezdett a társaság, az első negyedet 9, a másodikat 7 ponttal bukta, így a második félidőben 16 pontos mínuszt kellett (volna) ledolgozni. A harmadik tíz perc után felcsillant a remény, mert ötre apadt a hátrány. Sőt, a záró periódust egy hármassal kezdte Izrael, s már csak kettőre volt a házigazda, amely aztán egy 13-0-s rohammal eldöntötte a meccset és a továbbjutást (88-77). Érdekesség, hogy az esélyesek között számon tartott szerbek végül a nyolc közé sem jutottak, míg a lengyelek hatalmas meglepetésre a legjobb négyig meneteltek.

Splitben, a vízilabda Európa-bajnokságon a férfiak csupán egyetlen mérkőzést tudtak nyerni, ám tegyük hozzá, hogy rendre erős vetélytársak ellen csobbantak vízbe, s egyszer kis híján a bravúr is összejött. No, de ne szaladjunk előre: a csoportban természetesen két sima vereség a két nagyágyú, Magyarország és Szerbia ellen, míg a verhető ellenfelet, Szlovéniát biztosan győzte le az együttes. A nyolc közé jutásért egy újabb top csapat, Görögország következett, s ahogy arra számítani lehetett, ezúttal sem volt esély. A 9-12. helyért vívott helyosztókon előbb a szintén jóval magasabban rangsorolt románok vártak Izraelre, s az együttes ezúttal – részben – borította a papírformát, mert 8-8-ra végzett. Sajnos az ötmétereseknél az ellenfél jobban célzott. Talán a csalódás miatt, talán azért, mert ennyi komoly meccset egymás után még nem vívott az együttes, az utolsó találkozón nagyon kikapott a hollandoktól.

A hölgyek viszont…

Nagy csatában verték a franciákat, majd fölényesen a szlovákokat, hogy aztán a várakozásnak megfelelően simán kikapjanak a két top csapattól, a végül bronzérmes olaszoktól és az aranyig meg sem álló spanyoloktól. Majd egy könnyed siker a szerbek ellen, s ezzel már a legjobb nyolc közé jutottak a lányok. A negyeddöntőben biztosan nyertek a később a döntőig jutó a görögök. Majd következett egy újabb magabiztos siker, ami azt jelentette, hogy az izraeli női vízilabdázók kiharcolták, hogy először szerepelhessenek majd a világbajnokságon. Zárásként egy újabb nagyarányú vereség, a néhány hónappal korábban világbajnoki ezüstöt szerző magyar válogatottól, ám így is a hatodik helyen végzett az együttes.

Világbajnoki résztvevő a női póló válogatott