Könyvajánló – Kondor Vilmos: Második magyar köztársaság

Rosta Márton
Rosta Márton
2022.10.12.

Véget értek az 5783. zsinagógai esztendő Félelmetes Napjai, a jámim noráim, mikor a világ szemlélése helyett hagyományosan a bűnbánat, a megtérés, számvetés és az önvizsgálat volt gondolkodásunk fókuszában. A szukkot a Sátrak ünnepe még javában tart, midőn a vallásos zsidók lombsátrakba költöznek legalább az étkezések idejére, hogy emlékezzenek arra az időre, amikor őseik negyven évig vándoroltak a sivatagban. A szukában (a sátor héber neve) természetesen olvasni is lehet, ehhez ajánlok egy frissen megjelent kiváló krimit.

Az írói álnéven publikáló Kondor Vilmos neve és munkássága jól ismert a magyar, és a számos fordításnak köszönhetően a nemzetközi könyvrajongók előtt. A Budapest Noir-al kezdődő Bűnös Budapest regényciklusa számos kiadást ért már meg, Kondor méltatói a magyar krimi megújítójaként hivatkoznak a mesterre.

Kondor Vilmos, aki nem biztos, hogy Kondor Vilmos…

A dicséretekre maga a szerző így válaszolt:

„Nem találtam én se ki, se föl semmit, a legkevésbé a magyar krimit. Ott volt az, csak le kellett porolnom, és meg kellett írnom azt a noirt, amit értünk, ami a mienk: sötét sikátorokban botladozó szemétládákról, Parlamentben üldögélő aljas disznókról, söntésekben dülöngélő reményvesztettekről. És arról, aki ebben a szutykos, olajos és ragacsos világban rendet tud és akar is tenni.”1

Most pedig hunyjuk be a szemünket, és menjünk vissza az időben. Emlékeznek az olvasók a Beatles első magyarországi koncertjére? Mi az, hogy nem volt, már hogy a fenébe ne lett volna, 1966. június 26-án a Nemzeti Stadionban?! Dehogy emlékszem rosszul, nagyszüleim is meséltek róla, még a köztársasági elnök, ifj. Horthy Miklós is a koncert lázában égett. Igen, igen, az egykori kormányzó fia volt a köztársasági elnök, a miniszterelnöki pozíciót pedig azokban az években Bajcsy-Zsilinszky Endre töltötte be, a belügyminiszteri bársonyszékben pedig Kopácsi Sándor ült. Nem, nem szedek semmit, kedves olvasó, hanem Kondor Vilmos egy olyan krimivel örvendeztette meg rajongóit, mely alternatív történelmi keretek között zajlik. A párhuzamos Magyarországon, a második világháborúban az ország különbékét kötött a szövetséges hatalmakkal, melynek eredménye egy nyugatias berendezkedésű magyarhon lett.

Az alternatív történelmi kerettel rendelkező regény nem újdonság a magyar irodalomban, a rendszerváltás környékén jelent meg Trenka Csaba Gábor Egyenlítői magyar Afrika című könyve, melyben a Harmadik Birodalom a véres 1941-43-as oroszországi hadjárat során diadalt aratott, és egyúttal gyökeresen megváltoztatta a történelem menetét. A Führer 1947-ben békét kötött a szövetségesekkel, majd 1954-ben háttérbe vonult, s átadta a birodalom operatív irányítását. A béke nyomán Magyarország afrikai gyarmatokra tett szert, a regény ezen „díszletek” között játszódik.2

Visszatérve Kondor könyvéhez, krimikről mindig óvatosan kell ismertetőt írni, nehogy az ismertetés eláruljon (divatos szlenggel: szpojlerezzen) bármit is. Akkor bizton nem követek el nagy hibát, ha a fülszöveget idéztem:

„1966. június 26-án a Beatles a Nemzeti Stadionba készül első magyarországi koncertjére, amikor az egyik technikust holtan találják a hangfalak mögött. A gyilkos fegyvernek nyoma veszett, sem gyanúsítottja, sem szemtanúja nem akadt az esetnek, miközben a Budapesti Rendőrkapitányság vezetője, Kádár János türelmetlenül várja az eredményeket. Az ügyet a fiatal és tehetséges Nemes Albert nyomozó kapja, akihez egy különc skót detektív csatlakozik; de az összeszokás nehezen megy, a páros rendre zsákutcába fut. Amikor már úgy tűnik, hogy a csepeli Szabadkikötő csempészbandájának vezére, a Játékos érintett lehet a gyilkosságban, a nyomozás váratlanul jóval súlyosabb bűnöket tár fel; a rejtély megoldását az emberi lélek legsötétebb bugyraiban kell keresni, és a világháborús árvaházak néma titkokat őrző falai között.”

Még nem döntöttem el, hogy a regény krimi része vagy az alternatív történelmi környezet tetszett-e jobban, bár a kettőt nehéz is szétválasztani. Csak remélni tudom, hogy Kondor nem csak egyízben tett látogatást a Második Magyar Köztársaságban.

Tessék elolvasni, kötelező irodalom!

Kondor Vilmos: Második magyar köztársaság – Open Books kiadó 2022

Jegyzetek

1 https://openbooks.hu/szerzo/kondor-vilmos/?gclid=Cj0KCQjwhY-aBhCUARIsALNIC05L5vMrsUg4NXIoKfqWaCLnOuRzp6FQtMGI8EaEz_giPuNWosq5JiUaAtZpEALw_wcB

2 Trenka könyve legutóbb 2010-ben jelent meg az Agave Kiadó gondozásában